Vliegen met je baby© Shutterstock

Vliegen mét baby, zónder stress? Het kan met deze kneepjes van de stewardess, van trucjes tegen luchtdruk tot de beste plekken in het vliegtuig.

Opstijgen en landen

– Bij het stijgen en landen kan de luchtdruk aan boord snel veranderen. Net als wij voelen ook baby’s die druk op hun trommelvlies. Geef je hen iets te eten of drinken, dan zorgt de slikreflex ervoor dat de druk op de oortjes afneemt. Zoals het effect van kauwgum bij volwassenen.

– Nog een trucje uit de oude doos: vraag aan een stewardess om een servet doordrenkt met heet water in een beker te duwen. Hou de beker vervolgens onder het oortje van je baby tijdens het stijgen en dalen. De waterdamp verlicht de pijnlijke druk in de trommelvliezen.

Op het vliegtuig

– Schommelende luchtdruk heeft nog een ander vervelend neveneffect: het kan de pamper van je baby doen uitzetten. Je baby verschonen op je stoel is bij plotse turbulentie niet veilig en het is natuurlijk ook niet zo aangenaam voor de passagiers rond je. Wist je dat alle toiletten op het vliegtuig een verschoontafel hebben? Die kun je openklappen over de wc.

– Alle ouders denken aan pampers en extra kleertjes voor hun baby, maar vergeet ook geen reservekledij voor jezelf. Een ongelukje is snel gebeurd!

– Op lange vluchten kan je altijd om dekens en kussens vragen, maar op kortere vluchten is de voorraad sneller op, zeker als er veel kinderen aan boord zijn. Zelf een klein dekentje meenemen is dus altijd een goed idee. Dat is niet enkel handig tegen de koude, je kan er ook vuile kleren in wikkelen of het gebruiken om discreet borstvoeding te geven.

Slaap kindje slaap

– Op lange vluchten kan je een babybedje reserveren bij je ticket. De bedjes zijn gratis en hangen met haken vast aan de wand voor je stoel. Kies dus een zitplaats op de eerste rij van gelijk welke klasse; zo slaapt zoon- of dochterlief vlak bij jou. Bij turbulentie moet je je kindje wel even op schoot nemen.

– Op korte vluchten moet je iets inventiever zijn. Een wikkeldoek verhoogt je comfort als je je baby op schoot houdt en zorgt dat je je handen vrij hebt.

– Wil je je baby liever niet op de schoot? Een kind tot 2 jaar mag niet alleen in een stoel zitten, maar sommige maatschappijen staan wel autozitjes toe. Je moet dan natuurlijk wel een extra stoel reserveren. Let goed op het keurmerk: in Europa wordt enkel ECE R44 of R03 toegestaan, in de Verenigde Staten gelden andere keurmerken. Check dus op voorhand wat mag.

– Gewone draagmanden mag je wel meenemen als handbagage, maar je baby mag er tijdens de vlucht niet in zitten. De manden moeten in het bagagerek opgeborgen worden. Kijk ook hier goed na bij de maatschappij waarmee je vliegt wat de toegelaten afmetingen zijn.

– Is je kleintje nog niet moe? Rondjes lopen werkt bijna altijd, veel baby’s worden daar rustig van. Loop gerust het hele gangpad af. Het beste moment is na de service, als er geen aankondigingen meer gemaakt worden en geen trolleys meer in omloop zijn.

Wat met de buggy?

Wist je dat je buggy mee mag tot helemaal aan de gate? De buggy krijgt een label bij check-in, gaat mee door de veiligheidscontrole en eenmaal jij aan boord bent, gaat hij de laadruimte in. De service is gratis, maar check goed welke afmetingen toegestaan zijn, want die verschillen van maatschappij tot maatschappij.

Speelgoed als redmiddel

Sommige langeafstandsmaatschappijen delen speelgoedjes uit net voor het boarden of vlak voor het opstijgen. Hou het bij de hand voor als je kind is uitgekeken op het andere speelgoed. Iets nieuws is altijd spannend!

Melk en babyvoeding

– Water is er uiteraard altijd aan boord. Op lange vluchten is er soms ook verse melk verkrijgbaar, maar ga er altijd van uit dat je babyvoeding zelf voorziet. In noodgevallen kan je altijd aan andere ouders aan boord vragen om te helpen.

Flesje opwarmen? Dat kan au bain-marie. Hou er wel rekening mee dat dat niet zo snel gaat als in de microgolfoven. Moet het snel gaan? Vraag om het flesje 1/3 met kokend water te vullen en vul dan aan met koud water. Zo is de melk sneller op de juiste temperatuur.

– Ga bij verre vluchten op voorhand na of babyvoeding toegelaten is in je handbabage. Zeker in de Verenigde Staten zijn ze een pak strenger. Haal het bij de controle uit je bagage, want zelfs bij de toegelaten hoeveelheden worden de flesjes gecheckt op inhoud. Lege flesjes mogen wel altijd, ook boven 100 ml.

Keep calm and carry on

De allerbelangrijkste tip om je baby rustig te houden bij turbulentie, is om zélf rustig te blijven. Een baby voelt het aan als je stress hebt. Ben je zelf rustig, dan is de kans groot dat je baby dat ook blijft.

Solo vliegen met je baby

Wist je dat je altijd mag vragen aan het cabinepersoneel om je baby even vast te houden als je bijvoorbeeld naar het toilet moet? Dat doen ze met plezier. Druk op de ‘call bell’, het knopje boven je stoel, en een steward(ess) komt tot bij jou.

De beste plaatsen aan boord

– De meeste (been)ruimte heb je aan de nooduitgang, maar op die plekken zijn baby’s nooit toegelaten. Een klasse hoger dan maar? Sommige maatschappijen laten geen kinderen jonger dan 12 jaar toe in business of eerste klasse. De tweede beste optie als je meer ruimte wil zijn de zitplaatsen op de eerste rijen van elke nieuw compartiment. Dat is dezelfde plek waar de bedjes vastgemaakt worden op lange vluchten.

– Is het belangrijk voor je dat je snel geholpen wordt? Dan zijn de rijen helemaal vooraan of achteraan het vliegtuig de beste optie, dicht bij de toiletten en de keuken waar het cabinepersoneel in de weer is.

– Is je baby gevoelig voor lawaai, dan kies je beter een plekje in het midden, verder weg van drukte bij de keuken en toiletten.

– De plaatsen met de minste beweging? Vermijd een plek in de staart van het vliegtuig: hier is de turbulentie het meest voelbaar.

Uitstappen

Als je niet gehaast bent, laat je beter de andere passagiers eerst uitstappen. Dat geeft je de tijd om op je gemak al je spullen te verzamelen. Vooral speelgoed kan al eens onder een stoel verdwijnen en je wil niet dat het favoriete speeltje achterblijft.

Vorig artikel6 tips om te rijden bij warm weer
Volgend artikelVAB is helemaal klaar voor de zomerdrukte