Fietsersbond

Uit de VAB-Fietsbarometer blijkt dat het fietsgebruik in vijf jaar tijd sterk is gestegen. Om te gaan winkelen nemen we nu dubbel zo vaak de fiets.

Uit een vergelijking van de resultaten van de VAB-Fietsbarometer van 2013 met die van 2018 blijkt dat we steeds meer fietsen. Vooral de functionele verplaatsingen voor bijvoorbeeld winkelen of naar het werk gaan nemen toe.

Om te gaan winkelen: in vijf jaar tijd zien we een verdubbeling (van 35% naar 74%) van het aantal mensen die vaak de fiets nemen naar de winkel. VAB vermoedt dat de komst van de LEZ in Antwerpen en de circulatieplannen in bijvoorbeeld Gent en Leuven die het autogebruik in het centrum ontmoedigen een sterke impuls gegeven hebben. Zeker de moeite waard om te onderzoeken.

Voor woon-werkverplaatsing: het aantal frequente fietsers is met de helft gestegen (van 20% naar 30%) wat een zeer mooi resultaat is. Hier ziet VAB vooral de toenemende files en de stimuli van de werkgevers als de belangrijkste sturende factoren.

Recreatief: een kwart meer fietsgebruik om te ontspannen is ook een bemoedigend resultaat (van 47% naar 60%). Belangrijk, want dit kunnen ook toekomstige functionele fietsers worden.

Te weinig veilige stallingsmogelijkheden

Meer fietsers brengt natuurlijk nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo blijkt dat het steeds moeilijker wordt om een veilige plaats te vinden om de fiets te stallen. In 2013 had nog maar 24% van de fietsers last van dat probleem, in 2018 liep dat op tot 42%. Ook de voorzieningen zijn vaak te beperkt. Zo missen 77% van de fietsers oplaadpunten voor elektrische fietsen bij de fietsenstalling die ze het meest gebruiken en ook de capaciteit is bij 64% van de stallingen een probleem. VAB vraagt aan steden en gemeenten meer aandacht te bieden aan veilige en comfortabele fietsstalplaatsen.

 

Lees ook

De mooiste fietsroutes van het land

Zo fiets je door de sneeuw

Elektrisch fietsen? Even wennen!

Hoe rijd je veilig op een elektrische fiets?

Vorig artikelDit moet je zeker doen in Curaçao
Volgend artikelGetest: Volkswagen Touareg