Wildkamperen in Scandinavië

Dankzij het concept ‘allemansrecht’ is wildkamperen in Zweden toegelaten en mag je er vrij van de natuur genieten. Met uitgestrekte natuur en afgelegen plekjes heeft Zweden bovendien alle troeven in huis voor een prachtige vakantie. Voor je je tentje in het wilde weg begint op te zetten, lijsten we hier even de belangrijkste regels en de beste tips & tricks op.

Toegegeven, wildkamperen is niet voor iedereen weggelegd. Het is net wat avontuurlijker dan je tent opslaan op een camping. Maar het gevoel van vrijheid en de mogelijkheid om wakker te worden met bijzondere uitzichten en op unieke, afgelegen plekjes maken het mogelijke gemis aan elektriciteit en sanitair meer dan goed!

De basisregels van het allemansrecht

Het allemansrecht is een gewoonterecht dat al eeuwen oud is. De regels zijn niet altijd duidelijk afgebakend. De vrije toegang tot de natuur geldt in principe voor open landschap. Het geldt zowel voor recreatie, wildkamperen als het plukken van bessen en champignons.
De basisregels voor het wildkamperen zijn vergelijkbaar in de meeste Scandinavische landen. Je mag je er vrij in de natuur bewegen en zelfs overnachten als je het maar doet met respect voor de natuur. Neem niets mee, laat niets achter. Zorg dat je het leven rondom niet verstoort en maak niets kapot. Open je een hek, sluit dat dan ook altijd weer achter je.
Verder moet je ook op een bepaalde afstand van bebouwing blijven en mag je niet onbeperkt op dezelfde plek blijven kamperen. Bessen en paddenstoelen plukken voor eigen gebruik mag, maar beschermde plantensoorten meenemen niet. Vissen en jagen valt niet onder dit allemansrecht.

 

 

Wildkamperen in Zweden

Zweden is een paradijs voor natuurliefhebbers. Allemansrätten is een belangrijk deel van de Zweedse cultuur. Je mag in Zweden vrij in de natuur wandelen, fietsen, paardrijden… Er zijn heel wat voorzieningen: van shelters tot publieke barbecues waar je net als de Zweden korv (worstjes) kan grillen. Voor wie wil gaan wildkamperen in Zweden zijn dit de belangrijkste regels in een notendop.

 • Zet je tent niet op in de onmiddellijke nabijheid van huizen of op landbouwgrond. De exacte afstand is niet beschreven en hangt van de omstandigheden af. Een goede vuistregel is dat je je tent buiten het zicht of op minstens 70 meter van woningen opzet.
 • Blijf niet te lang op dezelfde plek. (Een tweetal dagen is prima.)
 • Grotere groepen (meer dan 2-3 tenten) hebben altijd de toestemming van de (grond)eigenaar nodig om hun tenten ergens op te zetten.
 • In natuurgebieden en nationale parken geldt het allemansrecht niet en mag je niet kamperen, geen bessen plukken enz. (Tenzij anders aangegeven.)
 • Vissen met de hengel mag op bepaalde plekken langs de kust en in de vijf grootste meren: Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren en Storsjön. Op andere plaatsen heb je een vergunning nodig.
 • Houd honden tussen 1 maart en 20 augustus altijd aangelijnd.

 

Wildkamperen met de camper

Wie wil kamperen met de auto, motorhome of caravan in Scandinavië mag niet zomaar overal staan. In Zweden mogen gemotoriseerde voertuigen niet offroad of op onbedekte bodem in de natuur rijden. Wildkamperen met een gemotoriseerd voertuig wordt als meer verstorend gezien dan kamperen met een tent. Vraag altijd toestemming aan de eigenaar.

 

 

Tips & tricks voor wildkampeerders

 • Voor het eerst wildkamperen? Wissel het wildkamperen af met een plekje op de camping of – waarom niet – een hotelovernachting. Test je uitrusting en het opzetten van de tent voor vertrek al eens uit.
 • Let extra op bij het plukken van bessen en paddenstoelen. Pluk alleen waarvan je absoluut zeker weet dat het veilig is om te eten. Bepaalde soorten eetbare paddenstoelen lijken verdacht goed op hun giftige neefjes!
 • Vuurtje maken? In bepaalde regio’s/periodes kan er een verbod zijn op open vuur. Check steeds de lokale wetgeving. Zorg dat het vuur volledig gedoofd is voor je weer verder trekt.
 • Een goedgevulde EHBO-set is onmisbaar, zeker in afgelegen gebieden. Zorg ook voor muggenmiddel en een tekentang! Wat grotere dieren als beren, veelvraten en elanden betreft, kan je gerust zijn. Ze zijn over het algemeen vrij schuw. Wat lawaai maken helpt om ze op afstand te houden. Zorg wel dat je alle voedsel altijd goed afsluit!
 • Neem niet te veel mee in je trekrugzak, maar enkele essentials mogen niet ontbreken. Als je tijdens de zomermaanden gaat kamperen, is een slaapmasker zeker aan te raden! In het noorden gaat de zon een tijdlang niet onder. Zelfs meer in het zuiden van Scandinavië is het langer licht dan bij ons. Ook een extra externe batterij kan handig zijn.
 • Er is geen slecht weer, alleen slechte kledij. Het is zowat het levensmotto van de Zweden en de Noren. Kleed je in laagjes en vergeet ook je regenjas en regenhoes niet!
 • En tot slot, kies voor ecologische, biologisch afbreekbare zeep of doe het een paar dagen zonder.
Vorig artikelGetest en goedgekeurd: zo leuk is Robotland
Volgend artikelAlles rond wildkamperen in Noorwegen