auto wassenFoto: Janis Liepa

Je auto wassen is misschien niet het leukste karweitje, maar het geeft toch voldoening als hij weer staat te blinken, nietwaar? Voor zij die geen geld aan de carwash willen spenderen: met deze vijf tips haal je het beste resultaat!

1. De auto wassen doe je beter niet in de zon

Je auto wassen is natuurlijk veel leuker buiten, toch zet je hem beter niet in de volle zon. Als het water en de zeep te snel opdrogen, krijg je vlekken. Je auto wassen doe je dus beter als het bewolkt is of in de schaduw. Heeft je auto een tijd in de zon gestaan, wacht dan tot de lak is afgekoeld. Heb je thuis niet de mogelijkheid om schaduw op te zoeken, was je auto dan in stukken, zodat hij geen tijd krijgt om op te drogen.

2. Eerst afspuiten en oppassen met hogedrukreinigers

Ga niet meteen met zeepsop aan de slag. Het vuil op je wagen zal dan namelijk krassen maken. Spuit de auto eerst volledig af. Zo verwijder je meteen het grootste vuil en week je de kleinere deeltjes los. Pas op met hogedrukreinigers. Sommige zijn heel krachtig en dat is niet goed voor de lak. Hou een hogedrukreiniger daarom altijd in een hoek van 45 graden. Je auto wassen doe je van boven naar beneden. Zit er vogelpoep op je auto? Leg er een natte doek of een nat stuk keukenrol op. Even wachten en je kunt de smurrie gemakkelijker verwijderen. Vogelpoep verwijder je trouwens het best zo snel mogelijk, want het kan doffe plekken in de lak veroorzaken.

3. Gebruik twee emmers, een washandschoen en geen afwasmiddel

Ga je de auto wassen, gebruik dan twee emmers: eentje met water en autoshampoo om te wassen en eentje met enkel water om te spoelen. Gebruik geen afwasmiddel, want dat tast de beschermlaag van de lak aan. Autoshampoos zijn speciaal voor auto’s ontwikkeld. Een shampoo met wax zorgt ervoor dat het vuil zich minder snel vastzet. Vermijd een traditionele spons, want daar blijft het vuil in zitten, waardoor je krassen maakt. Vertroetel je auto door een washandschoen te gebruiken. Zeep de auto in met water uit de wasemmer en spoel de washandschoen uit in je spoelemmer. Zo vermijd je dat de wasemmer vol met vuil komt te zitten. Was je auto van boven naar beneden. Na gebruik volstaat het niet om je washandschoen uit te spoelen onder de kraan. Steek ze in de wasmachine, bijvoorbeeld bij een wasje sokken.

4. Eerst de auto wassen, pas dan de velgen

Het meest hardnekkige vuil zit vaak op de velgen. Het remstof dat zich daarop vastzet is niet gemakkelijk te verwijderen. Koop daarvoor een speciale velgenreiniger en gebruik een aparte doek. De velgen neemt je het best pas op het einde van de wasbeurt onder handen.

5. Laat je auto niet opdrogen

Spoel de auto na het wassen nog even na om alle zeep- en vuilresten te verwijderen. Ook dat doe je van boven naar onder. Laat het water niet opdrogen, want dat geeft kleine vlekken. Droog de auto af met een microvezeldoek. Vermijd zeemvellen, want die zijn veelal te ruw. Wring de microvezeldoek regelmatig uit.

 

Lees ook

Waarvoor dienen die bolletjes op je voorruit?

Alles wat je wilt weten over nummerplaten

Hoe moet je een parkeerschijf precies gebruiken?

Previous articleElektrische step voortaan pas vanaf 16 jaar
Next article72u in Tenerife, eiland van de eeuwige lente