Eilandhoppen in KroatiëLubenice @ Jonathan Ramael

De Kroatische kust is een lappendeken van honderden eilanden. De Kvarner-baai in het noorden van Kroatië pakt uit met zoveel moois en charmants in compacte vormen, dat je telkens opnieuw valt voor de charmes. Eilandhoppen langs vier favorieten.

1. Zoek naar de Belgische connectie op Lošinj

Het eiland Lošinj is een beauty – en ook het gelijknamige stadje Mali Lošinj, dat erg fotogeniek over een paar heuvels rond een schattig haventje ligt gedrapeerd, mag er zeker zijn. Het oude centrum is een doolhof van trapjes en steegjes, vol verborgen hoekjes en binnenplaatsen. Bij de haven ligt een leuk museumpje dat zich focust op één uit het water gehaald Grieks standbeeld van een jonge atleet. Dat werd per toeval in 1996 gespot door de Belgische duiker René Wouters, en later opgevist en gerestaureerd. Het is een levensgroot en zo goed als onbeschadigd beeld uit de tweede eeuw voor Christus. Een unieke vondst in alle opzichten, en zeker een bezoekje waard. Wie het in het hoogseizoen graag wat rustiger heeft, trekt iets verder naar Veli Lošinj, een even kleurrijk maar minder toeristisch dorpje.

 

2. Dramatische uitzichten op Cres

Cres ligt vlak naast Mali Lošinj (geen ferry nodig) en is wild en ongerept. De kust is een opeenvolging van grillige kliffen, het binnenland is op veel plekken dichtbebost. Die kliffen dienen als broedplaats voor de grootste populatie vale gieren in Kroatië, en hier maak je kans er één te spotten. Cres Town is een aangenaam stadje vol Venetiaanse gevels en leuke restaurants rond een kade. Nog fotogenieker is Lubenice, een piepklein en volledig authentiek gehucht dat op dramatische wijze tegen een driehonderd meter hoge klif langs de zee werd gebouwd. Het uitzicht is hier fantastisch en zelfs de weg ernaartoe is een genot. Nauwe, door stenen hagen afgebakende wegeltjes, die onder de schaduw van de bomen de heuvels door slingeren. Ideaal voor wie zin heeft in een fietstocht met een mooie beloning op het einde, en niet vies is van stevig stuk bergop rijden.

3. Wandelen en wijn proeven op Krk

Krk is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de baai. In Vrbnik – ook op fotogenieke wijze op kliffen gebouwd – ligt voorbij een aantal zeer nauwe steegjes het Wijnhotel Gospoja, een familiale zaak met een uitgebreide wellness en een restaurant waar zowel de gepaarde wijnen als zowat alles op je bord uit eigen kweek komt. In het kuststadje Baška is het kiezelstrand bijna volledig door bergen omringd, waardoor je de indruk hebt in een Alpenmeer te zwemmen in plaats van in de Adriatische Zee. Hoog op een heuvelrug kijkt een idyllisch kerkhof over het diepblauwe water uit. Vanhieruit kan je een aantal goed aangegeven boswandelingen maken. Krk Town is de hoofdstad van het eiland. Het is een toeristisch maar gezellig stadje met een oud centrum vol souvenirwinkeltjes en restaurants. Op een paar uur heb je zowel de mooie kathedraal als het middeleeuwse fort gezien. Daarna kan je je met een ijsje aan de kade zetten en mensen kijken.

 

4. Caraïbisch sfeertje op Rab

Rab is misschien wel het mooiste eiland in de Kvarner-golf en heeft een erg divers landschap. Het landschap is er enorm divers, met dichte dennenbossen en stranden in het zuiden en kale, door de wind gegeselde kliffen in het noorden. Op het schiereiland Lopar – vlak bij de ferry – liggen meer dan twintig stranden in alle soorten en maten voor je klaar: van verborgen naaktstrandjes in kleine lagunes tot het uitgestrekte zandstrand Paradise Beach. Rab Town, een oud, ommuurd en prachtig gerestaureerd stadje dat vanop de rotsen over de zee uitkijkt, zou het hoogtepunt van elk bezoek aan het eiland moeten zijn. Vier verschillende kerktorens rijzen er uit de kasseistraatjes op en geven het een iconische skyline. De zonovergoten pleintjes die met uitzicht op zee rond de kerktorens bovenaan de stad liggen, stralen een Caraïbisch sfeertje uit. De in de schaduw gesluierde steegjes lager in het centrum zitten vol leuke cafés en nodigen uit tot verdwalen. Vanaf de stadswal of via het mooie Komrčar park daal je via een hoop trappen af tot aan een lange promenade langs de kust, om te eindigen in de relaxte Banova Villa Beach Bar met een cocktail in de hand, turend naar de zonsondergang.

 

Tip op het vasteland: bergen vol beren

Op het vasteland verandert het landschap compleet zodra je de kust verlaat. Het Northern Velebit National Park bereik je na een uurtje slalommen door de bossen. Wie hier in de herfst aankomt, rijdt in enkele kilometers van een vrolijk nazomerzonnetje tot een sneeuwlandschap. Eens uitgestapt, zal de sterke wind je bijna van de bergtoppen blazen (winterjas meenemen valt aan te raden), maar het landschap is hier fantastisch. Woeste, besneeuwde dennen, terwijl in de verte de azuurblauwe Adriatische Zee nog steeds ligt te blinken. Wie meer over het park wil weten, kan Velebit House bezoeken, een visueel interessant en interactief museum over de fauna en flora, waar je bijvoorbeeld leert dat je zonet tussen potentieel tweehonderd wilde beren hebt rondgelopen. Wie beren graag op de veiligst mogelijke manier ontmoet, kan even verderop het berenweeshuis in Kuterevo bezoeken, een kleurrijk opvangcentrum dat door internationale vrijwilligers wordt gerund.

 

Eilandhoppen in Kroatië: praktisch

Erheen Met Croatia Airlines vlieg je in twee uur tijd rechtstreeks vanuit Zaventem naar Zagreb.
Overnachten VAB-Magazine verbleef in Hotel Bellevue in Mali Lošinj, Vinotel Gospoja in Krk, Hotel Maritim in Krk en Valamar Hotel Padova in Rab.
Rijden in Kroatië Kroaten zijn niet zelden sportieve chauffeurs. Laat je niet meeslepen door de mensen rond je en houd je aan de snelheid. Mobiele controles, die soms opzettelijk reacties uitlokken, zijn een realiteit en de straffen zijn niet om mee te lachen.
Coronamaatregelen vabmagazine.be/coronamaatregelen
Toeristische informatie croatia.hr

Vorig artikel11x een leuk museum voor kinderen en tieners
Volgend artikelBosbaden voor beginners