rijexamen laag

Op 1 juni 2017 werd het theoretisch rijexamen hervormd. Dat heeft op het terrein gezorgd voor een betere kennis van de regels, zo blijkt nu.

Betere kennis

De Vlaamse overheid sleutelde zowel aan het theoretisch als het praktisch rijexamen. Bij het hervormde theoretisch rijexamen wordt een onderscheid gemaakt tussen zware en lichte fouten, waarbij zware fouten harder doorwegen. Bedoeling van deze hervorming was om gokken te voorkomen. Uit cijfers van VAB uit 2014 bleek al dat 36% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar zich niet goed voorbereidden, maar een eerste kans waagden door te gokken bij meerkeuzevragen. De hervorming had meteen weerslag op het slagingspercentage. Dat daalde in juni zelfs met 26%. Heeft deze hervorming nu een positief effect? VAB-Rijschool deed een bevraging bij haar rijschoollesgevers die de eerste lichting geslaagden op het nieuwe theorie-examen in de praktijk begeleidden. 3 op de 10 rijlesgevers merken nu al een positief effect op de kennis van de verkeerscode. Jongeren beseffen dat gokken bij het theoretisch rijexamen verleden tijd is en bereiden zich duidelijk beter voor.

Ook in de praktijk?

Slechts 14% van de rijschoolinstructeurs vindt echter dat de leerlingen hun verbeterde kennis vlotter omzetten en toepassen in het verkeer. Wat zou kunnen helpen is de minimale stageperiode (de oefentijd voor je het praktische examen mag afleggen) verlengen van 3 maanden naar 9 maanden. VAB-Rijschool hoopt dat jongeren meer zullen oefenen vooraleer ze het praktijkexamen afleggen.

Tip

Wil je weten hoe de rijopleiding precies in mekaar zit, lees dan hier welke stappen je moet nemen.

Vorig artikelChinese auto’s uit Gent?
Volgend artikelWat je moet weten over voetgangers in het verkeer