Rijden met de auto van je oudersFoto: Shutterstock

Mag je rijden met de auto van je ouders? Wat zijn de regels, waarop moet je letten? En wat betekent het voor de verzekeringspolis? Dat concert net over de grens of die eerste citytrip met je lief: mag je erheen met de wagen van mama of papa? Zo zit dat!

Mag je als (jonge, beginnende) bestuurder zomaar met de auto van je ouders rijden?

Ja, dat mag zeker. Het enige waarvan je je bewust moet zijn, is dat verzekeringsmaatschappijen een vrijstelling (ook wel franchise genoemd) zullen toepassen in de waarborg ‘burgerlijke aansprakelijkheid’.  Dat wil zeggen dat, wanneer de jonge bestuurder niét vermeld is in de autopolis van de ouders, en hij of zij een ongeval veroorzaakt, er een bepaald bedrag van de schade aan de tegenpartij zelf betaald moet worden. Het bedrag van die vrijstelling verschilt van maatschappij tot maatschappij. Wordt de jongere wél vermeld in de polis van de ouders, dan wordt deze vrijstelling niet toegepast.

Maakt het een verschil als je slechts één keer met de wagen van je ouders rijdt of dat regelmatig doet?

Elke verzekeringsmaatschappij heeft een eigen omschrijving van termen als regelmatige, frequente, courante of hoofdbestuurder. Je vindt die in je polis. Sporadisch is vaak gelijk aan minder dan 2500 kilometer per jaar. De meeste maatschappijen rekenen een zeer beperkte extra premie aan voor een jongere in sporadisch gebruik. Rijdt zoon of dochter meer dan 2500 kilometer per jaar met de wagen, dan moet hij of zij vermeld worden als bijkomende bestuurder. Dat heeft meestal wel een voelbaar effect op de premie.

Moet je iets doen wanneer je jouw kind leert rijden met je eigen wagen?

De gouden regel is dat je jouw kind laat opnemen in de polis. Niet verplicht, wel aan te raden. Je betaalt dan bij elke maatschappij een bijpremie, maar nadien heb je sowieso geen problemen. Breng jouw makelaar op de hoogte zodra zoon of dochter het voorlopige rijbewijs heeft ontvangen. Op die manier kan hij of zij al vermeld worden in de polis en bouwt hij of zij zijn eigen schadestatistiek op. Mooi meegenomen bovendien: tegen wanneer jouw zoon of dochter effectief het rijbewijs heeft, kan er al een jaar schadevrij rijden aangetoond worden en kan zo de premie van de eerste eigen wagen onder controle gehouden worden.

Wat zijn de gevolgen bij een aanrijding?

Als men bepaalde zaken bewust verzwijgt (bijvoorbeeld dat je kind – die niet in de polis zit – met de wagen reed), dan kan de maatschappij verhaal uitoefenen. Dat betekent dat je verzekeraar de schadevergoeding die hij betaalde aan het slachtoffer volledig of gedeeltelijk van jou kan terugeisen. Niet doen dus.

En in het buitenland? Gelden daar andere regels?

In de waarborgen aansprakelijkheid, omnium en rechtsbijstand zijn er voor jongeren geen andere regels, voor de waarborg reisbijstand wel.  Een jongere bestuurder heeft bij de meeste maatschappijen bijvoorbeeld geen recht op een vervangwagen. Maar in het buitenland mag je wel zonder problemen rijden als je een geldig rijbewijs hebt. Opgepast: sommige rijbewijzen hebben beperkingen, zoals bijvoorbeeld een voorlopig rijbewijs. Dat is enkel geldig in België.

Zijn er nog dingen waarop je moet letten, die je moet weten?

Bij de aankoop van een wagen kiest een jonge bestuurder het best een voertuig met een zo laag mogelijk vermogen (uitgedrukt in Kw of pk). Dat is enerzijds veiliger voor de jongere zelf, anderzijds houdt dat de premie van zijn verzekering beter onder controle.

Met medewerking van Guido Herbots, KBC Verzekeringen en Lardenoit Finance.

Op zoek naar een eigen tweedehandswagen?

Heb je genoeg van rijden met de wagen van je ouders en wil je een eigen auto? Bij VAB-Tweedehandswagens vind je een uitgebreid aanbod van auto’s die van top tot teen gereinigd zijn en werden nagekeken in het VAB-Diagnosecentrum. Loop even langs in de showroom in Zwijndrecht of bekijk alle beschikbare wagens online.

Vorig artikelTerug naar grootmoeders tijd in Hoeve Corfs
Volgend artikelHoe werkt autodelen met cambio?