Er bestaan veel griezelige fabeltjes rond de zogenaamde brace position. De échte reden waarom je het best vooroverbuigt bij een noodlanding, heeft alles met veiligheid te maken.
Laurens: “Vergelijk een noodlanding van een vliegtuig met de botsing van een auto: het toestel komt plots of met een aantal schokken tot stilstand, en door die impact maakt ook je lichaam enkele bruuske bewegingen naar voor en naar achter. Om die wetten van de fysica te omzeilen en een pijnlijke whiplash of andere letsels te voorkomen, hebben auto’s gesofisticeerde airbagsystemen. Vliegtuigen hebben dat niet. Airbags zijn veel te zwaar om in een vliegtuig te installeren. En daarom is de brace, brace, brace-call in het leven geroepen.”
“Met die houding breng je jouw lichaam in de meest voorwaartse positie, vergelijkbaar met de positie waarin een airbag in de auto je zou opvangen. De exacte houding hangt af van de regio en het type toestel waarmee je vliegt. Zelfs de klasse waarin je vliegt, kan ervoor zorgen dat de brace position verschilt. Kijk daarom altijd aandachtig naar de veiligheidsinstructies op de safety card. De gordel zorgt er mee voor dat je lijf niet meer vooruit ‘vliegt’, wat je overlevingskansen tijdens een noodlanding aanzienlijk verhoogt. Gelukkig is de kans op een noodlanding immens klein. Als je toch gevraagd wordt om de brace position aan te nemen, dan is dat veelal uit voorzorg.”
Lees ook
Mag de piloot slapen tijdens de vlucht?
Hoe automatisch is de automatische piloot?
Waarom moet mijn smartphone op vliegtuigmodus staan?
Laurens Caen (28) is al zeven jaar piloot. Hij vliegt voor Brussels Airlines met een Airbus 320. Inmiddels is hij ook instructeur op de simulator. Wat wilde jij al altijd weten van de piloot? Stel je vraag hieronder!