bromfietsFoto: Shutterstock

Je wilt met een bromfiets de baan op, maar wat moet je daarvoor in orde brengen? Welk rijbewijs en welke verzekering heb je nodig? Moet je een helm dragen? Een antwoord op jouw vragen.

Vanaf wanneer heb je een rijbewijs nodig?

Voor een bromfiets of lichte vierwieler die sneller dan 25 km/u, maar trager dan 45 km/u (klasse B) gaat heb je een rijbewijs AM nodig, tenzij je geboren bent voor 15 februari 1961. Er zijn uitgebreide specifieke regels, maar in het algemeen mogen de voertuigen een maximale cilinderinhoud van 50 cm³ of een nominaal continu maximumvermogen van niet meer dan 4 kW hebben. Heb je al een rijbewijs B, dan volstaat dat om deze voertuigen te besturen. Gaat je bromfiets trager dan 25 km/u (klasse A), dan heb je geen rijbewijs nodig.

Hoe ziet een opleiding AM eruit?

Wie een rijbewijs AM wil halen, moet eerst een theoretisch examen afleggen. Daarvoor bestaat specifieke leerstof die zich naast de algemene verkeersregels ook toespitst op onderwerpen die komen kijken bij het besturen van een bromfiets. Het theoretische examen kun je afleggen vanaf dat je 15 jaar en 9 maanden oud bent. Als je geslaagd bent, dan is je examen 3 jaar geldig en kun je aan je praktische opleiding beginnen. Let op, ben je geslaagd voor het theoretische examen voor een rijbewijs B, maar heb je dat rijbewijs nog niet en wil je een rijbewijs AM halen, dan moet je ook eerst een theoretisch examen voor rijbewijs AM afleggen. Voor de praktische opleiding voor een rijbewijs AM moet je verplicht 4 uur rijles volgen en moet je minstens 16 jaar oud zijn. Daarna mag je een praktijkexamen afleggen. Dat mag met de bromfiets van de rijschool of met je eigen bromfiets. Je mag niet met je eigen bromfiets naar het examen rijden, aangezien je geen voorlopig rijbewijs hebt. Wie niet geslaagd is, mag een onbeperkt aantal keren herkansen, maar nooit op dezelfde dag.

Welke verzekering heb je nodig?

Wie met een bromfiets of een lichte vierwieler rijdt, heeft een verzekering burgerrechtelijke aansprakelijkheid motorrijtuigen nodig. 

Welke verplichtingen zijn er nog?

Een helm dragen op een bromfiets is altijd verplicht, zowel voor de bestuurder als de passagier. Om een passagier te mogen vervoeren moet je overigens minstens 18 jaar oud zijn en de passagier moet ouder dan 3 jaar zijn. Is de passagier tussen 3 en 8 jaar, dan moet die vervoerd worden in een kinderbeveiligingssysteem. Ook moeten bromfietsen en lichte vierwielers een nummerplaat hebben en moeten de lichten altijd branden, ook overdag.

 

Tip: VAB-Rijschool heeft alles voor een opleiding rijbewijs AM

Om het theoretische examen voor te bereiden kun je in de VAB-webshop het juiste handboek bestellen. In sommige kantoren van VAB-Rijschool kun je ook een theoriecursus volgen. De praktijkopleiding van 4 uur boek je gemakkelijk en snel op vabrijschool.be.

Goed verzekerd op weg

Geniet van 24/7 bijstand in de hele benelux. We staan je bij voor ongevallen en allerlei soorten pech (batterij, mechanisch defect, banden,…).

Vorig artikelGetest: Volkswagen ID.4
Volgend artikelDe Nederlandse Hanzesteden, hartelijk en heerlijk