Fietsen van Boulogne naar Nieuwpoort© Stefanie Faveere

Wat als je alle hoogtepunten van de Noord-Franse kust aan elkaar kon rijgen? En wat als je dat met de fiets zou doen om dat landschap nog intenser te beleven? Tussen Boulogne-sur-Mer en Nieuwpoort strekt zich een grensoverschrijdend tracé dat de Franse Vélomaritime koppelt aan de Vlaamse Kustroute. Een geslaagd Frans-Belgisch huwelijk.

Kies je traject

Doorgewinterde fietsers proppen hun fietstassen vol en trappen vrolijk van de ene pitstop naar de andere. Starten in Boulogne, fietsen naar Nieuwpoort en terugtrappen naar de havenstad. Op zich doenbaar, want al het moois dat je mist op de heenreis, spot je op de retour. Bovendien maak je dat ommetje zo lang of zo kort als je zelf wilt. Zelfs je startplaats kun je aanpassen. Een rondje Wimereux-Calais kan net zo goed. Of je maakt vanuit een logeerplek telkens een lusje en legt zo het tracé af. Wie het niet voor lusjes heeft, kan de retour per trein inplannen. Met je fiets opstappen in Duinkerke bijvoorbeeld, sporen naar Boulogne-sur-Mer en terug trappen naar je startpunt. Opties genoeg, maar het vergt wel enig gepuzzel. Maar misschien is dat wel de voorwaarde voor grootse avonturen?

Tip: De kuststrook mag bij ons dan wel vlak zijn, eens de grens over kiest ze resoluut voor woest drama. Genre Franse colère. Hoge toppen, diepe dalen. Een e-bike is dan ook geen overbodige luxe voor de Vélomaritime. Neem je niet je eigen fiets mee, dan kun je er ook eentje huren. Verhuuradressen vind je op lavelomaritime.nl of ouibike.net.

 

Tips voor een pitstop op de Vélomaritime

1. Verrassend Duinkerke

De Noord-Franse kuststad blijkt verrassend elegant zonder haar roots te verloochenen. . Niet langer grijs en grauw dus – dat laagje werd er met Europees geld netjes afgekrabd – maar vrolijk aan het opleven. De havenwerven van weleer werden omgetoverd tot woon- en cultuursites. Je vindt er vissersbarakken waar de vis van de gelijknamige boot elke ochtend verhandeld wordt, maar net zo goed hippe koffiebars en heerlijke pizzaboîtes.

2. Museummust

Pik wat cultuur mee op de Vélomaritime in Duinkerke. Want Laac, het museum voor moderne kunst (of Lieu d’Art et Action Contemporaine), huist in een opvallend gebouw in het groen en pakt uit met meer dan 1500 hedendaagse kunstwerken. Goed voor stukken van Karel Appel en Andy Warhol en een collectie grafische kunst die je zelf ontdekt in laden en kasten.

3. Malo-les-Bains

Een design passerelle brengt je vanuit Duinkerke elegant naar Malo-les-Bains. Wat Zeebrugge is voor Brugge is Malo-les-Bains voor Duinkerke. Hier flaneren de stadsbewoners langs de vele belle-époquevilla’s – se faire une digue heet dat in het schoon Frans –, achter hen wat industrie, voor hen Les Dunes de Flandres, binnenkort ook een Grand Site de France.

4. Grensgeval

Voor je het goed en wel beseft, bevind je je weer op Belgisch grondgebied. Vroeger stond je op de rem om het douanekantoor te passeren, nu neem je hier in stijl afscheid van la douce France met een stevige picon des huizes op het terras van Camping de Perroquet pal bij de grens.

5. Je maag vullen

Huis van vertrouwen La Sirène wordt al jaren door dezelfde familie gerund en specialiseert zich in kreeften en zeevruchten. Je zit pal op de kliffen van Cap Gris-Nez en krijgt een bevoorrecht uitzicht geserveerd. In Duinkerke duiken er ondertussen al drie Grazies op: een pastaplek, een pizzeria en een trattoria. Heerlijk coole plekken met een authentieke ambiance waar je fantastische pizza eet voor € 10.

6. Logeeradressen

In Boulogne-sur-Mer is L’Enclos de l’Evêché een gezellig stadspaleis met afgesloten binnenkoer die grenst aan de stadsmuren. Midden in de oude stad dus. In Wimereux hebben de kamers van Hotel Atlantic allemaal uizicht op zee. En vermits er geen verkeer is op de zeedijk, hoor je alleen de golven. Gaan slapen en opstaan met de zee, en tussendoor smullen in de bijhorende bistro of het sterrenrestaurant. Het gloednieuwe Radisson Blu Grand Hotel & Spa pronkt dan weer op de zeedijk van Malo-les-Bains. Tal van kamers, een restaurant én wellness pakken uit met zeezicht.

Meer info via kustroute.be en lavelomaritime.nl.

Tip

Met de fiets achterop de auto naar Frankrijk? Vul je VAB-Pechverhelping (geldig in de Benelux) aan met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’. Zo kun je altijd op ons rekenen bij autopech.

Vorig artikelZo kies je de juiste fietshelm
Volgend artikelOpgepast: eerste ‘onzichtbare’ tolweg in Frankrijk!