Opgepast voor hitte in de auto Rijden

Opgepast voor hitte in de auto

Wie na een zonnige dag in de auto stapt, weet dat hij in een bloedhete auto terechtkomt. VAB ging na hoe snel de warmte in een wagen oploopt en geeft enkele tips om hem te doen afkoelen.

07/06/2017
Deel met je vrienden:
Facebook Twitter linkedin email

5 tips om je auto af te koelen

  1. Verlucht je auto bij vertrek. Doe je ramen open en zet de ventilator of airco op het maximum. Zo jaag je de hete lucht die is opgeslagen in de luchtkanalen van de airco naar buiten.
  2. Leg een zonnescherm. Het dashboard absorbeert warmte. Bij 31°C kan de contacttemperatuur op het dashboard oplopen tot 92°C. Leg daarom steeds een afscherming op de voorruit. Heb je geen zonnescherm, neem dan een handdoek of een deken.
  3. Parkeer in de schaduw. In de schaduw blijft de temperatuur in de auto lager.
  4. Zorg voor luchtcirculatie tijdens het rijden. Heb je geen airco, open het raam aan de bestuurderszijde en het raam aan de andere zijde achteraan gedeeltelijk, dit zorgt voor de beste luchtcirculatie in de auto.
  5. Pas op met airco. Zorg ervoor dat de temperatuur van de airco ongeveer 5°C lager is dan die van buiten. Als het verschil nog groter wordt, riskeer je een lichte ‘thermische shock’ te krijgen als je buiten komt.

Waarom hitte in de auto gevaarlijk kan zijn

Warme lucht kan niet weg in een auto en daarom blijft de temperatuur stijgen. Dit is niet zonder gevolgen voor de inzittenden: de ideale temperatuur om te rijden is 20°C. Onze hersenen bestaan voor 85% uit water en als dat gehalte 2% daalt, zakt de energieproductie in de hersenen. Daardoor verslechtert het vermogen om je te concentreren. Rijden in een te warme auto is dus geen goed idee. Een huisdier of kind achterlaten in de wagen is al helemaal uit den boze. Omdat baby’s minder zweten dan volwassenen loopt hun lichaamstemperatuur sneller op. Bij een lichaamstemperatuur van 39°C kan al oververhitting optreden en 42°C is dodelijk voor baby’s. Dan functioneren de hersenen niet meer en kunnen de functies van organen uitvallen.

Een vergelijkbare situatie is er bij huisdieren. Een raampje open laten staan heeft overigens geen zin. De auto zal iets minder snel opwarmen, maar het wordt alsnog veel te heet in de auto. Het is niet het gebrek aan zuurstof dat baby’s of dieren parten speelt, wel de hoge temperaturen. Als je een dergelijke situatie ziet moet je dus snel handelen, want elke seconde telt. Een raam stuk slaan en meteen de hulpdiensten bellen is vaak de enige optie, omdat het zoeken naar de eigenaar vaak al te veel tijd in beslag neemt.

VAB-onderzoek naar de binnentemperatuur

VAB plaatste drie auto’s een dag lang in de zon: een witte auto, een donkere auto en een donkere auto met een zonnescherm op de voorruit. Elk uur werd de temperatuur gemeten in de auto, maar ook de contacttemperatuur van het stuur, het dashboard en de zetels. En wat blijkt? De temperatuur stijgt snel. Hieronder vind je een overzicht.

Deel met je vrienden:

@ Schrijf je in voor onze nieuwsbrief