roadtrip Noorwegen© Ellen van den Bouwhuysen

Hij is van korte duur, maar de herfst perst dan ook alles uit het Noorse schoon, om te exploderen in een onwezenlijke kleurenpracht. Waar begin je die roadtrip? In de buik van Noorwegen! Dit zijn de mooiste stops.

Vøringfossen-waterval

Alsof je recht in de keel van de onderwereld staart. Onder je voeten gaapt de duizelingwekkend diepe en donkere Måbødalen-kloof. De Vøringfossen-waterval stort zich met ware doodsverachting 182 meter naar beneden. Wat verderop werpt een brug zich in spreidstand boven de ravijn. Ook zonder hoogtevrees hou je onbewust een tel je adem in. Vøringfossen is niet Noorwegens hoogste waterval, maar wel één van de indrukwekkendste en dan ook een publiekslieveling. Hij ligt in het Hardangervidda Nationaal Park, een bergplateau dat doorkruist wordt door één van de achttien ‘Scenic Routes’ in Noorwegen.

Schots en scheef in Bergen

Ook de steden in Noorwegen blinken uit in pretentieloosheid. Bergen is een gemoedelijke stad waar ’s avonds, weer of geen weer, buiten geborreld wordt. En waar pastelkleurige elektrische steps het uitverkoren vervoermiddel zijn. De huizen liggen als toefjes slagroom op een stapeltaart tegen de groene heuvels aan. Hét postkaartplaatje van Bergen is Bryggen, de rij handelshuizen langs de vroegere kade van deze Hanzestad. Achter de kleurrijke leunende gevels stap je eeuwen terug in de tijd, onder trijshuisjes door, over de oude houten bestrating. Toen in 1955 de laatste van een reeks branden woedde, leken de koopmanswoningen en pakhuizen ten dode opgeschreven. Maar de wijk die eens zo in verval was, floreert nu dankzij de creatievelingen die er hun atelier runnen tussen muren vol geschiedenis.

Roadtrip via de ‘Scenic Routes’

Vergezichten in Noorwegen zijn sowieso adembenemend, maar het land tilt de ervaring naar een nog hoger niveau door de landschappen te combineren met design en architectuur. Langs achttien panoramische wegen vind je bijzondere uitkijkpunten die je op een verrassende manier dichter bij de natuur brengen. Populair zijn de skywalk bij Dalsnibba, Europa’s hoogste met de auto bereikbare ‘fjord view’ dat boven het Geirangerfjord uitsteekt (let op, dit is een tolweg die bij winterweer kan afgesloten zijn), en Trollstigen, met elf haarspeldbochten en 9% hellingsgraad. Alle ‘Scenic Routes’ vind je hier. Brei je favoriete routes aan elkaar en je krijgt een onvergetelijke roadtrip.

Met stijgijzers op de gletsjer

Zet een gletsjertour zeker op je lijstje als je naar Noorwegen gaat. Organisatie Icetroll heeft programma’s voor iedereen van kids tot adrenalinejunks en stuurt je op avontuur met enthousiaste gidsen. “Wees erop voorbereid dat dit jouw koudste dag in Noorwegen wordt”, aldus gids Kuba tijdens de briefing. Ingepakt in voldoende laagjes vaar je over een meer aan de Austdal-gletsjer richting blauwe muur. Nadat je de stijgijzers goed hebt aangegespt, zet je behoedzaam je eerste stappen op het ijs. Een ingetogen verkenning van enkele vierkante meters van een ontzaglijke ijsvlakte. Hou je camera in de aanslag!

Onze favoriete logeerplekken

Te gast bij Nes Gard

Nes Gard is een kleinschalig familiehotel op een oud boerenerf aan de Lustrafjord, een zijarm van de bekende Sognefjord. Je wilt niet te laat komen, want het avondeten wordt hier stipt om zeven uur opgediend. Wanneer je de voordeur openduwt, wuift de warme gezelligheid je tegemoet. Ieder heeft in de hal zijn schoenen uitgetrapt (zoals het Noorse gasten betaamt), de haard is opgestookt, de tafels zijn gedekt. Het voelt als kerstavond bij grootmoeder thuis, omlijst door foto’s die herinneren aan de generaties die hier opgroeiden. Wie zich aan boerenkost verwacht, heeft het mis. De gerechten die de jonge chef Frank Olav uit zijn keuken loodst, zijn geraffineerde Noorse parels.

Juvet Landscape Hotel

Al in 2008 werd hier het concept ‘bijzonder logeren’ ingeplant, lang voor men in onze contreien op die kar sprong. En toch zien de cabins bij Juvet er als nieuw uit. Met hun donkere huls gaan ze discreet schuil tussen de bomen. Allen hebben ze een kamerbreed raam, dat uitzicht biedt op een decor waarin heel Noorwegen vervat zit: een gejaagde rivier, begroeide rotsen en een kleurige bergflank doorregen met miniwatervalletjes. Gelukkig biedt het badhuis hetzelfde panorama, zodat je kunt wegzinken in weldaad zonder je blik een tel van dit plaatje te halen. Voor de maaltijden komt iedereen samen in de honderd jaar oude boerderij. De vroegere koeienstal werd omgebouwd tot een gezellige eet- en zitkamer met open haard. Alles wat op je bord komt, wordt vlakbij geproduceerd.

Ons advies? Ga in het najaar naar Noorwegen – lees: de laatste weken van september, de eerste van oktober. Regen krijg je in dit land toch, dus dan kun je net zo goed die kleurenpracht meepikken.

 

Tijd voor nog een stop?

Noorwegen is een aaneenrijging van nationale parken, dus als je vanuit het noordoosten op weg bent richting luchthaven in Oslo, dan kun je net zo goed nog een paar stops toevoegen aan je roadtrip. De E6 slingert zich tussen Jotunheimen en Rondane door, twee nationale parken in de navel van het land. Jotunheimen is een berggebied, vooral bekend om de iconische wandeltocht over de Besseggen-kam. Rondane bestaat uit uitgestrekte hoogvlaktes en leent zich voor zowel gezinsvakanties als trekkers. Tussen de twee in ligt het charmante stadje Lom, befaamd om z’n fraaie staafkerk én bakkerij, waar je ’s lands lekkerste en luchtigste kaneelbroodjes koopt.

TIP: Wil je ’s middags picknicken? In de meeste hotels kun je tegen een kleine vergoeding je lunchpakket samenstellen van het ontbijtbuffet. Én je thermos laten vullen. Vraag ernaar!

Roadtrip Noorwegen praktisch

Organisatie Onze Noorwegen-trip werd uitgestippeld door Scandinavië-specialist Nordic. Het team van reisspecialisten neemt de praktische kant volledig voor zijn rekening. Ontdek op de website de mooiste fjorden en de gezelligste vakantiehuizen.
Om je optimaal te begeleiden werkt Nordic bovendien met de app ‘Vamoos’, die je op de hoogte houdt van je programma, de nodige vouchers, het weer voor de volgende dag tot zelfs de bagageband waarop je je koffer mag verwachten. De app telt ook mee af tot je vertrek!

Coronamaatregelen visitnorway.nl/plan-je-reis-in-noorwegen/coronavirus

Toeristische info visitnorway.nl

Goed verzekerd op reis

Met een VAB-Reisbijstand ga je zorgeloos op pad, vanaf € 94 voor een heel jaar of € 118 voor het hele gezin.

Previous articleDe Achterhoek, geheimtip in Nederland
Next articleVAB-Gezinswagen van het Jaar 2022: de deelnemers!