De mooiste tuinen van BelgiëPark van Edingen © Jan d'Hondt - Visitwapi

De lente hangt in de lucht! Geniet van de geur van bloesems, proef van kruiden en bewonder de kleurenpracht: deze acht publieke tuinen in België zetten elk op hun eigen manier je zintuigen op scherp.

Plantentuin van Meise

De bekendste tuin van Vlaanderen

Wie er nog nooit is geweest, heeft er op z’n minst wel al over gehoord: de Plantentuin van Meise is al meer dan twee eeuwen een groene oase vlak bij Brussel waar meer dan 18.000 plantensoorten uit de hele wereld groeien. Een van de trekpleisters is het Plantenpaleis met 13 grote publieke kassen, elk in een ander thema. Bekijk de wurgende bomen in de regenwoudkas, de reuzenwaterlelies en vleesetende planten in de Victoriakas en de kokospalmen en bananenbomen in de mabundu-kas met eetbare vruchten. Over de 92 hectare zijn ook wilde zones ingericht met zeldzame lokale planten en bloemen, waaronder allerlei types orchidee.

€ 9, op voorhand reserveren

 

Park van Edingen

17de-eeuwse parel in Henegouwen

Een mozaïek van bloemsierkunst, waterpartijen, bossen, oude gebouwen en geometrische thematuinen: al in de 17de eeuw blonk het ommuurde Park van Edingen – Enghien in het Frans – uit als een van de mooiste tuinen van Europa. Vandaag staat de kasteeltuin in Henegouwen op de lijst van ‘Jardins exceptionnels de Wallonie’. Over de 182 hectare groen valt er altijd wel iets te bewonderen, zoals de aangelegde vijvers en opmerkelijke standbeelden, de oude paardenstallen en verschillende beschermde gebouwen als het sprookjesachtige Paviljoen van de Zeven Sterren. En bloemen natuurlijk! Er zijn verschillende thematische bloemenperken, zoals een tuin in Italiaanse renaissancestijl, een waterplantentuin en een dahliatuin.

Gratis

 

De Rozentuin van Coloma

Roosjes tellen in Sint-Pieters-Leeuw

Ooit al eens 300.000 rozen bij elkaar gezien? In de internationaal befaamde Rozentuin van Coloma, in het hart van Sint-Pieters-Leeuw, bloeien rozen van over de hele wereld, verspreid over een kasteeltuin van 2,2 hectare. Het geheel is opgedeeld in verschillende tuinen, samen goed voor 3000 verschillende rozenvariëteiten: de rood-witte tuin, de Vlaamse tuin, de oude rozentuin en de internationale tuin. Kleurenspektakel gegarandeerd! Het hele kasteelpark is 15 hectare groot, aan wandelpaden dus geen gebrek.

Gratis, reserveren niet nodig behalve met gids

 

De Kleine Boerderij

Ecologische parel in de Kempen

De ecologische plantentuin De Kleine Boerderij in het Kempische Merksplas is nog relatief jong, maar daarom niet minder indrukwekkend. Aan de historische gebouwen, die vroeger deel uitmaakten van de landloperskolonie, groeit en bloeit een heleboel uitzonderlijke collecties planten en bloemen, waaronder meer dan 400 soorten hortensia’s die je nergens anders kunt bewonderen, 4000 Afrikaanse lelies en 250 verschillende pioenrozen. Vanop het tuinterras heb je een mooi uitzicht over de tuin en de gebouwen.

€ 5, open vanaf 8 mei

 

De tuinen van la Grange

Planten proeven in Ellezelles

Tussen de bossen, valleien en beken van het Henegouwse heksendorp Ellezelles strekt een middeleeuwse tuin zich uit over meer dan 50 hectare: de Jardins de la Grange. Eeuwenlang al komen hier geneeskrachtige en aromatische planten, vergeten variëteiten en tal van wilde planten tot leven. De kruiden, vruchten en bloemen geven de tuin kleur, geur én smaak over 13 thematische percelen. Veel exemplaren kun je proeven en worden ter plekke verwerkt in kruidenthee en ander lekkers. De herboristen vertellen je er alles over.

Gratis, met gids: € 4 p.p.

 

Plantentuin van de Universiteit Gent

De Gentse tropen

Aan de rand van het Gentse Citadelpark, vlak naast het gloednieuwe Gentse Universiteitsmuseum, ligt de plantentuin van de Universiteit Gent. Naast een grote buitentuin met een arboretum, rotstuin, mediterrane tuin en vijvers, vind je in de Plantentuin ook verwarmde en onverwarmde serres. Het hele domein van 2,7 hectare telt meer dan 10.000 plantensoorten van over de hele wereld. Ga op ontdekking door de verschillende klimatologische zones en neem het aroma van de citrusbloemen op in de Subtropische Serre, poseer voor de Afrikaanse baobab in de Tropische Serre en bewonder de eigenaardige vetplanten en cactussen in de Succulentenserre.

Gratis, reserveren aangeraden

 

De Watertuinen van Annevoie

Franse, Engelse en Italiaanse tuinen

In de Maasvallei in Namen ligt nog bijzonder stukje Waals erfgoed: de 18de-eeuwse watertuinen van Annevoie, meteen de enige watertuinen in ons land. Je dompelt van de ene landschapstuin in de ander: nu eens in symmetrische Franse stijl, dan eens in romantische Engelse stijl en Italiaanse renaissancestijl. Voorbij elke bocht een nieuw landschap en een nieuwe verrassing! En je bent er nooit alleen, want de waterpartijen en verborgen watervallen, die allemaal op een natuurlijke manier stromen dankzij de hoogteverschillen, zijn ook een geliefde halte voor witte zwanen, eenden en zilverreigers.

€ 9,50

 

Japanse Tuin

De kers(elaar) op de taart in Hasselt

De grootste Japanse tuin van Europa ligt in… Hasselt! De tuin is het resultaat van de vriendschapsband tussen de Japanse stad Itami en Hasselt en ligt tussen de binnenstad en de grote ring. Maar het zou geen Japanse tuin zijn mocht je er niet helemaal tot rust komen. Luister naar de watervallen, voeder de koivissen en wandel langs de kerselaars in bloei: april is hét moment om de bloesems op hun mooist te zien. Er zijn in totaal drie bloeiperiodes van verschillende bloesembomen, op de Facebookpagina kun je de stand van zaken op de voet volgen.

€ 6, op voorhand reserveren

Nog meer tuinen voor een tussenstop

De tuinen van Hoegaarden

Meer dan 20 thematuinen verscholen tussen de eeuwenoude bomen van het Kapittelpark, zoals een kringlooptuin, exotentuin, rozentuin en een biertuin.

Kruidtuin Leuven

De oudste botanische tuin van België, op 10 minuten wandelen van de Oude Markt van Leuven. De universiteitstuin bevat een wilde verzameling aan planten; van geneeskrachtige planten tot waterplanten, sierplanten en tropische soorten.

De kruidentuin van Bulskampveld

Een ommuurde kasteeltuin in het West-Vlaamse Beernem met ongeveer 400 verschillende kruiden. De tuin ligt in het provinciedomein Bulskampveld, met tal van wandel- en fietspaden.

Vorig artikelBelgen hielden zich goed aan het reisverbod tijdens de paasvakantie
Volgend artikelBijna 600.000 nieuwe fietsen verkocht in 2020