laagstaande zonFoto: iStock

In het voorjaar en najaar is er vaak kans op een laagstaande zon. Door verblinding kan dit gevaarlijke situaties opleveren in de auto. Hou daarom rekening met deze tips!

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat bijna de helft van de automobilisten tijdens het autorijden regelmatig verrast wordt door slecht zicht bij een laagstaande zon. Volgens het Verbond van Verzekeraars gebeuren er zelfs 20% meer ongevallen bij laagstaande zon. Neem je voorzorgen met deze 4 tips.

1. Draag een zonnebril

Leg altijd een zonnebril met goede UV-bescherming en eventueel polariserende glazen in je auto. Die laatste nemen de schittering van de UV-straling weg en worden donker bij felle zon en lichter bij bewolkt weer.

2. Hou je autoruiten proper

Een vuile autoruit maakt het nog moeilijker om de weg te zien bij een laaghangende zon. Was ook regelmatig de binnenkant van je voorruit. Doorheen de tijd vormt zich op de binnenkant een film van kleine vuildeeltjes die via de ventilatie binnenkomt. In normale omstandigheden kan je daar probleemloos doorheen kijken, maar bij laagstaande zon wordt dit plots een gevaarlijke filter die het zicht behoorlijk kan beperken.

3. Matig je snelheid

Heb je toch last van de laaghangende zon, pas dan je snelheid aan. Zo krijg je meer tijd om te reageren. Zeker in combinatie met file kan laaghangende zon gevaarlijk zijn, omdat je je voorganger vaak te laat opmerkt.

4. Steek je dimlichten aan

Niet alleen je zicht, maar ook je zichtbaarheid is belangrijk bij een laaghangende zon. Het kan helpen om je dimlichten aan te steken, zodat ook de andere automobilisten jou goed zien.

 

Lees ook

3 tips om aangedampte ruiten te voorkomen

Je auto wassen? Hier moet je rekening mee houden

Wat te doen bij slippen?

Vorig artikelNatuurhuisje: zuivere lucht happen in Zoersel
Volgend artikelZo fiets je veilig door het donker