Europese aanrijdingsformulier
Europese aanrijdingsformulier

Na een ongeval is het belangrijk dat je het Europese aanrijdingsformulier correct invult. Fouten kunnen de afhandeling van een schadedossier behoorlijk vertragen.

  1. Plaats je voertuig na het ongeval op een veilige plaats of gebruik de gevarendriehoek om het andere verkeer te waarschuwen. Blokkeert je wagen de weg, neem dan eerst zo veel mogelijk foto’s met je telefoon voor je hem verplaatst.
  2. Neem je tijd om het Europese aanrijdingsformulier in te vullen. Ben je wat van streek door het ongeval, wacht dan eventjes om tot rust te komen. Zo voorkom je dat je het formulier te nonchalant invult.
  3. Controleer steeds goed de gegevens van de andere bestuurder: de verzekeringsmaatschappij, het nummer van de groene kaart, het automerk, het type en de nummerplaat. Bekijk ook of de groene kaart van de tegenpartij niet vervallen is.
  4. Besteed voldoende aandacht aan de situatieschets. Maak eerst een proefversie op een kladpapier. Zo voorkom je gekrabbel op het echte aanrijdingsformulier. Teken de verkeersborden, verkeerslichten en wegmarkeringen altijd mee over. Duid aan wat voertuig A en B is, wat de voorkant van de wagen is en wat de rijrichting is. Dat laatste kan belangrijk zijn als één van de voertuigen bijvoorbeeld achteruit reed.
  5. De laatste handeling is het ondertekenen van het Europese aanrijdingsformulier. Als je het niet eens bent, zet dan geen handtekening. Noteer de zaken die je betwist in het veld ‘mijn opmerkingen’. Komen beide partijen niet overeen, vul dan twee verschillende aanrijdingsformulieren in en dien elk je eigen versie in bij je verzekeringsmaatschappij. Gevolg is wel dat de procedure enorm lang zal duren.
  6. Laat bij discussie de politie toch ter plaatse komen. Die haal je er ook beter bij wanneer je vermoedt dat de tegenpartij onder invloed
  7. Als je getuigen opgeeft, moeten deze gemeenschappelijk Als beide partijen een andere getuige aanduiden, dan zijn de getuigenissen enkel bruikbaar voor de items waarover ze het met mekaar eens zijn. Het is eveneens belangrijk om de naam, het telefoonnummer én het volledige adres van de getuigen te noteren.
  8. Zijn er meerdere wagens betrokken, dan moet je verschillende formulieren Eentje voor de aanrijding tussen A en B en één voor die tussen B en C. Duid bovenaan op het formulier ook aan dat er andere voertuigen zijn betrokken.
Vorig artikelDit moet je controleren voor je met de auto op vakantie vertrekt
Volgend artikelVliegangst, wat kun je eraan doen?