Bosbaden@ Evelien Jansen

Al gehoord van shinrin-yoku? Dat is de Japanse kunst van het bosbaden. Wat het precies is, op welke manier je dit het best doet en vooral wat het met je doet, ontdek je in dit artikel.

Wat is bosbaden?

Bosbaden betekent dat je al je zintuigen optimaal gebruikt om de kracht van een bos- of natuurwandeling zo intens mogelijk te ervaren. Bosbaden doe je – uiteraard – in een bos of een ander natuurgebied, waar je het moderne leven niet meer hoort, ziet of ruikt.

Waarom een bosbad nemen?

Een bosbad is een oefening in focussen op het hier en nu. Wat je gisteren deed is van geen tel meer en met je taken van morgen hoef je nog niet bezig te zijn. Dein gewoon even mee op het ritme van de natuur.

Het geheim van bosbaden

Bosbaden is niet zomaar de natuur intrekken. Hét geheim is traagheid. Stop eens wat vaker en bekijk de patronen in bladeren, schors of stenen. Neem waar met je handen, je tong en je neus. Ruik de bosbodem en de geuren die de wind meevoert. Voel de zon, regen of dauw. Trek je schoenen uit en voel de wereld onder je voeten. Draai je om en kijk naar wat achter je ligt.

 

Altijd en overal, behalve op social media

En weet je wat het mooie is? Zolang er maar zo weinig mogelijke geluiden te horen zijn of dingen te zien zijn die niet van de natuur afkomstig zijn, leent in principe eender welk stukje natuur zich op elk moment voor een goed bosbad. Je moet er gewoon bewust voor openstaan en je tijd nemen. Belangrijk: ontdek dit alles met je zintuigen, niet door de lens van je smartphone! Geen mens die je ervaring achteraf kan bekijken op Instagram of via Strava kan checken welke tocht je hebt afgelegd. Terecht, want het is jóuw beleving.

Ook zin in een bosbad?

Wil je graag zelf die heerlijke rust van het hier en het nu ervaren, maar kan je wat begeleiding gebruiken bij een eerste bosbad, dan kan je een beroep doen op een gids. De natuurretraites van Shana zijn alvast een aanrader (zie kader) en op de website van bosbaden Vlaanderen vind je nog meer informatie, gidsen en organisaties die je de geheimen van het bosbaden uit de doeken doen.

Zelf uitgetest!

Onder de professionele begeleiding van Shana Cornelis kreeg deze redactrice een introductie in de kunst van het bosbaden. Het concept lijkt me aanvankelijk geen uitdaging. Want wat is er nu zo speciaal aan enkele (kilo)meters traag wandelen?

Bosbaden in 3 stappen: traagheid, intuïtie, zintuiglijke beleving

Aangekomen aan de rand van het bos. Dat betekent in stilte en traagheid verder wandelen om de omgeving optimaal te beléven. Ik merk meteen de kracht van traagheid: mijn ademhaling volgt automatisch het tempo van mijn voeten, waardoor ik meer hoor en zie. Over een afstand van nog geen kilometer luister ik hele conversaties van vogels af, die bijna synchroon op het zachte gezoem van de stille bries werden meegevoerd. Ondertussen valt me de schoonheid van de chaos van een bos op en beslis ik dat de felle groene kleur van mos voortaan mijn lievelingskleur wordt.

In de volgende fase daagt Shana me uit om te vertrouwen op mijn intuïtie. Lijkt het zonlicht links heerlijk warm, ga dan even naar links; nodigt het gras rechts uit om met je vingers door te woelen, ga dan naar rechts. Hou uiteraard rekening met dieren en trap geen planten of bloemen plat, maar durf hier en daar eens afwijken van het rechte pad, vertrouw en volg je gevoel. Vaak leidt dat tot aangename verassingen. Zo beland ik in een soort natuurlijke zithoek: een halve cirkel van bomen met in het midden een stukje heerlijk zacht mos. Daar kan op dat moment geen stoel tegenop!

Met gesloten ogen word ik gevraagd om deze plek zintuig per zintuig te ontdekken. Gewoon zitten, niet praten, smartphone noch muziek… zou dat niet wat saai worden? Absoluut niet, zo blijkt. Dat moment, die plek bevat een explosie aan sensaties. Vogels geven een concert om u tegen te zeggen, de structuur van schors, mos en ander bosgeweld voelt verassend anders, de wind lijkt me zachtjes te willen omarmen en elk takje en blaadje draagt een heerlijk parfum. En net op het moment dat ik mijn ogen wil openen, zet de zon mij nog even vol in the spotlights. Ik geniet van het licht en de warmte en bedank mijn intuïtie om mij naar deze plek te leiden.

Ik ben alvast gewonnen ben voor een stevig bosbad op tijd en stond! Nooit gedacht dat zo weinig, zo veel kan zijn.

Vorig artikelEilandhoppen in Kroatië
Volgend artikelGetest: Honda Monkey