Afgelopen zomer kregen de Belgen 29% minder flitsboetes vanuit Frankrijk tegenover vorige zomer. Volgens de Franse overheid komt dat doordat een groot aantal van de flitspalen werd vernield door de gele hesjes.

In juli en augustus kregen 102.133 Belgen een flitsboete vanuit Frankrijk in de bus. Dat is 29% minder dan in 2018, toen nog 145.315 Belgen een boete ontvingen. Toch zijn we hiermee de meest geflitste buitenlanders in Frankrijk.

Hier worden we het vaakst geflitst

Belgen worden in Frankrijk het vaakst geflitst op de snelweg. Dat is niet verwonderlijk als je weet dat 4 van de 10 meest actieve flitspalen op belangrijke reisroutes van de Belgen liggen, zoals op de A31 tussen Metz en Toul – flitste in 2017 120.991 keer of meer dan 331 keer per dag – en de A10 bij Parijs – flitste in 2017 105.134 keer of 288 keer per dag. Bovendien komen we ongeveer elke 50 kilometer een flitspaal tegen en ligt de helft van de flitspalen in een zone met een snelheidsbeperking van minder dan 130 km/u.

Soort weg
Percentage
Autosnelweg
62%
Route Départementale
14%
Route Nationale
13%
Binnen bebouwde kom
4,5%
Expresweg
3%
Andere
4%

 

We worden het vaakst geflitst door vaste flitspalen

Er zijn in Frankrijk een heleboel manier om op je snelheid gecontroleerd te worden. Belgen worden het vaakst geflitst door een vaste flitspaal (76%), maar ook bij wegenwerken houden we ons niet aan de snelheid (17%). Sinds vorig jaar kun je ook geflitst worden door anonieme voertuigen die mee in het verkeer rijden en soms zelfs door privéfirma’s bestuurd worden. 3% van de boetes die de Belgen ontvingen werden vastgesteld door dit soort flitsers. Nog eens 3% van onze flitsboetes komt van trajectcontroles. Van de nieuwste superflitsers of radars tourelles werden nog geen flitsboetes naar Belgen verstuurd, hoewel er momenteel al meer dan 130 in Frankrijk geïnstalleerd werden.

Soort flitser
Percentage
Vaste flitspaal
76%
Flitspaal bij wegenwerken
17%
Trajectcontrole
3%
Mobiele flitsers die mee met het verkeer rijden
3%
‘Gewone’ mobiele flitstoestellen
1%

 

Lees ook

Een boete uit het buitenland: betalen of gewoon negeren?

Vorig artikelGetest: Honda CB500F
Volgend artikelOntdek Dordrecht vanop het water