dodehoeksticker motorhomeFoto: Dethleffs

Wie door Frankrijk rijdt met een motorhome met een MTM hoger dan 3,5 ton moet voortaan drie dodehoekstickers op zijn voertuig aanbrengen.

Heb je een prachtige, grote motorhome waarmee je de Franse wegen wilt bezeilen? Dan moet je rekening houden met een nieuwe Franse wetgeving die voetgangers en fietsers wil beschermen tegen dodehoekongevallen aan de hand van waarschuwingsstickers op zware voertuigen.

Wie moet een dodehoeksticker kleven?

Deze nieuwe regel ging in op 1 januari 2021 en geldt voor alle voertuigen met een MTM hoger dan 3,5 ton, en dus niet enkel voor vrachtwagens. Ook wie een waarschuwingssysteem heeft of camera’s liet installeren, moet een sticker kleven. De wetgeving geldt eveneens voor buitenlandse voertuigen. Wie de stickers niet op z’n kampeerwagen kleeft, riskeert een boete van € 135.

Hoe moet je de dodehoeksticker kleven?

Subtiel is de sticker alvast niet, maar dat is natuurlijk de bedoeling. Je moet in totaal drie stickers kleven: één aan elke zijkant van je voertuig (in de eerste meter, uitgezonderd op de ramen) en één op de rechterzijde van de achterkant. Ze moeten aangebracht worden op een hoogte van 0,9 tot 1,5 meter. De sticker op de motorhome mag daarbij uiteraard geen andere vignetten of lichten en richtaanwijzers bedekken.

Waar kun je ze kopen?

De stickers met een afmeting van 25 op 17 centimeter kun je op verschillende locaties kopen, onder andere in de webshop van VAB.

Tip

Denk aan je VAB-Reisbijstand! Zo reis je zorgeloos met je hele gezin. Met de optie ‘motorhome’ kun je ook rekenen op pechbijstand voor je voertuig.

 

Reisinspiratie nodig?

De Drôme, onze ultieme tip voor wie de Provence te druk vindt

5 niet te missen plekjes langs de Ardèche

Nazomeren in Normandië

De Provence in 15 pittoreske stops

Vorig artikelOok auto’s zijn tegenwoordig ‘made in China’
Volgend artikelAntwerpse grandeur in B&B Boulevard Leopold