Vlaming maakt meer reisplannen sinds coronapaspoort en gratis PCR-test voor vakantiegangersFoto: Shutterstock

Uit onderzoek van VAB blijkt dat meer Vlamingen deze zomervakantie op reis willen gaan nu de PCR-test gratis wordt voor wie nog niet kon worden gevaccineerd en steeds meer buurlanden groen kleuren. Frankrijk is daarbij de populairste vakantiebestemming.

VAB deed in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos de afgelopen maanden twee keer een steekproef bij 2000 Vlamingen. De eerste werd eind mei gelanceerd, toen er nog weinig duidelijkheid was over het coronacertificaat. De tweede enquête werd afgenomen in juni, na de bekendmaking van de reisvoorwaarden deze zomer (gratis PCR-test voor reizigers, coronapaspoort, enz.). Hoewel er tussen die twee bevragingen slechts enkele weken tijd zat, zijn er duidelijke verschillen waar te nemen in de reisintenties van de Vlaming. Hun reislust werd vooral aangewakkerd omdat steeds meer regio’s en landen een groene of oranje kleurcode kregen en de PCR-test gratis werd.

4 op de 10 Vlamingen hebben concrete reisplannen

Dat de Vlamingen deze zomer op vakantie willen gaan, blijkt duidelijk uit de VAB-Zomerbarometer: 27% van hen boekte al een reis en een groot deel overweegt nog om dat te doen (sommigen met al concrete plannen, anderen eerder afwachtend). De duidelijkheid over het coronacertificaat en vooral het feit dat vakantiegangers die nog niet konden worden gevaccineerd twee gratis PCR-testen krijgen, heeft alvast enkele verschuivingen met zich meegebracht: waar in de eerste enquête van einde mei nog 27% van de Vlamingen aangaf zeker niet te gaan reizen, is dat nu slechts 20%. Vooral jongeren en gezinnen met kinderen trekken er deze zomer opuit:

18—24 jaar
25-54 jaar
55-70 jaar
Ik heb al een reis geboekt
29%
28%
25%
Ik heb al concrete plannen
20%
15%
9%
Ik wacht nog even af
42%
38%
38%
Ik ga zeker niet reizen deze zomer
9%
19%
28%

Gratis PCR-test stimuleert reizen

De belangrijkste voorwaarden bij het boeken van een vakantie is dat men niet in quarantaine hoeft en dat men het geld kan recupereren als de reis niet kan doorgaan. Vlamingen zijn zich dus bewust van het belang van een goede reis- en annulatieverzekering. Ze kiezen als bestemming het liefst voor landen en regio’s met een groene of oranje kleurcode, want men wil verplichte quarantaines op of na de vakantie vermijden. Sinds de PCR-test gratis werd voor vakantiegangers heeft dat duidelijk een boost gegeven om toch op vakantie te vertrekken: in mei gaf nog 48% aan dat een verplichte test een struikelblok zou zijn, nu is dat slechts 21%.

Voorwaarden om te reizen
Mei 2021
Juni 2021
Dat ik zelf gevaccineerd ben
37%
39%
Dat ik niet in quarantaine moet
47%
54%
Dat ik geen PCR-test moet afleggen
48%
21%
Dat ik zeker weet dat de kleurcode groen of oranje is en blijft tijdens mijn verblijf
38%
34%
Dat ik zeker weet dat COVID-19 door mijn reisverzekering gedekt wordt
16%
28%
Dat ik mijn geld terugkrijg als de reis niet kan doorgaan
* niet bevraagd
45%

 

Wat wel mogelijk een factor is die meespeelt, is de vaccinatiecampagne: nu daar stoom op gekomen is lijken jonge dertigers en veertigers te wachten tot zij volledig gevaccineerd zijn om op vakantie te vertrekken: voor 34% van hen is volledige vaccinatie een essentiële voorwaarde om op vakantie te vertrekken. Bij jongeren tussen 18 en 24 jaar speelt dit minder mee: slechts 18% geeft volledige vaccinatie aan als essentiële voorwaarde om deze zomer te reizen. Bij de 55-plussers geeft 56% aan pas te reizen bij volledige vaccinatie.

Vooral België en Frankrijk zijn topbestemmingen

De meeste Vlamingen overwegen als vakantiebestemming het binnenland of de nabije buurlanden. VAB vermoedt dat de sterke stijging voor de interesse om in België te blijven rechtstreeks te maken heeft met de nog lopende vaccinatiecampagne (niet iedereen, en vooral niet de kinderen, is volledig gevaccineerd). Bij de Vlamingen die overwegen om hun vakantie door te brengen in een buurland is Frankrijk het populairst (55%), op de voet gevolgd door Nederland (48%). Verder in Europa zijn de meest gewilde bestemmingen Spanje (39%) en Italië (27%). Slechts 6% van de respondenten overweegt om buiten Europa te gaan reizen, ook al omdat enkele touroperators verdere bestemmingen hebben geannuleerd. Jongeren kiezen er vaker voor om elders in Europa op vakantie te gaan, vooral Spanje is een populaire bestemming: 46% van de 18-24 jarigen overweegt om daar naartoe te gaan.

Autovakantie nog populairder

Nog meer dan voor COVID-19 gaan de Vlamingen dit jaar met de auto op vakantie. Ook de mobilhome wint opnieuw aan populariteit, vooral bij de oudere generatie. Vooral jongeren overwegen vaker om toch met het vliegtuig te reizen (42% van de 18-24-jarigen). Gezinnen met kinderen kiezen nog vaker voor de wagen, al dan niet in combinatie met de caravan: 81%. We vroegen ook welke accommodatie de Vlamingen overwegen om te reizen, en dit ook in vergelijking met voor COVID-19. De meerderheid kiest nog steeds voor een hotel, maar B&B’s en vakantiehuizen worden ook steeds vaker overwogen, vooral door jongeren en gezinnen met (schoolgaande) kinderen. Eens ter plaatse blijkt corona ook een gedragsverandering te hebben veroorzaakt bij de activiteiten die reizigers plannen tijdens hun vakantie:

  • 48% van de Vlamingen gaat vaker drukke plaatsen vermijden dan voor de coronacrisis
  • 33% gaat vaker de natuur opzoeken
  • 32% gaat drukke stranden vermijden
  • 28% gaat minder vaak op restaurant dan voor de coronacrisis
  • 27% gaat minder groepsactiviteiten ondernemen
  • 13% van de Vlamingen gaat vaker fietsen op vakantie

 

Klik hier voor de volledige perstekst van VAB rond dit thema.

 

Lees ook

Check de coronamaatregelen op jouw vakantiebestemming

Alles over het coronacertificaat om te reizen

Op autovakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Op vliegvakantie? Een handige checklist voor een goede reis!

Vorig artikelDie gratis PCR-test om te reizen, hoe zit dat precies?
Volgend artikelWaar liggen de knelpunten op je vakantieroute?