spitsstrookFoto: Agentschap Wegen en Verkeer - Kris Van De Sande

Zelfs wanneer de spitsstrook open is, gebruiken veel autobestuurders ze niet. Moet je dan niet verplicht rechts rijden en dus de spitsstrook gebruiken?

Een spitsstrook is een extra rijstrook op de snelweg die op bepaalde momenten van de dag wordt opengesteld om het verkeer vlotter te laten verlopen. In 2011 werd de eerste in ons land in gebruik genomen en ondertussen hebben we er zeven. Deze strook ligt uiterst rechts op de snelweg, waar zich normaal de pechstrook bevindt, heeft lange witte onderbroken strepen en mag enkel gebruikt worden wanneer de dynamische borden die erboven hangen een groene pijl aangeven. Is de strook gesloten, dan staat er een rood kruis boven. Dat is duidelijk.

Rechts aanhouden bij een open spitsstrook?

Maar ben je verplicht om die strook te gebruiken? De wegcode zegt namelijk dat je altijd zo veel mogelijk rechts moet aanhouden. Toch blijven veel mensen naast de spitsstrook rijden. Doen ze dat uit gewoonte, aangezien die strook normaal een pechstrook is, of zijn de regels voor een spitsstrook anders? Ook dat antwoord is redelijk duidelijk. Is de spitsstrook opengesteld, dan is dat een rijstrook als een andere en gelden er dezelfde regels. Dat betekent dus dat je op een snelweg met een open spitsstrook wel degelijk zo veel mogelijk rechts moet rijden. Door de spitsstrook niet te gebruiken, wordt de beschikbare capaciteit van de weg niet optimaal benut, waardoor de file langer blijft aanhouden.

 

Lees ook

Mag je parkeren voor een inrit of garage als je in de auto blijft zitten?

Mag je parkeren op een fietssuggestiestrook?

Mag je een eenrichtingsstraat achteruit inrijden?

Mag je tegen de rijrichting in parkeren?

Vorig artikelHoe snel verdien jij jouw elektrische fiets terug?
Volgend artikelHet viaduct van Vilvoorde gaat onder het mes