Alcohol en rijden gaan niet samen © Shutterstock

Bij 2 op de 5 dodelijke ongevallen in Europa is een chauffeur jonger dan 30 jaar betrokken. Ook al maken zij slechts 8% van alle bestuurders uit. De Europese Commissie wil daarom een tijdelijke nultolerantie voor rijden onder invloed. Maar wat vinden de Vlaamse jongeren daar zelf van? VAB zocht het uit.

Eerder deze maand raakte bekend dat Europa een totaalverbod voor drinken en rijden voor beginnende bestuurders wil, de eerste twee jaar na het behalen van het rijbewijs. Dat om de verkeersveiligheid in de EU te verhogen. Naar aanleiding daarvan hield VAB een enquête bij 1634 jongeren tussen 17 en 30 jaar. Daaruit blijkt dat het draagvlak voor een alcoholverbod achter het stuur opvallend groot is in Vlaanderen.

Opvallend groot draagvlak

Op de vraag of er er in België een nultolerantie voor alcohol achter het stuur moet ingevoerd worden, antwoordde 57,5% van de bevraagden antwoordde ‘ja, voor elke bestuurder, ongeacht de leeftijd’. Nog eens 26,1% vindt dat het alcoholverbod enkel moet toegepast worden op iedereen die nog geen 3 jaar zijn of haar rijbewijs heeft. Dat maakt dat 83,6% voorstander is van een nultolerantie voor alcohol achter het stuur. 16,4% vindt dat die nultolerantie er niet moet komen. “VAB-Rijschool is blij dat sensibiliseringscampagnes duidelijk werken en dat jongeren bewust bezig zijn met dit thema”, vertelt Peter Landsheere, directeur VAB-Rijschool. “Anderzijds zien we in onze enquête dat nog steeds bijna 1 op de 6 jongeren of 17% zo’n nultolerantie niét wil. Dat is nog altijd veel te veel en dus mag het duidelijk zijn dat we hieraan moeten blijven werken.”

Dronkemansparcours op terugkommoment

Eén van de manieren waarop dat nu al gebeurt, is via het terugkommoment. Als je in Vlaanderen je rijbewijs behaalt, dan moet je 6 tot 9 maanden later verplicht naar dat terugkommoment, een bijscholingscursus van 4 uur met onder andere praktijkoefeningen op een afgesloten terrein en een groepsgesprek. Tijdens het terugkommoment moeten de deelnemers ook een zogenaamd ‘dronkemansparcours’ afleggen. Met een alcoholbril op moet men proberen om tussen een aantal kegeltjes te wandelen, de sleutel in het contact te steken en in te stappen. Dat om mensen bewust te maken van wat het effect van drinken en rijden is.

 

Lees ook

Kan je je rijbewijs verliezen als je dronken fietst?

Rijden met de auto van je ouders: wat mag (niet)?

Vorig artikelVraag aan de piloot: waarom moet je vooroverbuigen bij een noodlanding?
Volgend artikel5 ‘hotstops’ met de Vespa in Le Marche