AdvertentieAnykščiai Treetop Walking Path © Laimonas Ciūnys Lithuania Travel

Litouwers hebben een obsessie met de natuur die teruggaat tot hun heidense verleden. Overal voel je de nauwe band met de natuur. En die kan je zelf komen ervaren. Van een nacht onder de sterrenhemel in een luxetent tot trektochten door beschermde moerassen, van bosbaden tot wildzwemmen in gletsjermeren. Er zijn geen grenzen aan de manieren waarop je in Litouwen de natuur kan beleven.

Ontsnappen in de natuur is hier dan ook nooit veraf. Waar je ook gaat, je bent altijd omringd door bomen, bloemen, velden, rivieren en meren. Wist je trouwens dat er meer dan drieduizend van die meren in Litouwen zijn en dat meer dan 35% van het land bebost is? Zelfs als je door de straten van een stad dwaalt, kom je op natuurrijke plekken. Dus of je nu op zoek bent naar rust of avontuur, je komt helemaal opgeladen terug thuis.

Een date met de natuur

In Litouwen staat een date met de natuur altijd op het programma. Hier vind je overal routes die je al wandelend of met de fiets de natuur in brengen. Er is zelfs een wandelroute van honderd kilometer rond Vilnius. Om nog te zwijgen van de fantastische paden aan de Baltische zee of de routes die het land van noord naar zuid doorkruisen. Je hoort het, die date met de natuur wacht op je!

Wandelliefhebbers kunnen hier perfect terecht voor een meerdaags avontuur. Maar ook dagtochten zijn er bij de vleet. Kies bijvoorbeeld uit tientallen educatieve paden die je onderdompelen in één van de vele natuurlijke oases die Litouwen te bieden heeft, van moerassen tot duinen.

Tijdens je tochten kom je ook langs infoborden en tentoonstellingen die van elke route een openluchtmuseum maken. Zo krijg je ook info mee over het heidense erfgoed, volksambachten en zeldzame planten en vogels. Wat denk je bijvoorbeeld van een wandeling aan de Baltische kust in de door UNESCO beschermde Koerse Schoorwal? In het Nagliai natuurreservaat vind je tussen het zand en de duinen oude dorpen terug die enkele eeuwen geleden onder het zand begraven werden.

Let tijdens het wandelen ook op de uitkijktorens – ze zijn moeilijk te missen omdat ze meestal vrij hoog zijn!. Ze geven je de kans om het landschap in zijn geheel in je op te nemen. De hoogste van deze torens is 51 meter hoog en geeft je een spectaculair uitzicht over het Nationaal Park Nemunas Loops. En voor een echt onvergetelijke ervaring ga je naar Anykščiai, waar het Treetop Walking Path, zoals de naam al doet vermoeden, bezoekers een wandeling laat maken tussen de boomtoppen.

Lekkernijen uit Litouwen

Maak je tijdens het verkennen van Litouwen klaar om je smaakpapillen en je Insta-feed te verrassen met gerechten die zowel heerlijk als mooi zijn. Hier zijn er een paar om naar uit te kijken:

  • Šaltibarščiai: Deze moeilijk uit te spreken (probeer het!) koudroze soep, geserveerd met aardappelen, maakt zelfs de meest kleurrijke dagen nog helderder.
  • Šakotis: Ook wel ‘boomcake’ genoemd. Dit culinaire wonder wordt gebakken boven een open vuur, net als een gebraad aan het spit. Er is zelfs een Šakotis-museum, waar men je leert er zelf een te bakken!
  • Kibinai: Dit hartige gebakje werd geïntroduceerd door de Karaïeten, een Turkse minderheid die zich zeshonderd jaar geleden in Litouwen vestigde. Geassocieerd met de stad Trakai, is het gebak te vinden in minstens een dozijn variaties (schapenvlees, varkensvlees, kaas, spinazie, champignons en zelfs chocolade).
  • Gira: Een gefermenteerde drank van roggebrood, perfect om af te koelen op een hete zomerdag of om een royale portie aardappelpannenkoeken te verslaan.

Je merkt het, voor zij die houden van natuur en lekker eten is Litouwen de perfecte combinatie!

Meer weten?

Bezoek de officiële website, laat je inspireren en plan jouw bezoek aan de Litouwse natuur.

Vorig artikel9x leute in Leuven
Volgend artikelDoe de verkeerstest!