met de wagen naar ScandinaviëDaniel Villadsen

Het noorden is dichterbij dan je denkt! Met de wagen naar Scandinavië is best te doen. Vanuit ons land rij je in zo’n 7 à 8 uur tot Noord-Duitsland en de grens met Denemarken. Van daaruit kun je je reis verderzetten naar Zweden of Noorwegen, met keuze tussen bruggen en ferry’s – of een combinatie van beide. Op roadtrip naar Scandinavië!

Via de bruggen

Wil je liefst het hele stuk naar het noorden rijden, dan rij je via de Grote Beltbrug (Storebælt) in Denemarken en de Sontbrug (bekend van de tv-reeks ’The Bridge’, in het Zweeds Öresundsbron, in het Deens Øresundsbroen) tussen Kopenhagen naar Malmö. Je betaalt tol om over de bruggen te rijden. Betalen kan eenvoudig met je kredietkaart.

Wil je de reisweg een 100-tal kilometer inkorten, dan kun je met Scandlines de overzet Puttgarden (Duitsland) naar Rødby (Denemarken) nemen. Deze ferry vaart om het half uur en de overtocht duurt ongeveer 45 minuten.

Eens in Malmö kan je via de Zweedse Westkust verder rijden naar Noorwegen of eender welke bestemming in Zweden.

 

Met de ferry

Tip: boek je ferry ruim van tevoren. Dat is vaak voordeliger.

Naar Noorwegen

Wil je naar Noorwegen reizen, dan kan je gebruik maken van verschillende ferry’s die zowel uit Nederland, Denemarken als Zweden vertrekken.

  • Vanuit Kiel in Duitsland vaar je met Color Line naar de Noorse hoofdstad Oslo.
  • Van Hirtshals in Denemarken kun je naar verschillende havens in Noorwegen: Larvik (Color Line), Kristiansand (Color Line en Fjord Line), Bergen (Fjord Line), Stavanger (Fjord Line) en Langesund (Fjord Line).
  • Vanuit Kopenhagen (DFDS) en Frederikshavn (DFDS) kun je met de ferry naar Oslo.
  • Nieuw is de ferry van Holland Norway Lines die je vanuit Eemshaven (Groningen) naar Kristiansand in Noorwegen brengt.

Of neem een ferry tussen Duitsland en Zweden en rij vervolgens verder met de auto.

 

Naar Zweden

Tussen Duitsland en Zweden varen meerdere ferrymaatschappijen. Je kan zowel overdag als ‘s nachts varen.

  • Een populaire route om de wagen naar Scandinavië te gaan is de ferry van Stena Line die vaart tussen Kiel en Göteborg in Zweden. Van daaruit rij je vlot door naar Noorwegen (na een kleine 200 km rij je het land al binnen) of een noordelijkere bestemming in Zweden. Groot voordeel: je rijdt in de late namiddag met je wagen op de boot in Kiel en komt ’s morgens uitgerust aan in Zweden.
  • Vanuit het Duitse Travemünde (TT Lines) en Rostock (Stena Line) kun je met de ferry naar Trelleborg in het zuiden van Zweden, op een half uurtje van Malmö.
  • Van Travemünde is er ook een ferry van Finnlines die naar Malmö vaart.
  • Wie eens wil meevaren met een vrachtschip van DFDS, kan vanuit Gent mee naar Göteborg met de zogenoemde Volvoboot (opgelet: om veiligheidsredenen niet mogelijk met kinderen jonger dan 14 jaar).

Naar Finland

Finland behoort strikt genomen niet tot Scandinavië, maar wie een grote rondreis in het noorden wil maken, kan zeker ook de ferry vanuit Travemünde (Finnlines) in Duitsland naar Helsinki overwegen. Deze overtocht duurt 28 uur. Vervolgens kan je verder naar het noorden van Finland reizen met de autotrein en weer terug naar het zuiden via Noorwegen of Zweden of via de Baltische Staten.

 

Tol betalen in Scandinavië

In Denemarken betaal je enkel tol voor de Grote Beltbrug en de Sontbrug. Verder is het er tolvrij.

Tol betalen in Zweden moet enkel in het centrum van Göteborg en Stockholm (de zogenoemde congestion tax). Dat gebeurt aan de hand van nummerplaatherkenning. Het bedrag dat je moet betalen, is vrij laag en je krijgt de rekening een maand later thuis toegestuurd. Verder heeft Zweden 2 tolbruggen, namelijk die bij Motala en Sundsvall. Ook op de Sontbrug tussen Kopenhagen en Malmö en de Svinesundbrug tussen Noorwegen en Zweden betaal je tol.

In Noorwegen zijn er meer wegen en tunnels waar je tol moet betalen. Ook hier gebeurt dit aan de hand van nummerplaatherkenning en krijg je de rekening enkele maanden later thuis toegestuurd. Hou er rekening mee dat dit nog een vrij groot bedrag kan zijn. Door je op voorhand te registreren kan je je verschuldigde bedrag tijdens je reis raadplegen.

Plan je een reis met de wagen naar Scandinavië, vergeet dan niet de regels rond autorijden in de doorreislanden en je land van bestemming te checken.

 

Lees ook

Mondmaskers in de wagen verplicht in Duitsland

Check de coronamaatregelen op jouw vakantiebestemming

Alles rond wildkamperen in Scandinavië

Roadtrip in Noorwegen: de mooiste Indian summer

Ontdek de Zweedse bestemmingen achter die rare Ikea-namen

Previous articleKeep it cool! 7x zwemmen en peddelen in eigen land
Next articleVlucht geannuleerd? Wat met je VAB-Annulatieverzekering?