autoroutesRocher de la Baume, citadel Sisteron © Teddy Verneuil

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we sneller zullen kiezen voor een autovakantie. Van achter het autoraam de landschappen zien voorbijglijden heeft zo zijn charme. Al gedacht aan een van deze adembenemende Europese wegen?

Route Napoléon

Frankrijk

Zo’n tweehonderd jaar geleden trok Napoleon na zijn ballingschap in Elba van Cannes naar Parijs. Uit vrees voor de koninklijke troepen koos hij voor de weg langs de Alpen in plaats van de Rhônevallei. De ‘Route Napoléon’ was geboren. De actuele versie start in het mondaine Cannes en volgt de N85. Eens voorbij Grasse slingert de brede weg zich de hoogte in. Na nauwelijks enkele kilometers rijd je achthonderd meter boven de zeespiegel. De route is zo’n 325 kilometer lang en eindigt in Grenoble. Onderweg passeer je mooie steden als Grasse, Castellane, Digne, Sisteron en Gap. Het knapste deel van de ‘Route Napoléon’ vinden wij de Col Bayard (1246 m). De fikse afdaling leidt er naar de vallei van de Isère en uiteindelijk Grenoble.
Tip: Maak vanuit Castellane un petit détour langs de Gorges du Verdon.
Afstand: 325 km
Reistijd: 2 dagen tot 1 week (met de Gorges du Verdon)
Start: Cannes
Aankomst: Grenoble

 

Mont Ventoux

Frankrijk

Slechts weinig bergen in Europa spreken zo tot de verbeelding als de Mont Ventoux (1912 m). Door het kale witte gesteente lijkt het stuk boven de boomgrens wel een maanlandschap. De 220 kilometer lange route start in Vaison-la-Romaine, een bijzonder charmant stadje met een Romeins, middeleeuws en ‘modern’ gedeelte. De Mont Ventoux oprijden kan langs verschillende kanten. Wij passeren langs Bédoin en starten daar onze beklimming over de smalle weg. Aan de boomgrens ligt Chalet Reynard, het laatste gebouw voor je de top bereikt. Afdalen doen we via Malaucène, van waaruit we naar Montbrun-les-Bains en Sault rijden, te midden van lavendelvelden. De spectaculaire verzichten blijven maar komen wanneer je via de Gorges de la Nesque richting Carpentras rijdt.
Afstand: 220 km
Reistijd: 1 dag
Start: Vaison-la-Romaine
Aankomst: Carpentras
Leestip: De Provence in 15 pittoreske stops

 

Romantische Strasse

Duitsland

De Romantische Strasse is een route van 385 kilometer die de Duitse deelstaat Beieren van noord naar zuid doorkruist. Vertrekken doe je in Würzburg-am-Main; eindigen in Füssen, aan de voet van de Alpen. De Romantische Strasse maakt niet zozeer indruk met uitdagende bochten, steile hellingen of panoramische uitzichten, maar is een verbinding tussen dertig steden en dorpen die zo uit een sprookje lijken te komen. Het traject wordt met bruine wegwijzers aangegeven. De eerste 350 kilometer wordt gedomineerd door akkers en weilanden, maar dat verandert in Schongau. Hier komen de Alpen in zicht – eerst nog vaag aan de horizon, maar meer naar het zuiden domineren ze het landschap. Leuke stops onderweg zijn het kleurrijke Rothenburg, Nördlingen met zijn middeleeuwse ommuring en het Disney-lookalike kasteel Neuschwanstein.
Afstand: 385 km
Reistijd: 1 week
Start: Würzburg am Main
Aankomst: Füssen
Leestip: Roadtrip langs Duitse sprookjes

 

Cotswolds

Groot-Brittannië

De Cotswolds lijken wel uit een prentenboek te komen. Het gebied strekt zich uit van Stratford-upon-Avon tot Bath en wordt nog steeds geassocieerd met het fokken van schapen en de productie van wol. Er zijn verschillende mogelijkheden om de Cotswolds met de auto te ontdekken. Wij starten in Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van William Shakespeare, en rijden van daaruit naar Wotton-under-Edge. Een goede methode is om alle dorpen die je onderweg wilt passeren in de juiste volgorde in je gps te zetten. Mooi zijn Chipping Campden, Broadway, Moreton-in-Marsh, Stow-on-the-Wold en Winchcombe. Volop genieten van idyllische landschappen en gezellige stops in charmante dorpjes!
Afstand: 120 tot 150 km
Reistijd: 2 dagen (excl. bezoek aan Stratford-upon-Avon, Bath en Oxford)
Start: Stratford-upon -Avon
Aankomst: Wotton-under-Edge
Leestip: Links rijden: hier moet je op letten!

 

Stelviopas

Italië

De Stelviopas in het noorden van Italië is één van de meest spectaculaire autoroutes van Europa, vol haarspeldbochten. We beginnen de beklimming in Tirano en volgen van daaruit de S38 richting het oosten, die naar Grosio en Bormio leidt. Daar begint de échte klim, een uitdaging voor auto en bestuurder. Gelukkig word je onderweg beloond met spectaculaire vergezichten. Afdalen doen we langs het oosten richting Trafoi, van waaruit we via de S38 verder rijden naar Merano. De Stelviopas zelf is zo’n 45 kilometer lang; deze route van Tirano naar Merano 145 kilometer. Kijk op voorhand zeker na of de pas open is. Ook buiten het winterseizoen kan hij gesloten worden wegens sneeuwval.
Afstand: 45 tot 145 km
Reistijd: 1 dag
Start: Tirano
Aankomst: Merano
Leestip: Hoe rijd ik het best naar Italië?

 

Transfăgărăşan

Roemenië

De beste manier om Roemenië te ontdekken is ongetwijfeld via de formule ‘fly&drive’. Een must? Transsylvanië doorkruisen via het Fagarasan-gebergte, het hoogste deel van de Karpaten. En dat doe je via de spectaculaire Transfăgărăşan, een weg van 118 kilometer die in de jaren zeventig werd aangelegd en alleen van juni tot en met september open is voor het verkeer. Het aantal slinger- en haarspeldbochten is nauwelijks te tellen. Indrukwekkende vergezichten en hooggelegen gletsjermeren zorgen voor een onvergetelijke ervaring! Eens je de pas over bent, kom je in Saksisch Transsylvanië, waar de geschiedenis zijn sporen heeft nagelaten.
Afstand: 118 km
Reistijd: 1 dag
Start: Piteşti
Aankomst: Cârțişoara

 

Las Alpujarras

Spanje

Ben je in Andalusië, doorkruis dan zeker Las Alpujarras. De bergketen zit als het ware geprangd tussen de Sierra Nevada in het noorden en de Sierra de la Contraviesa en Sierra de Gador in het zuiden, en wordt weleens ‘Hof van Eden’ genoemd door de groene valleien en klaterende rivieren. Typisch zijn de witte bergdorpjes. De wegen door Las Alpujarras zijn smal en bochtig, maar laten je wel genieten van de omgeving. Onze suggestie: rijd vanuit Almería noordwaarts via de N340 en neem meteen de A348 tot in Lanjarrón zo’n 130 kilometer westwaarts. Voorzie minstens twee dagen om op deze manier Las Alpujarras te doorkruisen, maar wie ten volle van de omgeving wil genieten, kan er gemakkelijk een week doorbrengen.
Afstand: 130 km
Reistijd: 2 tot 5 dagen
Start: Almería
Aankomst: Lanjarrón
Leestip: 7 uitstapjes aan de Costa del Sol en aan de Costa de la Luz

 

Sontbrug

Denemarken/Zweden

Eén van de meest indrukwekkende grensovergangen in Europa bevindt zich tussen het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö: de 16 kilometer lange verbinding over de Sont met als pronkstuk de Sontbrug. De brug werd in 2000 officieel geopend. Er loopt zowel een spoorlijn als een weg over. Wie in een lus terug naar Denemarken wil rijden, kan dat via Heldinborg naar Helsinger met de ferry. Of waarom niet de rest van Zweden ontdekken?
Afstand: 16 km
Reistijd: halve dag
Start: Kopenhagen
Aankomst: Malmö
Leestip: Blue Monday? In deze landen word je gelukkig!

 

Goed verzekerd langs de mooiste autoroutes

Ga zorgeloos de baan op. Met een VAB-Bijstandspakket geniet je reisbijstand én pechbijstand in heel Europa.

 

Lees ook

De 10 mooiste eilanden van Europa

De 10 mooiste landen van Afrika

De 10 mooiste natuurparken van Europa

10 wijndomeinen die je moet gezien hebben

Vorig artikelMet een Hyundai SUV rijd je milieuvriendelijk én voordelig
Volgend artikelGetest: Volkswagen ID.3