Eerste onzichtbare tolweg in Frankrijk

Geen slagbomen of tolpoortjes meer. Voor het eerst is er in Frankrijk een snelweg waar je ‘onzichtbaar’ tol moet betalen. Reis je deze zomer naar onze zuiderburen, is het daar dus extra opletten geblazen, want de boetes zijn niet van de poes.

In Frankrijk is er al langer een plek waar geen traditionele tolpoortjes staan, namelijk op de A4 (Parijs-Straatsburg) bij de afrit 36 (Boulay). Maar nu is er een heel stuk snelweg dat op die manier tolgeld int. Het bewuste traject waar je ongemerkt tol moet betalen, bevindt zich in de Auvergne, in Centraal-Frankrijk. Op de A79 tussen Montmarault en Digoin is een traject van 88 km waar je geen tolpoortjes meer passeert, maar wél moet betalen, de zogenaamde ‘flux libre’. In pakweg Portugal zijn er al een heleboel van zo’n snelwegen, maar nu kiest dus ook Frankrijk voor deze aanpak.

Flux Libre

Langs en boven deze tolwegen staan borden met ‘Péage Flux Libre’. Betalen kan online of bij één van de 16 automaten langs het traject. Deze staan duidelijk aangegeven. Vanaf 7 dagen voor je rit tot 72 uur erna kan je betalen. De makkelijkste manier om te betalen is echter door op voorhand een tolbadge aan te schaffen, bijvoorbeeld de Bip&Go badge.

Boetes tot 375 euro

Voorlopig blijft het bij één autosnelweg, maar om in de toekomst vlotter verkeer te garanderen en files aan tolhuisjes te vermijden, zal op termijn een pak extra snelwegen op die manier werken. Het niet of niet tijdig betalen van tol op dit traject kan leiden tot een boete van 90 tot 375 euro.

Tip

De Bip&Go badge om snel de péage te betalen bestel je makkelijk bij VAB. Hiermee kun je ook probleemloos de ‘péage flux libre’ gebruiken en hoef je niet te stoppen aan een betaalterminal. Meer info vind je hier.

Vorig artikelFietsen van Boulogne naar Nieuwpoort
Volgend artikel6 tips om te rijden bij warm weer