elektrische fiets terugverdienenFoto: Shutterstock

Elektrische fietsen en speedpedelecs worden elk jaar duurder, maar toch blijft hun populariteit stijgen. Naar aanleiding van de verkiezing van Bike of the Year 2023 berekende VAB hoe snel je – dankzij de binnenkort verplichte kilometervergoeding – de aankoop van een elektrische fiets hebt terugverdiend.

Het valt VAB op dat de (elektrische) fiets steeds populairder wordt voor woon-werkverkeer. Het totale aantal mensen die in 2022 ‘VAB pechverhelping fiets’ namen, steeg met 2,5% ten opzichte van 2021. Sinds 2019 is die stijging maar liefst 16%. Op de VAB-Alarmcentrale telden we vorig jaar een nooit gezien hoog aantal pechdossiers met elektrische fietsen en speedpedelecs: liefst 77,9% van alle fietsgerelateerde pechdossiers was met elektrisch aangedreven fietsen. In 2021 was dat nog 72,1% (+5,8%). Het mag duidelijk zijn: zowel de markt van elektrische fietsen als die van speedpedelecs zit nog steeds in de lift.

Iedereen recht op kilometervergoeding

We stelden ook vast dat post-corona de files opnieuw bijzonder lang en talrijk zijn, wat ervoor zorgt dat de (elektrische) fiets voor veel mensen hét vervoersmiddel bij uitstek is geworden voor woon-werkverplaatsingen, ook bij mensen die een elektrische fiets particulier aankopen. Dat elke werknemer vanaf 1 mei 2023 recht heeft op een fietsvergoeding van minimaal € 0,27 per kilometer, met een maximum van 40 km per dag, is daar niet vreemd aan. Het soort fiets heeft daarbij geen belang.

Elektrische fiets terugverdienen op gemiddeld 2 jaar

Hoe lang duurt het nu om de aankoop van een elektrische fiets terug te verdienen? We namen als richtprijs de gemiddelde kostprijs van het deelnemersveld van de Bike of the Year 2023 verkiezing in de economy klasse (9 verschillende fietsen), zijnde € 2656.

Woon-werk heen en terug
Vergoeding per dag
Terugverdiend na…
10 km
€ 2,70
4 jaar en 2 maanden
20 km
€ 5,40
2 jaar en 1 maand
30 km
€ 8,10
1 jaar en 5 maanden
40 km
€ 10,80
1 jaar


Iemand die op 20 km van de werkplaats woont
en elke dag met de fiets naar het werk rijdt, heeft zijn elektrische fiets in één jaar terugverdiend. Maar ook iemand die vlak bij de werkplaats woont, heeft zijn investering in een elektrische fiets relatief snel terugverdiend: wie op 5 km van zijn of haar werk woont, heeft de aankoop in 4 jaar en 2 maanden terugverdiend. Bij deze berekening houden we bovendien geen rekening met de kosten die je bespaart door de auto aan de kant te laten.

De gemiddelde afstand woon-werk heen en terug met een e-bike in België bedraagt exact 20 km, wat zorgt voor een terugverdientijd van 2 jaar en 1 maand. (cijfers Traject, studiebureau rond duurzame mobiliteit)

Lees ook

Hoe onderhoud je de batterij van een elektrische fiets het best?

Hoe vervoer je een elektrische fiets met de auto?

Elektrisch fietsen? Even wennen!

Elektrisch of niet? Deze fiets past het best bij jou

Vorig artikelStap niet zomaar op de e-step
Volgend artikelMoet je een open spitsstrook verplicht gebruiken?