Rode 'A' Franse auto rijbewijsFoto: Shutterstock

Is het tijdens je vakantie ook opgevallen dat sommige Franse auto’s een sticker met een rode ‘A’ op de achterklep hebben? Dit is de reden!

Wie op vakantie is in Frankrijk of in de buurt van de Franse grens woont, ziet regelmatig auto’s voorbijkomen met een sticker met daarop een grote rode ‘A’. Waarvoor staat die letter eigenlijk? Het antwoord is eenvoudig: de bestuurder van die auto heeft nog niet zo lang zijn of haar rijbewijs. De ‘A’ komt van het Franse apprenti, leerling dus. Je kunt de ‘A’ echter niet helemaal vergelijken met de ‘L’ die in ons land gehangen moet worden door wie leert autorijden. Hier moet je de ‘L’ niet meer gebruiken als je je rijbewijs behaalde, terwijl je de rode ‘A’ moet hangen als je het praktijkexamen achter de rug hebt. Je krijgt in Frankrijk eerst een proefrijbewijs. Daarmee moet je, afhankelijk van welke opleiding je kiest, twee of drie jaar rondrijden. Gedurende die tijd moet de sticker op de auto blijven hangen. Zo weten andere weggebruikers dat ze wat voorzichtiger moeten zijn omdat er een beginnende chauffeur achter het stuur zit. Wie met zo’n sticker rijdt, moet ook 10 km/u onder de snelheidslimiet blijven – op snelwegen is dat zelfs 20 km/u – en heeft een strengere alcohollimiet.

Haal je rijbewijs met VAB-Rijschool

Je rijbewijs halen? Met een opleiding bij VAB-Rijschool word je een goede en verantwoordelijke chauffeur! Met kantoren over heel Vlaanderen vind je vast een VAB-Rijschool in je buurt.

Previous articleGetest: de elektrische MG5
Next articleEen bosbad aan de Opaalkust