bandenwissels

Heel wat automobilisten hebben nog geen bandenwissel uitgevoerd. Blijven rijden met winterbanden tijdens de zomer houdt echter extra risico’s in.

Doordat bandencentrales door de lockdown gesloten waren in de periode dat de meeste mensen hun bandenwissel laten uitvoeren, zijn er nu nog steeds veel wagens op onze wegen die rondrijden met winterbanden. Bij warme temperaturen is dat geen goed idee. Zo is de remweg van winterbanden langer dan die van zomerbanden bij temperaturen boven de 7 °C. Bij droog weer en een buitentemperatuur van 15 °C en een snelheid van 50 km/u is de remweg van een auto met winterbanden al 25% langer dan die van een auto met zomerbanden en hoe hoger de temperatuur, hoe langer de remweg van winterbanden wordt. Daarnaast slijten winterbanden sneller bij warm weer. Een winterband heeft een zacht rubber dat soepel blijft bij lage temperaturen maar ook zeer snel slijt bij hoge temperaturen. Dat zorgt eveneens voor een extra belasting voor het milieu, aangezien een significant deel van het fijnstof geproduceerd wordt door de slijtage van autobanden. Bovendien is het ook belangrijk dat wie de wagen moet laten keuren de winterbanden tijdig laat vervangen.

VAB-Banden houdt het veilig

Ook bij VAB-Banden komen heel wat mensen nog langs voor hun bandenwissel. Dit kan overigens in alle veiligheid. De filialen van VAB-Banden werken enkel op afspraak. Aanmelden kan aan de balie waar onze medewerkers achter een wand van plexiglas zitten. Om het contact met het interieur van jouw wagen te beperken, vragen we aan de klant om zelf op de montagebrug te rijden. De medewerkers van de bandencentrale geven daarbij duidelijke instructies. Doe je dat liever niet zelf, dan wordt het interieur eerst ontsmet, waarna een medewerkt de auto zelf op de brug rijdt. Nadien worden de contactoppervlakken opnieuw ontsmet, zodat je met een veilig voertuig kunt vertrekken. Klanten kunnen wachten in de wachtruimte waar de stoelen zo geplaatst zijn dat de afstand van 1,5 meter bewaard kan worden. Betalingen gebeuren bij voorkeur elektronisch en contactloos.

 

Lees ook

Hoe bewaar je zomer- of winterbanden het best?

Winterbanden, de feiten en fabels

Vorig artikelMotorhome voor beginners: alles wat je moet weten
Volgend artikel48 verrassende plekken in Vlaanderen