voetganger

Ben je ook een voetganger als je een fiets aan de hand hebt? En wanneer ben je verplicht om een zebrapad te gebruiken? Dit moet je weten over voetgangers in het verkeer.

Wie wordt als voetganger aanzien?

Een voetganger is iemand die zich te voet verplaatst. Ook wie met een fiets of bromfiets aan de hand wandelt of stapvoets in een rolstoel rijdt, is een voetganger. Verplaats je je met een step, skateboard of rolschaatsen, dan volg je de regels voor voetgangers zolang je je stapvoets voortbeweegt. Ga je sneller, dan word je aanzien als een bestuurder en moet je de regels voor fietsers volgen. Een ruiter is geen voetganger.

Waar moeten voetgangers lopen?

Een voetganger moet verplicht een voetpad, trottoir of berm gebruiken als dat aanwezig is. Is dat er niet, dan mag een voetganger op het fietspad lopen of in het slechtste geval op de rijbaan.

Heb je altijd voorrang bij het oversteken?

Wat wij een zebrapad noemen, heet in de verkeerscode een oversteekplaats voor voetgangers. Bevind je je als voetganger binnen de twintig meter van zo’n oversteekplaats, dan ben je verplicht die te gebruiken. Wie een zebrapad gebruikt of aanstalten maakt om het te gebruiken, heeft altijd voorrang op andere weggebruikers, behalve bij spoorvoertuigen. Bij een oversteekplaats met verkeerslichten mag je uiteraard alleen oversteken als het voetgangerslicht op groen staat. Als er geen oversteekplaats in de buurt is, dan mogen voetgangers de rijbaan wel oversteken, maar hebben ze daarbij geen voorrang.

Hoe moeten auto’s zich gedragen aan een zebrapad?

Je mag niet stilstaan of parkeren op het zebrapad en de vijf meter ervoor. Het is ook verboden om een auto in te halen die vertraagt of stopt voor een zebrapad. Bij traag verkeer mag je een zebrapad niet blokkeren.

Mogen auto’s rijden in een voetgangerszone?

In een voetgangerszone mogen voetgangers de hele breedte van de weg gebruiken. Fietsers mogen er rijden indien het zonebord dat toelaat, maar slechts stapvoets zonder de voetgangers te hinderen of in gevaar te brengen. Auto’s mogen de zone alleen in met een bijzondere toelating. Parkeren in een voetgangerszone is verboden.

Extra opletten voor tram- en busreizigers

Als een tram of bus die links rijdt (bijvoorbeeld op een bedding) stopt om reizigers te laten in- of uitstappen waar geen vluchtheuvel is, dan moet je als chauffeur stoppen en de voetgangers laten oversteken naar het trottoir of de berm. Ook als er geen zebrapad is. Als je een schoolbus nadert die de vier richtingaanwijzers gebruikt om duidelijk te maken dat kinderen in- of uitstappen, dan moet je je snelheid aanpassen en indien nodig stoppen.

 

Lees ook

Ben je verplicht om links op de weg te wandelen?

Voorrang van rechts: zo werkt het!

Hoe moet je een rotonde precies gebruiken?

Previous articleHervorming theoretisch rijexamen heeft positieve gevolgen
Next articleGeef als VAB-lid een stukje mobiliteit cadeau!