Wegenwacht

Dit weekend en ook de rest van volgende week wordt er vrieskou aangekondigd. Onvermijdelijk betekent dat ellende op de weg. Door de combinatie met twee weken kerstvakantie, waarbij heel wat wagens hebben stilgestaan, verwacht VAB maandag over het hele land een enorme piek aan pechgevallen door batterijproblemen. Wij wapenen ons alvast tegen de winterprik!

Vooral ’s nachts, maar ook tijdens de ochtendspits kan het vanaf maandag en de rest van de week bitterkoud worden. Die vrieskou is al een hele tijd geleden, en veel auto’s staan door de kerstvakantie vaker en langer stil dan normaal, waardoor batterijen in de problemen raken. Mobiliteitsorganisatie VAB verwacht dan ook heel wat oproepen te zullen ontvangen.

Zo wapent VAB zich tegen de piek aan pechgevallen

  1. We zorgen dat er extra wegenwachters stand-by staan, zodat als er een druktepiek optreedt, zij snel kunnen inspringen waar nodig.
  2. Ook op de VAB-Alarmcentrale zijn onze mensen er klaar voor. We optimaliseren onze bezetting, er worden extra mensen ingezet om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. Ook op zondag al zal de Alarmcentrale op volle kracht werken.
  3. Er worden voldoende vervangwagens beschikbaar gesteld om mensen uit de nood te helpen die door de vrieskou gestrand zijn.

Hoe zelf startproblemen voorkomen?

Wist je dat je zelf een aantal maatregelen kunt nemen om onheil te voorkomen? Hoe je dat doet, lees je hier:

1. Parkeer je auto indien mogelijk binnen of op een beschutte plaats

Binnen staat je wagen warmer en heeft de batterij dus minder last van de vrieskou. Heb je geen garage of carport, bedek dan je voorruit, zodat je geen extra energie van je batterij moet gebruiken om ze te ontdooien.

2. Maak op voorhand een langere rit

De batterij komt bij een korte rit niet op bedrijfstemperatuur en wordt niet opgeladen, eerder zelfs ontladen. VAB raadt daarom aan om bij korte verplaatsingen met de fiets of te voet te gaan. Als dat niet mogelijk is, dan kan een druppellader handig van pas komen om de batterij stelselmatig bij te laden.

Heeft je auto een tijd stilgestaan? Gebruik hem dan af en toe in de dagen voor een langere rit. Zo weet je meteen ook of hij vlot start en sta je ’s ochtends niet voor verrassingen.

Als je hem zondagavond al eens probeert te starten en dat lukt, zet het contact dan níet meteen weer af. Dat zal de batterij enkel nog leger maken. Beter is om de wagen dan minstens een kwartier te gebruiken, waardoor de batterij wél oplaadt en de kans op een platte batterij maandagochtend kleiner is.

3. Start je auto slim

Vermijd om het contact aan te zetten zonder de auto effectief te starten. In dat geval gebruikt de auto – zowel een wagen op fossiele brandstof als een elektrische wagen – immers enkel de 12V-batterij. En eens die leeg is, start de wagen niet meer. Schakel bij het starten ook zo veel mogelijk energievreters uit (radio, navigatie, opladers, mistlichten, achterruitontdooiing…).

4. Laat je batterij nakijken als ze ouder dan 6 jaar is

Een batterij heeft een gemiddelde levensduur van 6 jaar (afhankelijk van het gebruik en het type). Als je merkt dat starten moeilijker gaat, laat je de batterij het best nakijken en indien nodig vervangen. Het gebruik van startkabels laat je beter over aan professionals. Wat er fout kan lopen, lees je hier.

Vraag online pechverhelping aan

VAB wil graag benadrukken dat de online pechverhelpingsaanvraag een manier is om sneller geholpen te worden. Via de online tool – de rode knop op de website – vermijd je lange wachttijden aan de telefoon. Je komt meteen bij dispatch terecht en wordt automatisch de juiste wegenwachter toegewezen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, ontdek je hier.

Vorig artikel48u in Dublin: een gemoedelijke citytrip
Volgend artikel6 tips om veilig te rijden in winterse omstandigheden