koelingFoto: Shutterstock

Hoge temperaturen stellen ook de koeling van je wagen op de proef. Enkele tips om een oververhitte motor te voorkomen.

Als de temperatuur boven de 30 °C gaat en het verkeer dan nog eens sterk vertraagt, wordt het koelsysteem van de wagen sterk op de proef gesteld. Bij een lage snelheid voldoet de tegenwind immers niet om het voertuig af te koelen, wat kan zorgen voor een oververhitting van de motor.

Wat kan de problemen met de koeling veroorzaken?

1. De thermostaat

De thermostaat zorgt voor de circulatie van de koelvloeistof in de motor van zodra de temperatuur over de 80-90°C gaat (dit is de ideale bedrijfstemperatuur van de motor). Het gebeurt dat de klep die deze circulatie moet toelaten niet werkt.

2. De elektrische ventilator

Tijdens het grootste deel van het jaar moet deze ventilator niet dienst doen, omdat de tegenwind voldoet om de motor af te koelen. Hierdoor kan de ventilator vastzitten, waardoor hij op een warme zomerdag niet kan functioneren.

3. Een lek

Een lek in het koelsysteem zorgt ervoor dat er niet genoeg vloeistof in het koelsysteem zit en de wagen dus onvoldoende afgekoeld wordt.

Tips van VAB bij een oververhitte motor

  1. Als de temperatuur in de motor blijft stijgen, zet je verwarming dan op de maximale blaasstand. Zo onttrek je warmte aan de motor. Vergeet niet de ramen naar beneden te laten, zodat de temperatuur in je wagen niet te hoog oploopt.
  2. Als dit niet helpt en de motortemperatuur blijft stijgen, stop dan zo snel mogelijk. Wacht minstens een half uur voordat je radiatorstop opendraait en bescherm je armen, zodat je je niet verbrandt aan de hete waterdamp. Kijk het niveau van je koelvloeistof na.
  3. Als het niveau van je koelvloeistof te laag staat, heb je waarschijnlijk een lek. Als er een plas water onder je wagen staat, is dat waarschijnlijk condenswater van de airco en dus geen probleem. Als er echter een kleverige vloeistof onder je wagen ligt, bel je best een garagist of een professionele wegenwachter.

Lees ook

5 tips om het koeler te maken in je auto.

Mag je rijden met teenslippers of niet?

Vorig artikelRuil je Belgisch rijbewijs van voor 1989 in
Volgend artikelDe 10 musts van Rotterdam