Roadtrip Zweden kinderen

Als er één land is waar het woord ‘sáái!’ nooit uit de mond van je kinderen zal komen, is het Zweden wel. Je rijgt er de wow-momenten moeiteloos aan elkaar. Wij vertrokken vanuit Göteborg en reden een rondje door Zuidwest-Zweden om te eindigen in Malmö, de stad van Eurosong.

1. De scherenkust

Tussen Göteborg en het punt waar Zweden Noorwegen raakt, tekenen zich duizenden eilanden af als sproeten op een zomerhuid. (Voor de thrillerfans: dit is het decor van de boeken van Camilla Läckberg.) Die prachtige scherenkust is een gedroomde ‘speeltuin’, waar je op bolle rotsen klautert, meeuwen achternazit en krabbetjes en garnaaltjes uit het water vist. Björholmen is met zijn charmante haventje en kleurrijke huisjes een pure idylle. Bij Björholmen Marina Hotel & Restaurant zit je op de eerste rij om al dat moois te absorberen. Bovendien smul je hier van kraakverse ingrediënten.

 

2. Natuur + cultuur

Naar Tjörn, één van die duizenden eilanden, kom je niet alleen voor de natuurpracht, maar meteen ook voor een cultuurshot. Liefhebbers van openluchtkunst zetten Pilane bovenaan hun wishlist. Elke zomer vormt deze prehistorische site het canvas van Zweedse en internationale artiesten. Je wandelt er tussen tijdelijke en permanente installaties én een kudde schapen. Bij ‘Anna’, die boven op de rotsen torent, heb je een fenomenaal uitzicht over de Bohuslän-archipel. Wat verderop kan je het Nordiska Akvarellmuseet meepikken. Naast cultuur kun je er een Toast Skagen verorberen, panorama inclusief. En wie op zoek is naar een unieke slaapplek, boekt een nacht in één van de studio’s die boven het water bungelen.

 

Logeertips in Zuidwest-Zweden

Lekanders, oer-Zweedse bed and breakfast én bessenboerderij.
Hav & Logi, keuze tussen een huisje, het hostel of de camping.
Sal & Sill, drijvend hotel annex restaurant.

3. Zelf snoep maken

Gränna is een stadje een voorschoot groot met geplaveide straten, huizen in potloodkleuren en… een dozijn lieftallige snoepboetieks. Toen huisvrouw Amalia weduwe werd, begon ze snoepgoed te maken. Een poging om geld te verdienen voor haar gezin, die resulteerde in de iconische zuurstok die kerstbomen over de hele wereld zou gaan sieren. Onder meer bij Polkaprinsen in hoofdstraat Brahegatan, op nummer 45, kun je leren snoep maken. Na de geleverde arbeid – want het is flink doorwerken – stap je het walhalla buiten met een zak vol eigengemaakte souvenirs en een triomfantelijke, pepermuntfrisse glimlach.

 

Meer charmante dorpjes

  • Röttle, waar de tijd bleef stille staan, ligt op vier kilometer van Gränna. Buiten het seizoen oogt het verlaten, maar ’s zomers vult het handvol huisjes zich met Zweedse vakantiegangers. Dan worden ook de molens aan de Röttle waterval gebruikt om meel te malen. Een idylle!
  • Kun je niet genoeg krijgen van die o zo bekoorlijke dorpjes? Dan zul je snoepen van het stadje Eksjö (op één uur rijden van Röttle). Ontstaan in de 15de eeuw, platgebrand in de 16de eeuw, vandaag één van Zwedens best bewaarde houten stadjes, met meer dan vijftig geklasseerde gebouwen.

4. Goud wassen

Bij Rolf in Ädelfors koop je voor 250 kronen of zo’n 22 euro een emmer zand, waarin gegarandeerd goud zit. Vervolgens trek je gummilaarzen aan om in stromend water voorzichtig zand over de rand van je pan te laten walsen. “Eigenlijk was je geen goud, maar spoel je zand. Goud is zwaarder dan zand, dus als je schudt, dan zakt het naar de bodem.” De buit – blinkende goudkorreltjes – gaat in een glazen buisje. Rijk word je niet, maar van onschatbare waarde is de ervaring wel!

 

5. Vlaming in Zweden

Ronny is al jaren thuis in het hoge noorden. Toen hij eind jaren negentig in Småland een oude hoeve te koop zag staan, rijpte het idee om een pension uit te bouwen. Op het programma van wie bij Kröken logeert: wandelen, mountainbiken, kanovaren – van drie uur tot vijf dagen – én wellness. Op het einde van de dag mag je mee aanschuiven voor een heerlijke huisbereide maaltijd. De warmgerookte zalm is niet te versmaden. De flensjes die je zelf bakt in een pannetje-op-een-stok evenmin.

 

6. De Songfestival-trofee

Glasriket betekent zoveel als Glasrijk. Een regio in Småland die faam geniet om haar glaskunst. Beetje duf, denk je? Ga eens een kijkje nemen in één van de vele glasfabrieken en -studio’s en je zult versteld staan van het vakmanschap. KostaBoda is de oudste glasfabriek in Glasriket. Bij je bezoek kun je onder andere toeristen pochen dat het zand dat wordt gebruikt om glas te maken uit – jawel – België komt. En mis vooral de Eurovisiesongfestival-trofee niet, want die wordt hier handgemaakt. Sweden, twelve points!

 

7. Elanden drive-through

Je ziet en route genoeg borden die waarschuwen voor overstekende elanden, maar je moet veel geluk hebben om er eentje te treffen. Wil je de imposante dieren van dichtbij zien, ga dan langs Smålandet Moose Safari in Markaryd, een soort drive-through. Je voelt je klein als er zo’n exemplaar naast je auto staat! Tip voor Ikea-adepten: in thuisbasis Älmhult, op een halfuur van de Moose Safari, kun je niet alleen het Ikea Museum bezoeken, maar ook logeren in het Ikea Hotel.

 

8. Het Walgelijk Eten Museum

Misschien wel het meest bijzondere museum dat je ooit zult bezoeken: het Disgusting Food Museum in Malmö. Het toegangsticket in de vorm van een ‘kotszakje’ verraadt al dat dit bezoek niet voor gevoelige zielen is weggelegd. En hoewel het een boeiende plek is, doet de buitenlucht na afloop onmiskenbaar deugd. Laat je maag bekomen tijdens een wandelingetje langs het water en door het park, want in Saluhall, een überhippe foodhal, krijg je dan weer de meest bekoorlijke hapjes voorgeschoteld.

 

Zweden praktisch

Erheen Wij vlogen heen naar Göteborg, terug vanuit Kopenhagen (waar je vanuit Malmö met de trein heen kunt). Ga je met een huurwagen op pad, dan zit je goed bij Sunny Cars met zijn all-in formule en 24/4 Nederlandstalige support.
Ga je liever met je eigen auto op roadtrip, dan vind je op onze website alle mogelijke routes: zo reis je met de wagen naar Scandinavië.
Munteenheid Zweedse kroon
Toeristische informatie visitsweden.nl
VAB-Reisverzekering Binnen Europa ben je vanaf € 100 per jaar gedekt voor pech op reis. Ga je met je eigen wagen, dan is de formule ‘Pech + Reis’ (vanaf € 277,95) een aanrader.

Leestip: Kallax is meer dan een vakkenkast

Denk je bij Småland aan die handige kinderopvang bij ene meubelgigant? Ontdek hier meer Zweedse bestemmingen achter Ikea-benamingen.

Vorig artikelNiet te missen events tijdens de verlengde weekends
Volgend artikelZomer 2024: dubbel zoveel Vlamingen met elektrische wagen op reis