100 km/u

Op Nederlandse snelwegen mag je binnenkort nog maar met 100 km/u rijden. Waarom? En geldt die nieuwe limiet altijd?

Waarom wordt de snelheid in Nederland verlaagd naar 100 km/u?

In 2012 verhoogde Nederland de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 km/u. Waarom gaat die dan nu plots naar 100 km/u? De Raad van State heeft de Nederlandse overheid gedwongen om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Om activiteiten als de bouw niet lam te leggen, is de overheid op zoek gegaan naar een manier om de uitstoot van stikstof op korte termijn te doen dalen. Dat hoopt de overheid te bereiken door de maximumsnelheid op de snelweg te verlagen.

Wanneer gaat deze nieuwe maximumsnelheid in?

Dat is nog niet zeker, maar er wordt gemikt op het begin van 2020. Er moeten enorm veel aanpassingen gebeuren aan de signalisatie en dat is uiteraard niet in een wip gebeurd.

Geldt de limiet altijd?

De maximumsnelheid van 100 km/u zou gelden van 6 uur ’s morgens tot 7 u ’s avonds. In de periode daartussen mag je nog steeds met 130 km/u of minder rijden, maar dat enkel op de stukken snelweg waar dat nu ook mag.

Hoeveel kost een boete?

De meeste Vlamingen weten dat in Nederland streng wordt gecontroleerd. Ook de boetes zijn er niet mals. Wie toch met 130 km/u blijft rijden, mag een boete van 234 euro verwachten.