hitte in de auto

Rijden bij warm weer vraagt een extra inspanning. VAB geeft 6 tips om de warmte te verminderen en je concentratie te houden.

1. Verlucht je auto bij vertrek

Doe je ramen open en zet de ventilator of airco op het maximum. Zo jaag je de hete lucht die is opgeslagen in de luchtkanalen van de airco naar buiten.

2. Leg een zonnescherm

Het dashboard absorbeert warmte. Bij 31 °C kan de contacttemperatuur op het dashboard oplopen tot 92 °C. Leg daarom steeds een afscherming, bij voorkeur aan de buitenkant op de voorruit. Heb je geen zonnescherm, neem dan een handdoek of een deken. Gebruik ook zonneblinden voor de autoruiten van de achterbank. Dat is ook erg belangrijk voor je kinderen, zodat ze niet verblind worden door het zonlicht. Heb je da niet, dan kun je ook een handdoek aan de ruiten bevestigen.

3. Parkeer je auto indien mogelijk in de schaduw

Hou er rekening mee dat de zon verschuift en dus de schaduw ook mee verandert. Dat plekje in de schaduw onder die boom kan twee uur later dus volledig in de zon liggen.

4. Zorg voor luchtcirculatie tijdens het rijden

Heb je geen airco, open dan het raam aan de bestuurderszijde en het raam aan de andere zijde achteraan gedeeltelijk, dit zorgt voor de beste luchtcirculatie in de auto. Pas op met airco. Maak het temperatuurverschil met buiten niet té groot. Een groot verschil tussen binnen- en buitentemperatuur is niet aangenaam, maar in de eerste plaats vooral ook niet gezond.

5. Neem voldoende koel water mee

Zorg ervoor dat je zelf ook gehydrateerd en fris kunt blijven. Voldoende drinken is altijd belangrijk, zeker als je in een lange file belandt. Koop eventueel een spuitbus met water (spray) om het gezicht even te verfrissen zonder te veel nattigheid. Wie lang fris water wil, kan de flesjes thuis eerst (gedeeltelijk) invriezen.

6. Stop meer dan anders bij lange ritten.

De warmte zorgt er ook voor dat je minder lang geconcentreerd kan rondrijden. Eén of twee extra tussenstops zijn dus zeker aan te raden.

Wist je dat…

  • 35 graden is alsof je 0,5 promille in je bloed hebt ?
    Warmte kan, vaak onopgemerkt, voor gezondheidsproblemen zorgen. Vanaf 27°C kunnen vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid optreden. Rijden in een wagen met een te hoge binnentemperatuur heeft eenzelfde risicofactor als rijden onder invloed van alcohol. Een interieurtemperatuur van 35°C komt volgens diverse studies overeen met 0,5 promille alcohol in het bloed. Volgens Amerikaans onderzoek zouden chauffeurs ook agressiever en prikkelbaarder worden in het verkeer.
  • Een baby minder zweet dan een volwassene en dus sneller oververhit raakt?
    Omdat baby’s minder zweten dan volwassenen loopt hun lichaamstemperatuur sneller op. Bij een lichaamstemperatuur van 39°C kan al oververhitting optreden en 42°C is dodelijk voor baby’s. Dan functioneren de hersenen niet meer en kunnen de functies van organen uitvallen.
  • Een raampje openlaten weinig zin heeft ?
    Met een open raam zal de auto weliswaar iets minder snel opwarmen, het wordt alsnog veel te heet in de auto. Het is niet het gebrek aan zuurstof dat inzittenden parten speelt, wel de hoge temperaturen. Als je een dergelijke situatie ziet moet je dus snel handelen, want elke seconde telt. Een raam stuk slaan en meteen de hulpdiensten bellen is vaak de enige optie, omdat het zoeken naar de eigenaar vaak te veel tijd in beslag neemt.
Vorig artikelOpgepast: eerste ‘onzichtbare’ tolweg in Frankrijk!
Volgend artikelVliegen met je baby: tips van de stewardess