wintersport

VAB berekende de tolkost en de brandstofkost per kilometer van een skivakantie naar de belangrijkste wintersportlanden. Oostenrijk blijkt het goedkoopst.

VAB berekende de tolkost én de brandstofkost per kilometer van een skivakantie naar de belangrijkste wintersportlanden Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Daaruit blijkt dat Oostenrijk niet alleen qua tolkost, maar ook qua brandstofkost het voordeligst is. Wie naar Frankrijk en Italië rijdt, tankt het best niet in het bestemmingsland, maar vlak voor de grens in Luxemburg of Oostenrijk.

Tolkost

Oostenrijk is qua tolkost per kilometer de goedkoopste bestemming voor wintersporters. Omdat je een 10-dagenvignet kunt aankopen voor € 12,5 is dat het interessantst. Momenteel betaal je nog geen tol in Duitsland, maar in 2019 zal dat wellicht veranderen. Frankrijk en Zwitserland zijn het duurste wat de tolkost betreft. In Frankrijk betaal je péage, of tol per kilometer. Gemiddeld betaal je voor je verplaatsing vanuit Brussel € 0,04 per kilometer. Niet op alle plaatsen in Frankrijk is de tolprijs per kilometer evenveel. In vergelijking met vorig jaar steeg de prijs van de péage in Frankrijk met 0,87% tot 2,04% (de routes in het zuiden worden beheerd door Aréa). In 10 jaar tijd is de prijs van de péage in Frankrijk met gemiddeld 20% gestegen. Vaak is het bovendien ook aanschuiven aan de tolstations. Dat kan je vermijden door een Télépéage badge aan te schaffen. In Zwitserland kun je enkel een vignet voor een jaar aankopen, wat de kostprijs per kilometer van een skivakantie naar Zwitserland doet stijgen. (*afstanden Brussel H/T)

 Bestemming
Aantal km*
Tolkost
Tolkost/km
Frankrijk  (Val Thorens)
1878

Tol Frankrijk: € 68

Totaal: € 68

€ 0,04
Zwitserland (Verbier)
1580

Tol Frankrijk: € 19,4

Vignet Zwitserland: € 41

Totaal: € 60,4

€ 0,04
Italië (Kronplatz)
1856

Tol Italië: € 18,80

Vignet Oostenrijk: € 12,5

Totaal: € 31,3

€ 0,02
Oostenrijk (Ischgl)
1662

Vignet Oostenrijk: € 12,5

Totaal: € 12,5

€ 0,01

Brandstof

Tanken in Luxemburg is nog steeds het interessantst voor dieselrijders. Met een benzinewagen kun je ook fel besparen in Oostenrijk. VAB vergeleek ook de brandstofkost onderweg naar de wintersportgebieden. Opvallend is dat niet alleen in België, maar ook in Zwitserland diesel duurder is dan benzine. Het verschil in prijs tussen diesel en benzine is het grootst in Italië en Luxemburg. Benzinerijders tanken het voordeligst in Oostenrijk, dieselrijders in Luxemburg. (*maximumprijzen op 26 maart 2018)

Benzine Euro 95*
Diesel*
België
€ 1,422
€ 1,424
Luxemburg
€ 1,142
€ 1,028
Frankrijk
€ 1,462
€ 1,380
Zwitserland
€ 1,239
€ 1,256
Italië
€ 1,583
€ 1,451
Oostenrijk
€ 1,116
€ 1,064

Totale kostprijs

De totale kostprijs van de autoreis is het duurst naar Frankrijk en het goedkoopst naar Oostenrijk. Als we de totale kostprijs van de autoreis optellen, dan zien we dat Frankrijk de duurste wintersportbestemming is. Oostenrijk is het goedkoopst om naartoe te rijden.

Wie wil besparen op de tolkost en/of files wil vermijden:

  • Kiest richting Frankrijk het best op voorhand de route: er zijn stukken snelweg waarvoor je niet moet betalen (bv. A31 Luxemburg-Nancy)
  • Kiest voor een route die niet langs de autosnelwegen gaat (dat kan je wel heel wat extra tijd kosten)
  • Kan voor Frankrijk een télépéage badge aankopen

Wie wil besparen op de brandstofkost:

  • Kiest het best een onbemand tankstation zonder winkel
  • Tankt beter niet op de snelweg
  • Kiest voor een plek waar meerdere tankstations zijn of aan de grensstreek, want daar kan je profiteren van de concurrentiestrijd tussen de verschillende tankstations

Lees ook

Wie met de auto op wintersportvakantie vertrekt, bereidt zich beter goed voor. VAB geeft 5 tips zodat je veilig aankomt en snel aan de sneeuwpret kunt beginnen. Ook voor op de latten hebben we een aantal veiligheidstips.

Vorig artikelFietsersbond positief verrast over resultaten VAB-Fietsbarometer
Volgend artikelZeeland: onze tips in en rond Zierikzee