links wandelenFoto: Mabel Amber

Grootmoeders wijsheid leert ons dat je het best links op de weg wandelt, zodat je het verkeer ziet aankomen. Maar is dat ook verplicht?

Wie gaat wandelen, moet bij gebrek aan voetpad of berm weleens op de rijbaan stappen. We horen vaak dat je in dat geval beter aan de linkerkant wandelt om het aankomende verkeer in de gaten te houden. Slim! Maar ben je ook verplicht om links op de weg te wandelen?

Het antwoord is kort en duidelijk: ja. Je moet aan de linkerkant van de rijbaan wandelen in de door jou gevolgde richting wanneer er geen voetpad of bewandelbare berm aanwezig is. Is die wel aanwezig, dan mag je uiteraard niet op de rijbaan lopen. Kies je er voor om bij gebrek aan voetpad of berm op het fietspad te wandelen, dan moet je als voetganger voorrang verlenen aan de fietsers.

Wat op een breed wandelpad waar geen gemotoriseerd verkeer is toegelaten? Moet je daar als voetganger ook links wandelen? Ook dat antwoord is kort en duidelijk: nee. De verplichting om links aan te houden, is er enkel wanneer je op de rijbaan moet lopen. Wandelwegen in de vrije natuur hebben geen rijbanen.

 

Lees ook

Zo kies je de juiste wandelschoenen

Dit zijn Vlaanderens mooiste wandelroutes

Waarheen wandelen? Laat je leiden!

Vorig artikelWat met je wagen als het automerk stopt
Volgend artikelWHOOwine: Wonderlijke wijn met een verhaal, geleverd bij je thuis