Zweden Ikea namen

Veel Ikea-producten zijn vernoemd naar bestaande plaatsen in Zweden. Zo denken miljoenen mensen dat Bolmen slechts een toiletborstel is. En als je zoekt naar Kallax, vind je enkel afbeeldingen van kasten. Hoog tijd, vindt Zweden, dat de wereld de prachtige locaties met deze overbekende namen ontdekt.

Elke dag hebben we een koffiemomentje aan de Ingatorp-tafel, leunen ‘s avonds lekker achterover in onze comfortabele Ektorp-bank en steken een Hemsjö-kaars aan om het gezellig te maken. Maar deze soms grappig klinkende – en moeilijk uitspreekbare – Zweedse namen van bekende Ikea-producten die velen van ons in huis hebben, komen niet uit het niets. Er zit een heel land achter!

Ikea in Noord-Zweden

Järvfjället – meer dan een gamingstoel

Ook gamers hebben we af en toe nood aan iets ‘echts’ nodig. Dat vind je in Järvfjället in Zweeds Lapland. Hier is geen 5G-zendmast te vinden. Jij bent er alleen met de grond die je bewandelt en de frisse lucht die je inademt. Neem een reservebatterij voor je camera mee!

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Swedish Lapland.

 

Bodviken – meer dan een wasbak

De baai van Bodviken, die deel uitmaakt van de Hoge Kust van Zweden (Höga Kusten), heeft de hoogste kustlijn ter wereld. Dit spectaculaire landschap, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, biedt adembenemende uitzichten en tal van buitenactiviteiten – van wandelen en klimmen tot langlaufen. Je bent ook een korte autorit verwijderd van de steden Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors en Härnösand.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken rond de Hoge Kust van Zweden.

Kallax – meer dan een plank

Ook Kallax ligt in Lapland, nabij de stad Luleå. Deze kleine kustgemeente staat bekend om zijn surströmming, de beruchte gefermenteerde haring. Elk jaar in augustus vindt hier een heus feest plaats rond deze stinkende vis. Haal diep adem en proef de volle smaak van Kallax!

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Swedish Lapland.

 

Ikea in Midden-Zweden

Laxviken – meer dan een deurfront

Het golvende oppervlak van de Laxviken-deur doet denken aan water, nietwaar? Geen wonder, het is vernoemd naar een dorp dat omringd is door water. De regio Jämtland telt heel wat meren. Leer er vliegvissen of ga skiën en geniet van de ongerepte natuur. Je smult er ook van lokale delicatessen zoals rendiervlees, bergbraambessen en cantharellen.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Jämtland Härjedalen.

Voxnan – meer dan een douchebakje

De rivier Voxnan, die door de prachtige regio Hälsingland stroomt, is zeker een bezoek waard. Dit is de perfecte plek om te wandelen of te peddelen. Aan het water vind je zowel rustige plekjes als wildere stukken. Misschien herinner je je de film waarin Pippi Langkous zich in een ton van een klaterende waterval laat vallen? Dat was hier!

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Hälsingland.

Höljes – meer dan een hanglamp

Deze kleine plaats in Värmland, dicht bij de Noorse grens, ligt in een van de dunbevolktste gebieden van Zweden. Ontdek de regio op een avontuurlijke manier en drijf langzaam op een vlot de rivier Klarälven af. Deze houtvlotten blazen de geschiedenis nieuw leven in: de Klarälven werd ooit gebruikt om hout uit het bos naar de kust te verplaatsen, dwars door Höljes.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Värmland.

 

Norberg – meer dan een klaptafel

Begin in het stadje Norberg je trip om de regio Västmanland en al haar avontuurlijke activiteiten te ontdekken. Bezoek de mysterieuze Blauwe Grot in Klackberg, de zilvermijn in Sala en het mijnmuseum. Of ga wandelen in de prachtige natuur en bewonder historische sites, waaronder kastelen en rotstekeningen. Als je deze plek in de winter aandoet, ga dan zeker skiën.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Västmanland.

Björksta – meer dan een ingelijste foto

Het dorp Björksta ligt dicht bij de levendige universiteitsstad Uppsala ten noorden van Stockholm. Waar je ook loopt in Uppsala, bevind je je op historisch terrein. Maak een wandeling over Eriksleden, het pelgrimspad tussen de kathedraal in het centrum van Uppsala en de kerk in Gamla Uppsala. Of bezoek de koninklijke grafheuvels of een van de vele Vikingmonumenten. Je keert beslist naar huis met een Björksta-waardige foto!

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in en rond Uppsala.

Toftan – meer dan een afvalbak

Slim omgaan met afval helpt te voorkomen dat het onze rivieren vervuilt. Het meer Toftan in de regio Dalarna zit gelukkig vol leven, met vissen als snoek en baars. Verken de prachtige omgeving rond het meer. Zowel in de zomer als in de winter is er veel te zien en te doen. Begin met een bezoek aan Sundborn, ooit de thuisbasis van het geliefde Zweedse kunstenaarsduo Carl en Karin Larsson.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Dalarna.

 

Ektorp – meer dan een zitbank

Een bezoek aan Ektorp in Nacka is een hele andere ervaring dan een avondje op de bank. Op deze plek dicht bij Stockholm wonen misschien veel mensen, maar de Baltische zee, meren en bossen liggen om de hoek. Verken het natuurreservaat Nyckelviken en geniet van een diner in een oud landhuis. Als je de kans hebt om Ektorp in december te bezoeken, probeer dan zeker het Zweedse kerstbuffet!

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in en rond Stockholm.

Askersund – meer dan een keukenkastdeur

Het kleine stadje Askersund ligt aan de rand van Nationaal Park Tiveden, ten noorden van het Vättern-meer en net ten zuiden van de stad Örebro. In deze wilde en rotsachtige omgeving schuilden ooit bandieten. Vandaag is het er volkomen veilig, dus ga op wandelavontuur, bezoek het kasteel van Örebro en rond af in het ‘echte’ Askersund.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in en rond Örebro.

Vrena – meer dan een aanrecht

Als je Vrena bezoekt, dan blijf je ongetwijfeld niet lang in de keuken hangen. Maak een rondvaart over het meer met een stoomboot en ga langs bij een van de vele boerderijwinkels. De provincie Södermanland, geleden aan de Zweedse oostkust, staat bekend om haar afwisselende natuur, historische vondsten uit de Vikingtijd en imposante kastelen.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Sörmland.

Ikea in Zuid-Zweden

Skärhamn – meer dan een deurkruk

Skärhamn, ooit een belangrijke vissershaven, is een klein dorp op het eiland Tjörn, gelegen aan de westkust van Zweden. Tegenwoordig biedt Skärhamn prachtige landschappen, veel wateractiviteiten, verse zeevruchten en internationale kunst bij Nordiska Akvarellmuseet. Neem je zwemkleding mee en geniet van het leven in West-Zweden.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in West-Zweden.

 

Rimforsa – meer dan een werkbank

Geen betere plek om verse paddenstoelen te vinden dan Rimforsa. Dit kleine dorpje in de regio Östergötland, in het oosten van Zweden, is omgeven door bossen vol lekkers. Verorber een canthareltoast en trek naar Trolleger, het natuurreservaat met een van de grootste grotten van Zweden.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Östergötland.

Ingatorp – meer dan een tafel

In Ingatorp in de gemeente Eksjö staat een van de oudste houten gebouwen van het land, daterend uit de 13de eeuw. Bezoek het landbouwmuseum en laat de moderne wereld even achter je.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Småland.

Mästerby – meer dan een opstapje

In Mästerby op het eiland Gotland, tussen kuddes donzige schapen, komt de geschiedenis tot leven. Hier vond in 1361de Slag om Mästerby plaats, waarbij Deense troepen Gotland binnenvielen. Tegenwoordig kun je deze slag en andere historische gebeurtenissen aanschouwen in een opwindend spektakel tijdens de jaarlijkse ‘middeleeuwse week’ op Gotland.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken op Gotland.

Bolmen – meer dan een toiletborstel

Het enorme Bolmenmeer, waar deze toiletborstel zijn naam aan ontleent, heeft alles wat je mag verwachten van een van de beste meren van Zweden: water dat zo schoon is dat je ervan kunt drinken, veel zoetwatervissen en stranden waar je een kajak kunt huren. Verken ook het omliggende natuurgebied.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Småland.

 

Misterhult – meer dan een bamboe lamp

Op de tweeduizend eilanden in de Misterhult-archipel gedijen tal van zeldzame planten en vogels. Zuidelijker vind je de prachtige historische kustplaats Kalmar, waar je een wandeling rond het oude kasteel maakt of de brug oversteekt naar het langwerpige eiland Öland.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in en rond Kalmar.

Himleån – meer dan een badhanddoek

De 38 km lange kreek Himleån in Halland, in het westen van Zweden, telt meer dan dertien vissoorten en slingert zich een weg door spectaculaire natuur. Hier kun je door ravijnen peddelen, vogels spotten en zalm zien springen. Vergeet niet een handdoek mee te nemen!

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Halland.

Hemsjö – meer dan een kaars

Het dorp Hemsjö in Blekinge is omringd door wilde bossen en prachtige meren. De Zweedse schrijver Harry Martinson (die in 1974 de Nobelprijs won) werd in deze streek geboren, en het is gemakkelijk voor te stellen dat dit landschap iemands creativiteit stimuleert. Dus vul je rugzak met wat eten van de plaatselijke boerderijwinkels, neem een ​​goed boek mee en geniet van het buitenleven!

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Blekinge.

Stubbarp – meer dan kastpoten

De omgeving van landhuis Stubbarp, gelegen in de zuidelijke regio Skåne, is een goede uitvalsbasis om een mooi stuk Zweden te ontdekken. De Zweedse zuidwestkust is werkelijk uniek. Een typerend voorbeeld van deze regio is het schiereiland Kullaberg, met zijn steile kliffen, spectaculaire uitzichten en rotsstranden. Je kunt hier prima wandelen, fietsen en golfen. Probeer zeker ook het lokale dessert spettekaka.

Ontdek meer plaatsen om te bezoeken in Skåne.

Vorig artikelWaarom brandt de wegverlichting niet altijd?
Volgend artikelWat de kleur van je auto over jou vertelt