Vormingsmoment© Sven Baillien

Nieuwigheid in de Vlaamse rijopleiding vanaf 1 maart: het verplichte vormingsmoment werd namelijk opnieuw ingevoerd. Het wát? Hier lees je alles wat je moet weten.

Wat is het?

Het vormingsmoment is een sessie van drie uur waarin vrije begeleiders praktische info krijgen over hoe ze iemand moeten leren rijden en waarin de kennis van de wegcode wordt opgefrist. Dit gebeurt bij alle erkende rijscholen klassikaal en – exclusief bij VAB op dit moment – ook online.

Wie moet het vormingsmoment volgen?

Iedereen die ervoor kiest om niet met een rijschool te leren rijden, valt onder het regime van een opleiding met vrije begeleider. Zo’n kandidaat-bestuurder mag één of maximaal twee begeleiders kiezen. Dat is vaak papa en/of mama. Wel, die vrije begeleider moet vanaf 1 maart verplicht het vormingsmoment volgen, en dat ten minste vijf maanden voor het praktijkexamen van de kandidaat-bestuurder. Is de afgiftedatum van het voorlopig rijbewijs van de kandidaat-bestuurder 29 februari 2024 of vroeger? Dan moet het vormingsmoment niet gevolgd worden. Bij het praktijkexamen wordt gecontroleerd of de begeleider het vormingsmoment tijdig volgde. Indien dat niet het geval is, mag het examen niet afgelegd worden.

Hoeveel kost het?

20 euro. Na afloop krijg je een attest dat tien jaar geldig is. Dat attest wordt online geregistreerd op ‘Mijn Burgerprofiel’.

Waarom is het verplicht?

Omdat het naar verkeersveiligheid toe cruciaal is dat kandidaat-bestuurders alle aspecten van de wegcode op de correcte manier meekrijgen. En omdat iets dat fout aangeleerd is weer afleren heel moeilijk is. Zo’n vormingsmoment is dus de uitgelezen kans voor personen die voor vrije begeleiding kiezen om te ervaren hoe een professional de opleiding aanpakt.

Hoe moet ik reserveren?

Surf naar de website van VAB-Rijschool. Daar vind je alle info over hoe je jouw plaats in een vormingsmoment – klassikaal of online – kan reserveren.

Lees ook

Rijbewijs halen? Dit moet je weten!

Mag je ‘L’ blijven hangen?

Vorig artikelWat roert er in het Ruhrgebied?
Volgend artikelJouw Griekenland-vakantie wordt duurder door nieuwe taks