Tine Hemeryck

Le Marche, aan de noordoostkust van Italië, is een gedroomde bestemming voor slow travel op een knalrode Piaggio Vespa! Deze 5 hotspots – of zeg maar hotstops – zijn de moeite waard om even van het zadel te springen. Allora, andiamo!

Hotstop 1: de wijngaarden van Filodevino

Le Marche is beroemd om een heel speciaal druivenras dat enkel in deze streek te vinden is: Lacrima di Morro d’Alba. Bij het hypermoderne wijndomein Filodivino in San Marcello kun je terecht voor wijnproeverijen en food pairings.

In de buurt

De Filodevino spa! Blijf logeren en geniet na in de sauna of dobber gelukzalig in de infinity pool met uitzicht over de wijngaarden.

 

Hotstop 2: het kasteel van Mondavio

In het dorpje Mondavio vind je de Rocca Roveresca di Mondavio, een 15de-eeuws fort dat zo goed als intact is gebleven en je laat binnenkijken in het leven tijdens de middeleeuwen. De slotgracht eromheen bevat geen water meer, maar wel enkele imposante aanvalswapens en oorlogstuigen van weleer.

In de buurt

Bar Il Duca, voor een beroemd kopje Pascucci-espresso op een typisch Italiaans terras.

Hotstop 3: de Piagga-trap in Corinaldo

Tussen de groene velden en golvende valleien ligt Corinaldo, een sprookjesachtig dorp met een nog grotendeels intacte verdedigingsmuur. De meest fotogenieke plek is de historische Piagga-trap. 100 treden hoger wacht je een geweldig uitzicht over Corinaldo. Selfietime!

In de buurt

Het Teatro Carlo Goldoni, een juweel van een theater in hout, nostalgische donkerrode en gele tinten en als kers op de taart een schitterend versierd plafond. En een dramatische kroonluchter, uiteraard.

 

Hotstop 4: het ‘centro storico’ van Cartoceto

Verdwaal in de wirwar van middeleeuwse steegjes van Cartoceto, een rustig maar merkwaardig dorpje op een heuvel met één grote troef: olijfolie! Struin door de straatjes en geniet van de pittoreske panorama’s, met de altijd aanwezige olijfgaarden en glooiende velden op de achtergrond.

In de buurt

De shop van de beroemde familie Beltrami, die Cartoceto op de kaart zette door als eerste olijfolie in glazen flessen te verkopen. Je koopt er olijfolie en geitenkazen van eigen kweek. De kazen zijn echte kunstwerkjes, versierd en op smaak gebracht met bloemblaadjes, granaatappelpitjes en een heel gamma aan kruiden.

 

Hotstop 5: de pier van Senigallia

De sympathieke badplaats Senigallia is gekend om haar kilometerslange ‘strand van fluweel’ en de pier die met zijn stelten in het water baadt. In de jaren 60 en 70 was het hotel op de pier razend populair bij de jetset en sinds de restautatie in 2006 kreeg de pier een tweede leven als Instagram-hotspot. Naast de felwitte mondaine strandvilla’s en klassehotels is de boulevard is heerlijk pretentieloos. Aan beide kanten van Senigallia kun je kilometers lang langs het zandstrand wandelen. Of cruisen op de Vespa, natuurlijk!

In de buurt

Hostaria L’Angolino Sul Mare: restaurant met zeezicht. Probeer de spaghetti allo scoglio met zeevruchten, gegrilde en gefrituurde groenten en een scroppino, limoensorbet met een vleugje spumante en wodka.

 

Reis zelf naar Le Marche!

Kalitumba Travel organiseert Vespatours (zowel indivudeel als in groep) in Le Marche en werkt samen met verschillende vakantieverblijven, waaronder Agriturismo La Vita Nuova in Morro d’Alba van de Belg Peter Vigenon.

Previous articleNultolerantie achter het stuur: 8 op de 10 jongeren zijn pro
Next articleHoe bewaar je zomer- of winterbanden het best?