Foto: Pexels

De technische experts van VAB waarschuwen voor gras- en bermbranden. Heet geworden auto-onderdelen kunnen de kurkdroge natuur in vuur en vlam zetten.

De VAB-Alarmcentrale stelt vast dat in de afgelopen maand juli het aantal pechgevallen met rookontwikkeling of brand bijna dubbel zoveel voorkwam dan in 2019, het laatste jaar voor corona. De warme temperaturen, zowel in binnen- als buitenland, zitten daar zeker voor iets tussen. Belangrijk om een eventuele brand te voorkomen, is goed kijken waar je je voertuig parkeert. Bij een gras- of bermbrand, zoals onlangs nog in De Haan, wordt vaak in eerste instantie gedacht aan een achteloos achtergelaten sigarettenpeuk, oververhitting of een kortsluiting in de wagen, maar zo’n ‘spontane’ brand kan ook een heel andere oorzaak hebben.

Oorzaken van autobrand

Bij een dieselvoertuig kan de roetfilter op een bepaald moment namelijk een temperatuur van meer dan 500 graden bereiken, een temperatuur waarbij droog hout spontaan kan ontbranden. Onze technische experts wijzen er daardoor op dat het geen goed idee is om een voertuig bij langdurige droogte en extreme hitte op of tegen een ongemaaide grasberm te parkeren. Door contact met hete onderdelen kan dor gras beginnen branden. Het is ook aan te raden om op parkings niet met de achterwielen tot tegen de boordsteen te rijden. Dan zou het motorblok met uitlaat immers boven de graskant hangen, met mogelijk faliekante gevolgen. Ook de hitte van de uitlaat kan namelijk intens genoeg zijn om dor gras te laten ontbranden.

Autobrand voorkomen

Beter voorkomen dan genezen geldt ook in dit geval. Verschillende factoren kunnen namelijk de kans op een autobrand vergroten. Laat daarom je wagen op tijd controleren. Kapotte of versleten auto-onderdelen kunnen brand veroorzaken. Klein of groot onderhoud uitstellen is dus af te raden. Bij een hittegolf kan een slechtwerkend koelsysteem van de wagen overbelast raken. Zet daarom de airconditioning van je voertuig niet meteen op de hardste/koudste stand. Beter is het om je warme auto eerst even te ventileren, zodat de eerste warme lucht de wagen kan verlaten. Daarna kan je de airco aanzetten. Rook ook niet tijdens het tanken. Een ongeluk is snel gebeurd. Zelfs al is het verboden, sommige mensen roken tijdens het tanken. Een potentieel gevaarlijke situatie: as van een sigaret kan in combinatie met brandstof voor brand- en/of ontploffingsgevaar zorgen.

Wat moet je doen bij een autobrand?

  • Zet de motor uit en de handrem op. Verwittig meteen de hulpdiensten. De brandweer kan je bereiken op het nummer 100 of 112.
  • Neem de – wettelijk verplichte – brandblusser uit de wagen en probeer het vuur te doven. Kijk of er nog brandblussers in de buurt zijn. Met meer brandblussers is de kans groter dat je het vuur onder controle krijgt.
  • Probeer indien mogelijk de vuurhaard af te sluiten. Is er brand onder de motorkap? Doe deze niet volledig open, maar blus door een kier. Door de motorkap helemaal open te doen zorg je immers voor extra zuurstoftoevoer, waardoor de brand zou kunnen aanwakkeren. Sluit deze na de bluspoging dan ook snel af. Brandt het binnen de wagen, probeer dan ook om het voertuig na het blussen te sluiten.
  • Check zeker of er nergens brandstof lekt. Is dat het geval, blus dan zeker niet met de brandblusser.
  • Blus ook niet zelf als je jezelf in gevaar kan brengen. Heb je het gevoel dat je de situatie niet aankan en de brand groter wordt, hou dan een veilige afstand en wacht op de brandweer.
Vorig artikelGetest: de nieuwe Dacia Jogger
Volgend artikel5x origineel picknicken