gsm-gebruik achter het stuurFoto: Shutterstock

Volgens de wetgeving mogen mobiele toestellen in een wagen enkel gebruikt worden als ze in een houder zitten. Wie toch betrapt wordt, moet een fikse boete betalen.

Dat we de gsm niet achter het stuur mogen gebruiken, weten we allemaal. Dat staat sinds 2000 in de wegcode (artikel 8). Wat een mobiele telefoon toen kon, ligt mijlenver van wat zo’n toestel tegenwoordig kan. Oorspronkelijk was er enkel een verbod om een toestel in de hand te houden. De wetgeving rond gsm-gebruik achter het stuur is ondertussen uitgebreid. Alle soorten van elektronische communicatietoestellen moeten nu in een houder zitten. Je mag ze dus niet vasthouden, op je schoot leggen of los naast je op de passagiersstoel plaatsen. Je smartphone als gps gebruiken blijft mogelijk, zolang hij in een vaste houder zit.

Gevaarlijk en dus hogere boetes

Je mobiele telefoon achter het stuur gebruiken, is bijzonder gevaarlijk. Wie eerlijk is, moet echter toegeven dat het veel vaker gebeurt dan wenselijk is. Volgens cijfers van het verkeersinstituut Vias is afleiding de oorzaak van zo’n 25% van alle auto-ongevallen. Uit onderzoek blijkt ook dat het risico op een ongeval of bijna-ongeval verdubbelt wanneer bestuurders twee seconden niet naar de weg kijken. Een bericht lezen houdt je ogen gemiddeld vijf seconden van de weg. Met een snelheid van 90 km/u rijd je op die tijd de lengte van een voetbalveld. Je gsm toch gebruiken zonder dat hij in een houder zit, is een overtreding van derde graad en zal je 174 euro kosten.

 

Lees ook

Mag je parkeren op een fietssuggestiestrook? 

Mag je een eenrichtingsstraat achteruit inrijden?

Mag je tegen de rijrichting in parkeren?

Vorig artikelEen rond vakantiehuis met ruimte voor tien
Volgend artikelDoe de verkeerstest!