Lapland in de herfstMarie Monsieur

Bij Lapland denk je aan sneeuw waar je meters diep in wegzakt en aan temperaturen tot -35 graden. Wij gingen er de sfeer opsnuiven in de herfst en ontdekten dat het Hoge Noorden ook dan een plekje in de spotlights verdient. En wel om deze 5 redenen. 

 

1. Elanden spotten in Lapland

Tijdens het korte herfstseizoen van Lapland, van eind augustus tot en met oktober, is het paartijd en het ideale moment voor een meet-and-greet met de koning van de bossen. Tijdens een erg vroege ochtendexcursie doet de jager het geluid van een bronstig elandvrouwtje na en hoopt dat de mannetjes daar op afkomen. Het is een unieke ervaring: de gids haalt een soort van hoorn boven die zijn lokroep over de met herfstkleuren overgoten vallei moet versterken. Elanden hebben een fantastisch reukorgaan, het is dus belangrijk dat je tijdens het elandspotten in de juiste windrichting staat zodat ze niet kunnen ruiken dat er mensen in de buurt zijn. Al is het niet zo’n ramp als ze je horen of ruiken; elanden hebben een erg slecht geheugen en zijn je twintig minuten later alweer vergeten. Achteraf word je verwend met een dampend kopje koffie en typische Zweedse broodjes (bullar) terwijl je opwarmt aan een kampvuur.

 

2. Op training met de husky’s

Met husky’s rijden in de herfst is een heel andere ervaring dan tijdens de wintermaanden. De honden hebben een hele zomer stilgezeten en moeten opnieuw getraind worden om binnenkort lange dagen door de sneeuw te lopen. Verwacht je aan een hele middag lang jezelf, de honden en oogverblindend mooie natuur. Je glijdt van het ene postkaartuitzicht naar het andere en geniet van de totale rust waar Lapland terecht om verheerlijkt wordt.

 

3. Kokerellen met de natuur als supermarkt

In de charmante Pinetree Lodge in Kangos, een plek net boven de poolcirkel, staat er tijdens het herfstseizoen een wel erg originele activiteit op de planning. De kok van het hotel neemt je mee het woud in, via het schilderachtige Twin Lake en Wedding Lake, op zoek naar ingrediënten om ’s avonds mee te koken op een open vuur. De natuur is op dat moment letterlijk je supermarkt: het is nog net het goede moment om bessen, kruiden en ander lekkers in te slaan voor de barre wintermaanden. Na je natuurwandeling en net voor het donker wordt, vlei je je neer aan het meer op houten bankjes die aangekleed zijn met rendiervellen. Jij kijkt, de kok maakt een groot vuur en kookt lokale gerechten. Fijngesneden elandhart als aperitief, Zweeds platbrood met gravad lax als voorgerecht en een luxekebab met rendiervlees, zure room met vossenbes en champignons als hoofdgerecht. Alsof je in een sterrenrestaurant van de natuur tafelt.

 

4. Laat je verrassen door Lady Aurora

Ook in het herfstseizoen kun je in Lapland op noorderlichtexpeditie. Met een 4×4 rijd je dan naar een afgelegen wildernissenkamp: een houten huisje aan het meer waar niets van lichtvervuiling is. De gidsen geven je thee en koekjes terwijl je urenlang vol verwachting naar het pikdonkere landschap staart. Let wel: de aurora borealis – zoals ze dat zo mooi zeggen – durft al eens verstoppertje spelen. Fingers crossed dus dat je het indrukwekkende blauwgroenpaars gedans kunt gadeslaan.

 

5. Origineel overnachten in Lapland

Dat je het gebied nagenoeg voor je alleen hebt, is misschien wel het grootste voordeel van naar Lapland reizen in de herfst. En al zeker als je houdt van bijzondere hotels die normaal een jaar van tevoren volgeboekt zitten. In Harads, een klein stadje midden in de Zweedse natuur staat het fascinerende Treehotel waar de kamers verspreid liggen in het bos. Elke kamer ziet er anders uit: de ufo, het vogelnest, de spiegelkubus of de indrukwekkende zevende kamer van het Noorse architectenbureau Snöhetta. Allemaal luxeboomhutten, die zalig ingericht zijn volgens de regels van het Zweedse minimalisme en uitkijken over de bomenrijen die oneindig lijken te zijn. Ook leuk – maar wel een stuk minder luxueus – is de Aurora Hideaway van de Pinetree Lodge. Een mini, houten cabine met een bed propvol rendiervelletjes en rondom rond ramen tot op de grond. Dé plek om de hele nacht lang naar de sterren en het noorderlicht te staren.

 

Lapland praktisch

Erheen Voor je herfstrip kun je een beroep doen op de Belgische reisorganisatie en Scandinaviëspecialist Nordic. Zij regelen het vervoer, de accommodatie, de eetgelegenheden en de activiteiten. Je vliegt met de Scandinavische maatschappij SAS vanuit Brussel en maakt een tussenstop in Stockholm.

De reis De Autumn Break-formule duurt vijf dagen. De reis start vanaf € 1095 p.p. (inclusief vluchten, huurauto, verblijf, eten en activiteiten). Je kunt Nordic vragen om een programma op maat te maken.

Munteenheid Zweedse Kroon (SEK)

Goed verzekerd Trek zorgeloos naar Lapland met VAB-Reisbijstand, vanaf € 92 per jaar of € 116 voor het hele gezin.

Vorig artikel(Comme) Chez Soi: afhalen bij sterrenrestaurants
Volgend artikelRoomservice zoals je het nog nooit beleefde