7x waterpret in eigen land zwemmen in de Semois ArdennenTine Hemeryck

Hallo spetter! Op zoek naar verfrissing in eigen land? Of je nu een gezin bent van rustzoekers of sportievelingen, aan originele locaties voor waterpret in de openlucht geen gebrek. We nemen je mee van de kust naar de taalgrens, via kabbelende rivieren, uitnodigende meren en idyllische vijvers.

Met de kajak door de Westhoek

De IJzer was ooit het decor van een hevige loopgravenoorlog, maar vandaag ligt de rivier er adembenemend en vredig bij. Peddelen op het water is de ideale manier om de glooiende heuvels en het vlakke polderlandschap van de Westhoek te verkennen, langs wilde flora en fauna (spot elegante zilverreigers en ijsvogels onderweg!), pittoreske polderdorpjes waar de tijd stil is blijven stilstaan en enkele stille getuigen van WOI. Huur je kajak in het centrum van Diksmuide en trek er zelfstandig op uit via buitenbeentjebvba.be. Uitstap met de familie? Je kunt ook een Canadese kano huren om met 10 personen samen te peddelen.

 

Ecologische zwemvijver in de stad

In het Boekenbergpark, verstopt in het Antwerpse district Deurne, vind je de grootste ecologische zwemvijver van ons land. De zwemvijver is een heerlijke oase van 73 meter lang, met een klein speelbad en een grote ligweide. Waterplanten zuiveren het water op een natuurlijke manier, wat chloor of andere chemicaliën overbodig maakt. Zwemmen is gratis, maar de plaatsen zijn wel beperkt.

 

Weekendje Dender

Zoek het avontuur op de bruisende Dender! Je vertrekt in het Waalse Lessines en peddelt met de kano stroomafwaarts helemaal tot in Aalst. Onderweg doorkruis je Geraardsbergen, het groene Provinciaal Domein De Gavers en de ongerepte omgeving van Ninove. Zwemvest, peddel en waterdichte ton voor je spullen zijn in het pakket inbegrepen. Je krijgt ook alle nodige informatie voor onderweg, zoals winkels, aanlegplaatsen, horeca en overnachtingsplekjes, van campings tot B&B’s. Het enige waar je zelf nog voor moet zorgen, is dat je op het afgesproken tijdstip op de vertrekplaats bent, met de trein of taxi. Kinderen vanaf 6 jaar én honden welkom! Prijzen en boekingen vind je hier.

 

Frisse duik in de Semois

Door de provincie Namen meandert de Semois van oost naar west. Het water van de rivier is hier van zo’n goede kwaliteit dat je op verschillende plekken een frisse duik kunt nemen midden in het weelderige Ardeense landschap van Belgisch Luxemburg. Tussen het kleine kunstenaarsdorpje Vresse-sur-Semois en Bouillon zijn er verschillende natuurlijke zwemplaatsen, zoals aan de Pont de la Poulie en de Pont de la France, of vlak bij de Molen in Vresse-sur-Semois. Verder stroomopwaarts vind je nog meer plekjes, zoals in Herbeumont (aan de oude viaduct) en in Chiny (aan de Pont de Saint-Nicolas). Liever varen? Je kan je ook altijd per kajak laten meedrijven door de vallei van de Semois, langs dorpen en door beschermde natuurgebieden. Kies uit vier verschillende trajecten, van 7 tot 17 km. Meer info vind je hier.

 

Suppen en zwemmen in Oost-België

De Belgische Oostkantons zijn voor veel Vlamingen nog een beetje onontgonnen terrein. Tijd om daar verandering in te brengen! Oost-België telt enkele geweldige plekjes voor maximale waterpret, zoals het meer van Bütgenbach in Worriken. Het stuwdammeer op de rivier de Warche is 120 hectare groot, met gezellige eilandjes en strandjes om te zonnebaden en afgebakende zones om te zwemmen en te suppen. Inclusief VENNtastic Beach, een reuzegroot zandstrand van 150 meter lang! Als het waterpeil dat toelaat, dan kun je van hieruit ook kajakken of kanoën op de Warche.

 

Pootjebaden in de Amblève

De enige bergrivier van België ligt in… Luik! De Ninglinspo is een zijriviertje van de Amblève. Een bewegwijzerde wandelroute van ongeveer 6 kilometer start in het kleine gehuchtje van Sedoz en leidt je door de groene heuvels van de provincie, diep door de Belgische Ardennen. Op verschillende plekjes langs de oevers van de Ninglinspo, die je af en toe via avontuurlijke houten bruggetjes oversteekt, kun je even halthouden en pootjebaden. Je passeert zelfs een aaneenschakeling van watervalletjes, gigantische rotsen met natuurlijke glijbanen en waterpoelen die wel op jacuzzi’s lijken. Het blijft natuurlijk een bergriviertje met klimmen en dalen, dus let op met kleine kinderen. Klik hier voor meer info.

 

Watersport op de meren van de Eau d’Heure

Ben je fan van watersport maar kun je niet beslissen of je nu wilt kajakken, zwemmen of aquagolfen? Op les Lacs de l’Eau d’Heure, het grootste merengebied van ons land in Henegouwen, kan het allemaal. De vijf gigantische, kunstmatige meren zijn samen 600 hectare groot, een paradijs voor wie houdt van een combinatie van natuur en recreatie. Zonnebaden aan de zwemstranden, windsurfen, suppen, duiken of waterskiën, de meren zijn speciaal ingericht voor verschillende sportieve zones. De plassen liggen bovendien midden in bosgebied, dus ook aan activiteiten naast het water is er geen gebrek.

 

Voor je aan de waterpret begint…

Hou het veilig

Hoe uitnodigend sommige waterplassen, meren of rivieroevers er ook uitzien, voor je eigen veiligheid mag je niet overal zwemmen, suppen of varen. Ga enkel in het water op locaties waar duidelijk is aangegeven dat het mag. Ook op plaatsen waar het mag: verlies je kinderen niet uit het oog.

Let op het waterniveau

Bij te laag water kan het tijdelijk verboden zijn om te kanovaren of kajakken. Check dus altijd nog even de actuele stand van zaken. Voor Wallonië: raadpleeg deze site.

Lees ook

5x waterpret in eigen land

Vorig artikelVal Gardena, genieten in de Dolomieten
Volgend artikelHoe reis je met de wagen naar Scandinavië?