tegen de rijrichting in parkerenFoto: Getty Images

Je ziet in een drukke straat aan de overkant een vrije parkeerplaats en je wil je auto daar snel parkeren. Is dat toegelaten of moet je eerst keren?

Het antwoord is vrij simpel: neen, dat mag niet. In ons land moet je altijd parkeren met de rijrichting mee, zowel op de rijbaan als op parkeerstroken of de berm. Zelfs stilstaan om iemand te laten uitstappen of goederen te lossen mag niet tegen de rijrichting in. De wegcode zegt dat elk stilstaand of geparkeerd voertuig rechts moet worden opgesteld ten opzichte van zijn rijrichting. Op die regel zijn twee uitzonderingen. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je met een auto zowel rechts als links stilstaan of parkeren, op voorwaarde dat daarvoor ruimte is natuurlijk. Tweede uitzondering is een woonerf. Ook daar mogen stilstaande of geparkeerde voertuigen rechts of links ten opzichte van de rijrichting opgesteld worden op de plaatsen waar het toegelaten is.

Hierom ga je beter niet tegen de rijrichting in parkeren

De regel dat je niet tegen de rijrichting in mag parkeren of stilstaan is er gekomen uit veiligheidsoverwegingen. Wie tegen de rijrichting in staat, kan bij het verlaten van de parkeerplaats z’n spiegels niet gebruiken om het tegemoetkomend verkeer te zien. En als je zelf goed uit je doppen kijkt? Wel, wie tegen de rijrichting in geparkeerd staat, heeft geen ideaal zicht, zeker niet als je tussen andere auto’s staat. Je zit als bestuurder immers niet langs de straatkant en je zicht wordt geblokkeerd. Daardoor moet je gedeeltelijk blind de weg opdraaien en dat is uiteraard gevaarlijk. Ook hebben auto’s achteraan rode reflectoren. Wie tegen de rijrichting in parkeert, is ’s avonds niet goed zichtbaar, aangezien de reflectoren aan de achterzijde zitten. Doe het dus niet. Het is niet alleen onveilig, het kan je ook nog eens een boete van € 58 opleveren. Sta je wel gewoon netjes in de rijrichting geparkeerd denk er bij het vertrek aan dat ander verkeer, bijvoorbeeld fietsers, mogelijk wél toegelaten is in de twee richtingen. Kijk dus niet alleen achter, maar ook voor je.

 

Lees ook

Mag je een eenrichtingsstraat achteruit inrijden?

Hoe moet je een parkeerschijf precies gebruiken?

Welke boorddocumenten moeten verplicht in je wagen liggen?

Vorig artikelHeel Brussel wordt zone 30 in 2021
Volgend artikelGetest: DFSK Fengon