fietsen fietsverkoopFoto: Gregory Van Gansen

Vorig steeg de fietsverkoop in ons land met 4 procent. Vooral elektrische fietsen bolden vlotjes uit de fietswinkels.

In het coronajaar 2020 zijn we met z’n allen nog meer gaan fietsen. Dat bleek al uit cijfers van VAB-Fietsbijstand. Dat de fietsverkoop is toegenomen is dan ook geen verrassing maar het grote aantal wel. In totaal werden vorig jaar 592.107 fietsen verkocht, zo blijkt uit cijfers van sectorfederatie TRAXIO. Een stijging van de verkoop met 4 procent is veel, maar het had nog meer kunnen zijn volgens Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO: “Dat komt door de vroegtijdige uitputting van de beschikbare voorraden. Het is voor 2021 afwachten of de vraag even groot blijft en of er voldoende fietsen kunnen aangeleverd worden.”

Productie bleef achterwege

Fietshandels en -invoerders bestellen traditioneel op het einde van het vorige seizoen en aan het begin van het nieuwe seizoen hun voorraad bij de fietsfabrikanten en fabrikanten van onderdelen. Die zijn voornamelijk gevestigd in Azië. Achteraf grote aantallen bijbestellen is vaak niet mogelijk. Door de coronacrisis is de productie van onderdelen een tijdje stilgevallen omdat fabrieken moesten worden gesloten. Toen de sector vervolgens merkte dat de markt na de lockdowns sterk aantrok en fietsverkoop in de hoogte schoot is er een gat ontstaan dat niet meer opgevuld kon worden.

Verkoop elektrische fietsen stijgt verder

Vooral de elektrische fiets werd vorig jaar gretig verkocht. Bij de fietswinkels nemen die ondertussen bijna de helft van het verkoopvolume voor hun rekening. Er werden 34.774 elektrische fietsen meer verkocht, tot een totaal van 228.400. Ook mountainbikes lieten een sterke stijging optekenen. Heel wat mensen zijn als sportieve hobby de bossen ingetrokken. De niet-elektrische fietsen gingen er dan weer op achteruit met 11.779 stuks minder, een daling die vooral zichtbaar was bij de stads- en kinderfietsen. Ook de fietsverkoop van speed pedelecs verliep zo’n 6 procent minder goed.

 

Lees ook

Dit zijn de beste elektrische fietsen van dit moment

Tegen deze fietsregels maken we de meeste fouten

Is een fietsbel verplicht op elk type fiets?

Vorig artikel8 tuinen in eigen land om te genieten van de lente
Volgend artikelDe mooiste arboretums: 7x bomen kijken in België