witte ruit Frankrijk snelwegFoto: APRR

Heel wat reizigers zullen deze zomer in Frankrijk een nieuw verkeersbord met een witte ruit zien opduiken. Rijstroken met zo’n aanduiding zijn gereserveerd voor voertuigen die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Wie al eens op vakantie ging in de USA heeft het misschien ooit al gezien; een verkeersbord met een witte ruit op een blauwe achtergrond. Rijstroken die zo’n signalisatie hebben zijn er voorbehouden voor bestuurders die aan carpooling doen. Nu duikt het bord ook op in Frankrijk en voor heel wat vakantiegangers zal het dan ook de eerste keer zijn dat ze het zien. Rijstroken op de Franse snelwegen die aangeduid zijn met de witte ruit op een blauwe of zwarte achtergrond zijn voorbehouden voor wagens waar minstens twee personen in zitten, auto’s met het groene Crit’Air milieuvignet (klasse 0, elektrische en hybride auto’s) en taxi’s met of zonder passagiers. Wie de voorwaarden niet respecteert kan een boete krijgen van 90 tot 135 euro.

Zorgeloos door Frankrijk met VAB Pechverhelping!

Ben je een fervente bezoeker van Frankrijk? Je kunt je VAB Pechverhelping auto aanvullen met de optie ‘Frankrijk/Duitsland’. Zo kun je altijd rekenen op de service van VAB bij alle vormen van pech of ongeval.

Waar kun je de witte ruit tegenkomen?

Je kunt het verkeersbord onder andere zien op de A48 bij Grenoble en de A6/A7 (M6/M7) bij Lyon. Op snelwegen zal de witte ruit vooral voorkomen op de elektronische borden (en dus met een zwarte achtergrond) omdat de rijstroken meestal niet dag en nacht gereserveerd worden. Het verkeersbord kan ook gebruikt worden in steden en gemeenten aangezien burgemeesters voortaan zelf mogen beslissen over de invoering van dergelijke gereserveerde rijstroken. de toelatingsvoorwaarden om de rijstrook te mogen gebruiken kunnen dan ook verschillen van locatie tot locatie. Welke voertuigen erop mogen rijden wordt dan aangeven naast of onder de witte ruit. Frankrijk is overigens niet het eerste Europese land dat dit verkeersbord gebruikt. Ook op een beperkt aantal plaatsen in Noorwegen, Oostenrijk en Spanje zijn ze te zien.

Toeristische tips

Ga je binnenkort naar Frankrijk? Doe inspiratie op met onze toeristische tips voor ParijsMarseillede ArdècheValenciennesNantesde Drômede Provence, Mont Ventoux of Lyon.

 

Lees ook

Getest: het beste vertrekmoment naar het zuiden van Frankrijk

Op autovakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

De maximumsnelheid op Franse secundaire wegen daalt naar 80 km/u

Vorig artikelMet de fiets op en rond de Mont Ventoux
Volgend artikelVeel Vlamingen plannen autoreis tijdens de drukste weekends