Het onbekende Slovenië

Highlights als het Meer van Bled en de Vintgarkloof kennen we ondertussen, maar voor wie nog niet is uitgekeken op Slovenië vallen er in het noordoosten onbekende parels te ontdekken.

1. Wandelen door de boomtoppen

Rogla ligt op 1517 meter hoogte in het Pohorje-gebergte en is de ideale uitvalsbasis voor skiërs en wandelaars. Sinds enkele jaren heeft het sportieve dorpje er een indrukwekkende attractie bij: de Rogla Treetop Walk. Via een houten constructie wandel je iets meer dan een kilometer tot aan de 37 meter hoge uitkijktoren. Daar word je beloond met een prachtig uitzicht over de bossen en het gebergte. Onderweg spijker je je kennis over de lokale dieren en planten bij, terwijl je kroost af en toe een avontuurlijk zijweggetje kan nemen. Wie durft, neemt de glijbaan naar beneden.

 

2. Het levendige Maribor

De tweede grootste stad van Slovenië gaat graag de competitie aan met Ljubljana, zeker wat betreft voetbal. De achthonderd jaar oude stad behoort tot het gebied Stiermarken en is historisch gelinkt aan Oostenrijk. Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was Duits hier dan ook een gangbare taal. In Maribor is het gemoedelijk kuieren, terrassen en winkelen. De waterkant wordt momenteel volledig heraangelegd en zal nog een pak extra charme toevoegen. Een bezoekje waard is Old Vine House, waar de oudste druivelaar van 450 jaar aan de gevel groeit en vandaag nog steeds vruchten levert. Je proeft er verschillende wijnen uit Podravje, het meest noordoostelijke puntje van het land, waar hoofdzakelijk witte wijnen het mooie weer maken.

 

Logeertip: Chocolate Village by the River

Chocoladeliefhebbers, opgelet! Op de oude site van chocoladefabriek Teta Frida (tante Frieda), net buiten Maribor, ontpopte zich een relatief nieuwe glampingspot. De A-frame cabanes bieden vanuit je bed een subliem uitzicht op de aanpalende rivier en omliggende natuur. Naast relaxen aan het zwembad en in de sauna kun je er een chocoladeworkshop volgen, chocolade proeven, een chocolademassage boeken en veel dessertjes eten in het Chocolate Cafe. En omdat je, helaas, niet op chocolade alleen kunt leven, nodigt Jack & Joe Restaurant je uit voor een avondje pizza of grill.

 

Eettip: MAK

Net als de website is een maal bij MAK een buitengewone ervaring. Chef David Vračko lijkt een ietwat dronken rockster, niettemin tovert hij oogstrelende gerechten op tafel. Gault Millau Slovenië riep hem uit tot ‘Chef van de Toekomst’. ’s Middags eet je vijf of zes gangen, ’s avonds elf. En om de bijzondere website kort te duiden: bij online boeking wordt je eerst gevraagd of je na een goede maaltijd je bord, je mes of de chef aflikt.

 

3. Fietsen tussen de wijngaarden

Ten noordoosten van Maribor, tegen de grens met Oostenrijk aan, plooien de wijngaarden zich uit over het heuvelende landschap. Bij Mulec, een familiebedrijf dat wijn maakt en een kleine camping uitbaat, kun je terecht voor een elektrische mountainbike en een fietsroute op maat om het natuurschoon in de regio te ontdekken. Indien gewenst, proef je achteraf hun witte wijn en schuimwijn, samen met homemade vleeswaren en spreads.

 

4. Een hartvormige weg in de wijngaarden van Špičnik

Nestel je met je geliefde op het terras van boerderij Dreisiebner en tuur samen naar een uniek tafereel: een hartvormige weg tussen de wijngaarden! De uitbaters spelen het slim en vragen een paar euro inkom om het hart te kunnen zien, maar ook wie niet betaalt, geniet een ongeëvenaard uitzicht over de wijnranken, zonder hartjesvorm weliswaar.

 

5. Pompoenpitolie proeven bij Kócbek Oil Mill

Heb jij al eens van pompoenpitolie gehoord? In dit stukje Slovenië is het een heuse delicatesse! De Europese Unie maakte er zelfs een beschermd lokaal product van. De familie Kócbeck zit al sinds 1929 in het vak en produceert naast verschillende soorten olie ook pesto en zongedroogde tomaten met pompoenpitolie. Voor de chocolade, salami, honing, gin en ijs in hun shop werken ze samen met anderen. Tijdens een rondleiding kom je alles te werken over hun manier van werken en sla je aan het proeven, waardoor je gegarandeerd meer dan één product wil kopen.

 

6. Slapen op de hooizolder van Firbas Homestead

Boer Bojan verwelkomt je met plezier op zijn boerderij Firbas, die hij de laatste jaren systematisch heeft uitgebouwd tot een volwaardig pension. Naast een comfortabele kamer kun je er logeren in een houten hutje met buitendouche of in de charmante hooizolder boven de stallen. Leuk met (oudere) kinderen, want je relaxt er in de hangmat, gluurt via een glazen kijkraam naar de dieren onder je en rollebolt er door het hooi. Het wordt snel duidelijk dat Bojan niet weet wat stilzitten is, want naast verse groenten maakt hij ook z’n eigen wijn, perensap, likeur, salami en spek. En bij het ontbijt staat hij eigenhandig eitjes voor je te bakken, net zoals jij ze graag hebt. Een logeerplek om te blijven plakken!

Vorig artikelRoadtrip door Turkije: van Antalya naar Cappadocië
Volgend artikelDit verandert er in de nieuwe ‘wegcode’