De Zwaluw Kasterlee

“In de stille Kempen op de purp’re… wijnmakerij.” De klassieker over het zanderigste stukje van ons land is dringend aan een update toe. In De Zwaluw in Kasterlee word je wakker met uitzicht op kaarsrechte rijen druivelaars.

Hun hele kindertijd lang keken broers Pieter-Jan en Jeroen uit op de boerderij van Marie en Rémi aan de overkant van de straat. Niets zo leuk als spelen op het erf van het boerenpaar. Maar toen het beminnelijke koppel het tijdelijke verwisselde voor het eeuwige kwamen de boerderij en het domein errond te koop en rijpte het idee om er iets groots mee te doen: een wijnmakerij met vakantiewoningen uit de zandgrond stampen. De Zwaluw vloog uit.

Modern met vintage details

Als architect maakte Jeroen van de woning en de stallen een strak geheel, dat door de dieprode steen, het houtwerk en de groene aanplanting toch een warme sfeer uitstraalt. Zijn vrouw Griet zorgde met haar achtergrond als interieurarchitecte voor een beminnelijke binnenkant. Het moderne interieur wordt op smaak gebracht met subtiele vintage details, zonder dat je de indruk hebt in een antiekwinkel te staan. De aanpalende wijnmakerij, die een ander kleurtje kreeg, wordt mooi gescheiden van de vakantiewoningen door een wintertuin die baadt in het licht. Het is gezellig toeven in deze gemeenschappelijke ruimte, waar zithoekjes uitnodigen om knus te genieten van een goed boek.

In de wintertuin nodigen de zithoekjes uit om knus te genieten van een goed boek.

Gevoel van ruimte

De vakantiewoningen hebben een riante keuken met, zoals het een goed wijnhuis betaamt, een geklimatiseerde wijnkast, zodat je de huiswijn meteen kunt proeven. Daarnaast zijn er een ruime zitplaats en twee of drie slaapkamers. Wanneer we ’s morgens ontbijten op het grote terras, vliegen de zwaluwen boven ons hoofd, alsof ze werden ingehuurd om de dag welkom te heten. Het is er heerlijk genieten met uitzicht op het groen en de frisse wijnranken. Het gevoel van ruimte laat je helemaal herademen.

Zandtaartjes bakken

Het domein is een waar kinderparadijs. Kleine bezoekers weten niet waar te beginnen. De speeltuin met grote zandbak nodigt uit om zandtaartjes te bakken en er is ruimte te over om te ravotten op het gras. Daartussen liggen kronkelende paden waarover de kinderen kunnen crossen met de fietsjes die ze vinden in de schuur. Wie wil kan een balletje meppen op de minigolf en tijdens de zomermaanden is het heerlijk relaxen aan het zwembad. Bij slechter weer doet de binnenspeeltuin dienst. Wie na al dat spelen nog niet moe is, kan ’s avonds marshmallows braden aan de vuurput. De Zwaluw heeft alles wat gezinnen zoeken.

Wie na al dat spelen nog niet moe is, kan ’s avonds marshmallows braden aan de vuurput.

De Zwaluw praktisch

Prijzen

Vanaf € 360 voor een weekend, afhankelijk van de periode en het woningtype.

Reserveren

De vakantiewoningen van De Zwaluw kun je hier boeken. Er is 1 woning tot 4 personen en 2 woningen tot 6 personen. Aan het ouderlijke huis ligt een gerenoveerde schuur die plaats biedt aan 11 personen. Het is mogelijk om de woningen te combineren met grotere vriendengroepen.

Ga je met de auto?

Vertrek niet zonder VAB-Pechbijstand. Zo geniet je dag en nacht bescherming bij autopech of een ongeval in heel de Benelux.

Onze tips in de omgeving

Kasterlee is de ‘parel van de Kempen’. Het toeristische aanbod is dus zeer uitgebreid. Vanuit De Zwaluw is het nooit ver rijden om een leuke activiteit te doen.

Kempische wijn

Wie in De Zwaluw logeert, kan een wijnproeverij niet overslaan. Je ontdekt het boeiende verhaal van de twee broers die in hun jeugd heel wat tijd doorbrachten in de Provence en daar de wijnsmaak te pakken kregen. Ondertussen maken ze zelf prima wijn die ze persen uit de 3 hectare wijnranken die rond de vakantiewoningen liggen. De Zwaluw bottelt 8 soorten, waaronder de cuvée Marie en Rémi, een eerbetoon aan de vroegere bewoners van de boerderij. Het wijnproeven wordt op smaak gebracht met een plankje vol lokaal lekkers. Een wijnproeverij kun je ook boeken als je niet in De Zwaluw verblijft.

Wandelen met een kaboutermuts

Met kinderen gaan wandelen kan een beproeving zijn wanneer de beentjes snel moe worden. Die vermoeidheid verdwijnt als sneeuw voor de zon op de Kabouterberg in Kasterlee, waar de kleurrijke bosbewoners de weg wijzen en hier en daar een raadsel moet worden opgelost. Je maakt de wandeling in gezinsverband of leukt de tocht op met een tablet vol verhalen of een dagvertelling met liedjes en boeiende vertelsels. Voor die laatste twee moet je 48 uur op voorhand reserveren bij de toeristische dienst van Kasterlee.

De Ark van Noë

Wie houdt van achtbanen en andere attracties die het bloed uit je hersenpan zuigen, vindt z’n gading in Bobbejaanland. Mag het wat gemoedelijker, dan is de vlakbij gelegen Ark van Noë een goede uitvalsbasis voor een namiddagje plezier. Een riante speeltuin en een kleine maar fijne kinderboerderij zorgen voor vertier op kindermaat. Vanuit de Ark van Noë vertrekken kanotochten over de Kleine Nete. Wie een hongertje heeft, vindt vast iets op de compacte maar lekkere kaart in het restaurant.

Vorig artikelVraag aan de piloot: hoe automatisch is de automatische piloot?
Volgend artikelVAB roept op om afspraak bandenwissel te maken