verkeersregels schoolomgevingShutterstock

Morgen, vrijdag 1 september, trekken meer dan 1 miljoen kinderen weer naar de schoolbanken. Als bestuurder moet je altijd extra voorzichtig zijn voor kinderen in het verkeer. Dat geldt al helemaal als de schoolbel weer rinkelt. Hoog tijd om de verkeersregels rond een schoolomgeving nog eens op te frissen. Meer dan 5000 Belgen vulden onze quiz in. Dit zijn de drie meest opvallende conclusies.

1 op de 10 Belgen…

…weet nog steeds niet dat je niet mag stilstaan of parkeren op een fiets- of voetpad. Zelfs al is het druk aan de schoolpoort, staan alle parkings vol en “is het maar voor één minuutje”.

Je kind te voet of met de fiets naar school brengen zorgt voor minder verkeer in de buurt van een school. Wie niet anders kan en z’n kroost met de auto naar school brengt moet de wagen altijd reglementair parkeren. Kinderen snel laten uitstappen doe je niet op een fiets- of voetpad. Daarop stilstaan of parkeren is verboden. Hetzelfde geldt voor een zebrapad. Ook stilstaan of parkeren op de rijbaan is verboden in de eerste vijf meter voor een zebrapad. Parkeren of stilstaan op een fiets- of voetpad is een overtreding van de tweede graad en kan dus bestraft worden met een boete van 116 euro.

…weet niet dat een voetganger die aan een zebrapad aanstalten maakt om over te steken altijd voorrang heeft.

Verontrustend én gevaarlijk. Altijd extra opletten dus in de buurt van een zebrapad, volgens de wegcode ‘een oversteekplaats voor voetgangers’. Je moet voorrang verlenen aan voetgangers die aanstalten maken om het zebrapad te gebruiken of zich al op het zebrapad bevinden. Een fietser die is afgestapt en de fiets aan de hand houdt, wordt ook aanzien als een voetganger en heeft dus ook voorrang. Wie een voetganger niet laat oversteken, riskeert een boete van 174 euro. Ter info: voetgangers moéten oversteken op een zebrapad als dit op minder dan 20 meter afstand ligt. Bijna 7 op de 10 Belgen weten dat niet.

…kent de bevoegdheden van een gemachtigd opzichter niet.

Je komt ze de komende tijd ongetwijfeld tegen in de buurt van de schoolomgeving: gemachtigd opzichters, of iemand die groepen kinderen veilig laat oversteken én daarvoor een opleiding volgde. Zij moeten een zwart-geel-rode armband dragen en een rond rood-wit verkeersbord bij zich hebben. Maar wat mag hij/zij doen? Boetes uitschrijven? Bevelen uitgeven? Uit onze quiz blijkt dat 1 op de 10 Belgen de bevoegdheden van zo’n gemachtigd opzichter niet kent. En die zijn: aanwijzingen geven en het verkeer stilleggen, maar dus geen pv’s uitschrijven, bevelen geven of identiteitscontroles uitvoeren. Wel mogen ze overtredingen aangeven bij de politie. Als een agent merkt dat iemand een stopbord of signaal van een gemachtigd opzichter negeert, riskeert die een boete.

Tip: Laat je kind zorgeloos naar school fietsen met Pechverhelping Fiets van VAB

Lees ook

Ken jij de verkeersregels in een schoolomgeving?

Met de fiets naar school

Vorig artikelMont Blanctunnel sluit half oktober
Volgend artikelParijs verbiedt elektrische deelsteps