Advertentie

Doesburg, Zutphen, Harderwijk, Zwolle, Deventer: iedereen heeft de namen vast al eens voorbij zien flitsen op vakantie in Nederland. Tijd om ze ook echt te ontdekken! De 9 Hanzesteden liggen allemaal aan het water en bieden een zalige mix van cultuur, gezellige terrasjes, leuke restaurants en een prachtig historisch decor.

Tijdens de middeleeuwen waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine jongens, dorpjes van amper een zakdoek groot. De Hanzesteden in Oost-Nederland waren veel machtiger door de handel. Via de rivier voeren vanuit de Zuiderzee de kogges (vrachtschepen) uit heel Europa aan met kostbare goederen én met tonnen welvaart. Je proeft ook nu nog veel van dat glorieuze verleden als je door de sfeervolle oude straatjes van de Hanzestadjes struint. Monumentale historische panden, prachtige grachten en charmante haventjes tonen de rijkdom uit die tijd. In dat sfeervolle decor vind je interessante musea, supergezellige B&B’s, gastronomische restaurants, eigenzinnige kunstgaleries en sprankelende events. Bovendien heeft elke stad haar eigen authentieke sfeer en charme.

Kampen

Hijs de zeilen!

Langs de kade van Kampen klapperen zeilen. Vroeger vertrokken koggeschepen er met zout, vis, granen, huiden, laken, wijn of kruiden in het ruim naar Scandinavië of Zuid-Europa. De Koggewerf heeft het grote handelsschip van de Hanze authentiek nagebouwd. Je ziet er vrijwilligers timmeren, smeden, naaien, vis roken en zeilen tanen (behandelen met een soort bruin vernis). Een levend museum! In de Taveerne drink je een kop koffie met uitzicht op de IJssel. Mijmeren is toegelaten.
Oude Buitenhaven, www.kamperkogge.nl

Hasselt

Op wandel met een wasteil

Volg wasvrouw Alijd op haar ronde door Hasselt en waan je in de late middeleeuwen. Moeilijk is dat niet. Het stadje is een verstilde stenen prentkaart. Stegen met lantaarns en bloembakken leiden naar de grote Sint-Stephanuskerk en korenmolen De Zwaluw. Je kan je nauwelijks voorstellen dat Hasselt vroeger Kampen en Zwolle beconcurreerde. Maar de wasvrouw wekt je verbeelding. Ze kent de grote geschiedenis en de kleine roddels. Haar wandeling heet ‘Kuier’n met de wasteile’, omdat je samen met haar stapels wasgoed opraapt.
www.deregelaardij.nl

Elburg

Ongerepte middeleeuwen

Elburg is een intact bewaarde vestingstad omringd door een grachtengordel. Op de wallen groeien prachtige bomen en langs het schaakbord van straten staan 250 beschermde monumenten. De schilderachtige vissershaven lag vroeger aan de Zuiderzee. Dompel je zonder tekst en uitleg onder in de middeleeuwen of bezoek het Museum Elburg in het indrukwekkende Agnietenklooster.

Jufferenstaat 8, www.museumelburg.nl

Harderwijk

Van visserskade tot stadsstrand

Tot 1932 lag Harderwijk aan de Zuiderzee. Intussen versperren Flevoland en de Afsluitdijk de doorvaart. Maar volbloed Hanzestedelingen gaan niet bij de pakken zitten! De stad ruilde haar kade voor een strand en verplaatste haar handel naar de horeca. Je kan hier dus ontzettend veel terrasjes doen. Gezellig! Op de bruisende Markt kan je aperitieven in het zonnetje voor je aan tafel gaat in een van de vele restaurants in de binnenstad.

Zwolle

Shoppingstad

Zwolle is een grote en originele winkelstad in het westen van Overijssel. Tips?

  • Wandel het Zwolse Balletjeshuis binnen en waan je in grootmoeders tijd met de zoete geur van oud Hollands snoepgoed. De Zwolse Balletjes worden op ambachtelijke wijze gemaakt en het eeuwenoude recept is nog steeds geheim. Grote Kerkplein 13, www.zwolseballetjes.nl
  • Snuffel door vijftigduizend boeken in een kerk uit 1466 of tafel in de brasserie van de mooiste boekenwinkel van Nederland, Waanders in de Broeren. Achter de Broeren 1, www.waandersindebroeren.nl
  • Spot opkomende lifestylemerken bij Pistache. Fashion, sieraden, muziek, food, fietsen… vermaak en variatie troef! Eiland 9, www.pistache-zwolle.nl

Hattem

Wat een Pieckfijn plaatje!

De molen, de kerktoren en de stadspoort staan midden tussen de velden en landwegen. Een plaatje dat je zo op een koekjesdoos kan afdrukken! Geen wonder dat Anton Pieck hier persoonlijk zijn museum stichtte. Ademt er iets meer nostalgie dan de prenten van de beroemde tekenaar of de stille kasseistegen van Hattem? Jawel, de prenten die Jan Voerman Jr. maakte voor de verzamelalbums van koekjesmerk Verkade roepen het oude Nederland op, en het Voerman Museum huist op hetzelfde adres als het Pieckmuseum. Huur een fiets, rij langs de IJssel en door de bossen van de Veluwe en ontdek peperkoeken landschappen!

Achterstraat 46-48, www.antonpieckmuseum-hattem.nl en www.voermanmuseumhattem.nl

Doesburg

Schone slaapster

Doesburg kon zich in haar hoogdagen de 94 meter hoge toren van de Martinikerk veroorloven. Maar de oude IJssel verzandde en de Tachtigjarige Oorlog verlamde de handel. Vier eeuwen later ziet de Hanzestad eruit alsof ze bewaard is onder een glazen stolp. Artiesten en galeriehouders zijn verliefd op de middeleeuwse straten. De eerste zondag van de maand houden ze culturele zondag en verwelkomen ze je met open armen. De Franse glas- en juwelenkunstenaar René Lalique kreeg in Doesburg een fragiel maar schitterend museum.

Gasthuisstraat 1, www.musee-lalique.nl  en www.culturelezondagdoesburg.nl

Zutphen

Voorzichtig hip

Zutphen is een stad met een dorps karakter. De huisstijl: voorzichtig hip. En persoonlijk, want zaakvoerders staan zelf in hun winkel. Manon van Mevrouw Bagijn selecteert handtassen, woonaccessoires en stoer aardewerk, liefst van Nederlandse ontwerpers. Bij Chris en Charlotte van Sur Le Pont ga je op schattenjacht naar handgemaakte cadeaus, fairtrade en tweedehandskleding. En Cora Simons werkt sinds 1976 als edelsmid. Ze repareert of restylet ook je oude juwelen.

Lange Hofstraat 31, www.mevrouwbagijn.nl, Spittaalstraat 3, www.surlepont.nl, Lange Hofstraat 29, www.dewaterleliezutphen.nl

Deventer

Koekenstad aan het water

Koetjes grazen langs de IJssel. Op de andere oever rijzen rijke koopmanshuizen en fiere torens op. Dat een middelgrote stad zo groen gelegen kan zijn en zo fris en bruisend ondanks haar oeroude monumenten! Logeer in het boetiekhotel Huis Vermeer en je waant je de eregast van een gedistingeerde bankiersfamilie. Bij De Zwarte Silo eet je aan lange tafels in een oude graansilo. Scharrel je favoriete streetfood bijeen bij de kleurrijke kraampjes.

Grote Kerkhof 9, www.hotelhuisvermeer.nl en Zuiderzeestraat 2, zwartesilo.nl

Vorig artikelElektrische steps: Parijs toont hoe het veiliger kan
Volgend artikelNederland verlaagt maximumsnelheid op snelwegen naar 100 km/u